Doc. MUDr. Ladislav Kužela publikoval v minulosti množstvo odborných publikácií. No pred pár rokmi sa rozhodol vstúpiť do oblasti populárno-náučnej literatúry a spoločne so Zuzanou Čižmárikovou priniesli slovenským čitateľom dve nesmierne zrozumiteľné a prehľadné publikácie Zdravé črevo a trávenie – Mýty verzus fakty a Zdravie bez liekov. Obe knihy sa stali okamžite bestsellermi a pomohli mnohým ľuďom zachrániť či reštartovať svoje zdravie a imunitný systém. Tentoraz spojil osvedčený tím tvorcov sily aj s Martinou Kuželovou, ktorá sa už dlhšie venuje príprave zdravej stravy pre svoju rodinu. Spoločne Ladislav Kužela s manželkou Martinou Kuželovou a novinárkou Zuzanou Čižmárikovou pripravili sériu receptov, ktoré podporia zdravie nášho črevného mikrobiómu.
Už dávnejšie vieme, že naše zdravie a imunita sídlia v črevách, a preto, ak chceme mať dlhý život bez vážnejších diagnóz, musíme začať práve od stravy. Kniha Recepty pre zdravé črevo vás v tom naštartuje.
Nech je jedlo vaším liekom
Ak čakáte knihu o najlepšej diéte alebo recepty na zázračné chudnutie z prášku, či ako sa dostať do formy za 5 dní, tak táto kniha vám rozhodne nepomôže. No ak vám naozaj záleží na celkovom zdraví, ak chcete spoznať „tajomstvo“ zdravého a aktívneho života, potom ste našli presne to, čo potrebujete.
Strava by mala byť založená na rozmanitosti. Dobré črevné a celkové zdravie si zabezpečíte veľmi jednoducho a hravo – „dúhou na tanieri“. Potešte svoje mikróby v črevách aj samých seba a výber i príprava jedla vás začne baviť!
Recepty, ktoré ponúka táto kniha, obohatia váš jedálny lístok o množstvo rastlinných pokrmov. Autori dvoch úspešných knižných titulov Zdravé črevo a trávenie a Zdravie bez liekov, Ladislav Kužela a Zuzana Čižmáriková, pribrali tentoraz do tímu aj zanietenú „kuchárku“, Martinu Kuželovú. Na základe rodinných jedál Kuželovcov tak vznikla kniha zdravých receptov, ktoré si aj vy dokážete uvariť bez toho, aby ste celkom vyprázdnili peňaženku a museli zháňať suroviny v rôznych obchodoch.
Najnovšie vedecké poznatky z oblasti črevnej mikrobioty nájdete v dielach doc. Ladislava Kuželu a dr. Zuzany Čižmárikovej. Prestaňte počítať kalórie a zamerajte sa na kvalitu potravín. Obzvlášť tých sezónnych. Uvidíte, aký zázrak sa udeje s vaším telom!
Stretnutie fanúšikov zdravého stravovania
V kníhkupectve Martinus na Nivách sa hovorilo najmä o novej knihe Recepty pre zdravé črevo z dielne Doc. Mudr. Ladislava Kuželu, ktorá prišla na vianočný knižný trh len v týchto dňoch. Spomínali sa však aj prvé dve populárne knihy – Zdravé črevo a trávenie a Zdravie bez liekov, ktoré nemohli mať svoj krst kvôli pandémii v minulých rokoch.
Na aktuálnej novinke spolupracoval autor Ladislav Kužela nielen so svojou stálou spoluautorkou Zuzanou Čižmárikovou, ale aj s manželkou Martinou Kuželovou, ktorá je autorkou všetkých receptov v knihe. Ako uviedla, nie všetky recepty sú pôvodne od nej, mnohé získala na zahraničných cestách a iné staršie recepty upravila do zdravej podoby na základe princípov pestrého, najmä rastlinného stravovania, ktoré Kuželovci presadzujú a tiež sami doma praktizujú. V knihe Recepty pre zdravé črevo sa tak snúbi kvalitná a chutná kuchyňa s odborným prístupom jedného z najlepších gastroenterológov na Slovensku. Navyše všetky recepty sú podporené aj faktami a výsledkami vyplývajúcimi z niekoľkoročných prieskumov o črevnom mikrobióme realizovaných doma aj v zahraničí.
Novinku i predchádzajúce dve knihy uviedol do života Martin Pyco Rausch, ktorý konzumuje prevažne rastlinnú stravu už viac ako 28 rokov, výdatným posýpaním špeciálnou zmesou kuchynského korenia Martiny Kuželovej. Za vydavateľstvo IKAR sa návštevníkom a fanúšikom zdravej stravy prihovorila Gabriela Belopotocká. Večerom sprevádzal Roman Juraško.
www.ikar.sk
Foto: Juraj Štefanovič