Site icon WomanMan

Pochutnajte si vo februári na palacinkách

Chladné počasie so sebou často prináša pochmúrnu náladu, ktorej dokáže prepadnúť aj ten najväčší optimista. Viaceré štúdie ale naznačujú ako s tým zatočiť. Sladkou chuťou, ktorá dočasne zníži hladinu kortizolu – stresového hormónu, vďaka čomu budú aj tie najsychravejšie dni príjemnejšie. Po sladkú chuť netreba chodiť ďaleko. Nazrite do portfólia receptov Kuchyne Lidla a vyskúšajte napríklad ikonické palacinky na viacero spôsobov. 

Palacinky sú univerzálne milovaným jedlom, ktoré sa nevzťahuje na jednu sezónu a poteší 365 dní v roku. Okrem toho, že chutia skvele na sladko i na slano, sú dokonca aj veľmi jednoduché na prípravu. Stačí niekoľko základných surovín, ktoré nájdete v každej domácnosti a trošku kreativity.

V Kuchyni Lidla nájdete široký výber receptov – od obľúbených klasík až po originálne alternatívy. Pozrite sa na slanú i sladkú verziu, ktoré premenia vaše obyčajné palacinky na kulinársky zážitok, na ktorý by bol hrdý aj Gordon Ramsey – a to všetko do 30 minút. 

Špaldové palacinky s tvarohom a malinovým coulis

S týmto hravým receptom od dvornej cukrárky Lidla, Veroniky Bušovej, sa v kuchyni rozhodne nudiť nebudete. Tvarohová plnka s malinovým coulis vytvára lahodnú kombináciu chutí, ktorú vhodne doplní špaldová múka, ktorá je skvelou alternatívou pre tradičnú pšeničnú.

Potrebujeme:

Na palacinky

Na plnku  

Coulis 

Postup

Na palacinky preosejeme múku spolu s kakaom. Pridáme soľ, cukor, vajíčka, žĺtok a trochu mlieka. Rozmiešame metličkou dohladka. Postupne prilejeme zvyšné mlieko a hotové cesto nalejeme do cukrárskeho vrecka bez špičky.

Rozohrejeme panvicu na palacinky a vymažeme ju prepusteným maslom. Na cukrárskom vrecku odstrihneme malú špičku a cesto najprv nanesieme na okraj panvice do tvaru kruhu, ktorý vyplníme mriežkou. Opekáme najprv z jednej strany, opatrne otočíme a dopekáme z druhej strany.

Malinové coulis rozmixujeme maliny spolu s medom a citrónovou šťavou dohladka. Môžeme prepasírovať, aby sme sa zbavili jadierok.

Palacinky podávame naplnené tvarohom zmiešaným s medom, môžeme pridať čerstvé maliny a preložíme na polovicu. Doplníme malinovým coulis.

Bylinková palacinka 

Ak z akýchkoľvek dôvodov chcete siahnuť po slanom dezerte, žiaden problém. Šéfkuchár Marcel Ihnačák vám ukáže ako na to. „Palacinky nemusia byť nutne sladké. Pripraviť sa dajú aj v slanom šate a zabodovať môžu rovnako. Vyskúšajte sa hrať napríklad s lososom. Táto vyhľadávaná ryba nepatrí len ku klasickým prílohám, uplatnenie si nájde aj pri spomínaných palacinkách. Veľmi často pracujem pri svojich receptoch s bylinkami a aj tu dokonale doplnia chuť spolu s nátierkou zo syra,“ vysvetľuje Marcel. Toto spojenie je neobvykle, no za pokus nič nedáte – možno vás prekvapí, ako naň zareagujú vaše chuťové bunky.

Potrebujeme: 

Postup:

Do misky nasypeme múku, pridáme vajíčka, soľ a trochu mlieka. Suroviny premiešame metličkou a postupne prilievame zvyšné mlieko. Vymiešame hladké cesto, do ktorého pridáme nadrobno nasekané bylinky a ešte raz premiešame.

Palacinky pečieme na rozohriatej panvici potretej malým množstvom oleja. Hotové palacinky by mali byť tenké, chrumkavé a zlatohnedé. Palacinky potrieme zľahka nátierkou, na ňu poukladáme lístky špenátu a kúsky lososa.

Palacinky podávame s pomarančovým džúsom.

Pre všetkých milovníkov jedla

Diskontnému reťazcu Lidl záleží nielen na tom, aby jeho zákazníci mali prístup k najkvalitnejším potravinám za najlepšiu cenu, ale aj na tom, aby si z nich mohli vykúzliť v pohodlí svojej kuchyne tradičné i exotické jedlá rôznorodých kuchýň. V Kuchyni Lidla nájdete rozsiahly archív receptov, ktorý vás zavedie v pondelok do Ázie a v piatok pokojne môžete vzdať hold talianskej či inej kuchyni. Jedlo by malo spájať, nie rozdeľovať, a práve toto posolstvo Lidl neustále presadzuje.

Foto: Lidl a unsplash.com

Exit mobile version