Site icon WomanMan

Odľahčené kura na paprike

Projekt Zrodené v EÚ prináša v spolupráci s food blogerkou Barborou Charvátovou recept z kvalitného hydinového mäsa – kura na paprike.

Na 3 porcie budeme potrebovať:

3 porcie kurčaťa (naríklad horné stehná)
1 veľká cibuľa
1 veľká mrkva
½ väčšej červenej papriky
cca 1 lyžička mletej papriky
50 – 100 ml plnotučného mlieka
ľubovolné korenie podľa chuti (použila som zmes kmínu, korenia, majoránu a sušeného cesnaku)
soľ podľa chuti
olej podľa potreby

S prípravou receptu začnite najlepšie deň vopred, kedy si naložíte kurča do zmesi korenia a soli. Nie je to nutné, avšak pokiaľ dáte mäsu aspoň deň na marinovanie, krásne všetky chute nasaje a bude chutiť oveľa lepšie. Ak vás ale tlačí čas, mäso jednoducho osoľte, okoreňte a pracujte s ním hneď.

Dno pekáča vymastite troškou oleja alebo iného tuku a dajte naň okorenené mäso. Pridajte očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu a mrkvu. Papriku do pekáča vložte celú ako je, alebo iba polovicu. Podlejte približne 1 dcl vody (aby bolo kura tak na 1 cm ponorené), priklopte pokrievkou a pečte cca 45 minút v rúre vyhriatej na 180°C (teplovzdušná).

V prípade potreby dolejte vodu, ale uvedené množstvo by malo stačiť. Potom pokrievku odložte a dopečte ešte približne štvrť hodinu, kým nezozlatne kurčaťu koža.
Upečené kurča vytiahnite a odložte.
Papriku vďaka upečeniu teraz môžete jednoducho ošúpať, prípadne si môžete pomôcť aj vidličkou. Zvyšok pekáča, takže zeleninu aj s výpekom, premiestnite do mixéru.

Pridajte mletú červenú papriku, prípadne ešte aj soľ a rozmixujte na omáčku. Tú následne zjemnite mliekom podľa toho ako veľmi máte radi omáčku krémovú a koľko vody sa vám vypieklo.

Podávať môžete napríklad s ryžou, cestovinami, kuskusom alebo domácou špaldovou knedľou.

Viace informacií na: www.zrodene.eu

Exit mobile version