Víťazom desiateho ročníka prestížnej súťaže International hospitality awards, ktorej ceny sa odovzdávali pred pár dňami v Kyjeve, sa v kategórii najlepší hotelový bar v centrálnej Európe stal bar v srdci Bratislavy, Mirror coctail bar Carlton. Do súťaže bolo zapojených celkovo 19 krajín a spomedzi všetkých hotelových barov mal Mirror coctail bar Carlton slovenské zastúpenie ako jediný.
Za aktuálne najlepším barom v centrálnej Európe stojí jeden z najlepších slovenských barmanov Peter Marcina. Jeho sen sa stal skutočnosťou a mladý Slovák spolu so svojím tímom dokázal zo zabudnutého baru v hoteli Radisson Blu Carlton vytvoriť špičku na celoeurópskej úrovni. Samotné odovzdávanie ocenení sprevádzal veľkolepý galavečer oscarového formátu. „Ocenenie Best Bar in a Hotel je môj prvý úspech ako managera baru a o to viac si ho vážim. Nepatrí však len mne, ale celému tímu, ktorý sa podieľa na každodennej prevádzke baru a vkladá doň svoje srdce,“ hovorí Peter.
Mirror coctail bar Carlton je súčasťou konceptu zážitkových coctail barov, ktoré potešia všetky zmysly. Coctailové menu je postavené na troch pilieroch Classy & Art & Nature. „Sme classy pretože sme súčasťou jedného z najstarších a nakvalitnejších hotelov na Slovensku, sme art pretože bartending považujeme za umenie a keďže razíme spojenie ľudí s prírodou, sme aj nature a práve v tom tkvie naša jedinečnosť,“ vysvetľuje Peter Marcina.
Zážitkový hotelový bar v srdci Bratislavy sa však rozhodne nechystá poľaviť a už v apríli pre hostí chystá nové coctailové menu, ktoré bude plné nových chutí, vôní a dokonca aj svetelných efektov. Peter ešte nechce prezrádzať detaily, no tvrdí, že rozhodne je sa na čo tešiť. „Chceme zážitok z našich coctailov posunúť opäť o úroveň vyššie a pevne veríme, že hostia nové menu na ktorom už dlhšie pracujeme privítajú s nadšením,“ hovorí.
Okrem skvelých drinkov si hostí podmaní aj jedinečný interiér. Bar prešiel v roku 2019 výraznou rekonštrukciou a oproti pôvodnému tak trochu zastaranému hotelovému baru sa zmenil na rozprávkovú oázu prírody a pokoja, ktorej dominuje mohutný ihličnatý strom umocňujúci atmosféru lesa uprostred mesta. Na tvorbe nového konceptu sa podieľali významní slovenskí sklári, stolári či botanici. Podpora domácej umeleckej scény je pre Petra dôležitá. „Práve preto sme na spoluprácu oslovili šikovných Slovákov, ktorí tvoria kvalitné umenie v ktorom nechávajú kus svojho srdca tak, ako my pri tvorbe a podávaní každého jedného nášho drinku,“ hovorí Peter.
Aj vo svete coctailov sa bary snažia uplatňovať princípy súvisiace s udržateľným spôsobom života. Mirror coctail bar Carlton vyznáva filozofiu minimal waste. „Snažíme sa odpad čo najviac minimalizovať. To, čo nám ostane nevyhadzujeme, ale na druhý deň využívame na prípravu nápojov. Ekológia a tzv. responsible business, teda zodpovedné podnikanie je pre nás veľmi dôležité,“ uzatvára Peter.