Hanka Sekulová sa veľa rokov intenzívne venuje prírodným systémom, prírodným jedlým liečivým záhradám a permakultúre. Svoje znalosti a skúsenosti zdieľa prostredníctvom poradenstva, článkov, kníh, workshopov a kurzov. Okrem novinky Zdravie z vlastnej záhrady, je autorkou niekoľkých kníh o zdravých záhradách a jedlách.
Skúsená odborníčka Hanka Sekulová vo svojej poslednej novinke s názvom Zdravie z vlastnej záhrady, ktorá nedávno vyšla vo vydavateľstve IKAR, ponúka množstvo zaručených a odskúšaných tipov na liečivé rastliny, ktoré si môžete sami ľahko dopestovať. Dozviete sa, ako mať vo svojej záhrade domček pre ježka, či včelie úle, ale napríklad aj „hobitiu“ pivnicu. Autorka sa v knihe vyberie s čitateľom na prechádzku po svojej prírodnej liečivej záhrade a popritom prezrádza veľa drahocenných dlhoročných skúseností, tipov a postupov, vďaka ktorým si prírodnú záhradu dokážete doma vytvoriť aj vy. Autorkine fotografie dokumentujú prerod jej záhrady na liečivú oázu, v ktorej nemusíte neustále trhať burinu, okopávať, hnojiť, využívať agresívnu chémiu a robiť ďalšie namáhavé či škodlivé činností, ktoré sa bežne v záhradách využívajú. V jej záhrade si našlo domov aj veľa spokojných zvieratiek. Príbeh Hanky Sekulovej, ktorý opisuje v knihe, vám pomôže vrátiť prírodu aj do vašich domovov.
Okrem tejto novinky Hanka Sekulová predtým napísala knihu Darujme si srdce z vlastnej záhrady. Prostredníctvom tohto diela sa môžete naučiť, ako napodobením prírodných ekosystémov, pri použití jedlých, liečivých a inak užitočných rastlín sa dá postupne vytvoriť z bežnej záhrady prirodzená jedlá džungľa s množstvom živočíchov. Čitateľ v knihe nájde nielen bližšie vysvetlenie toho, čo to je prírodná jedlá liečivá permakultúrna záhrada, ale aj inšpiráciu na vytváranie a spolunažívanie s prírodnou zdravou záhradou. Túto skupinku kníh dopĺňa ešte Zdravá kuchyňa a domácnosť. Hanka Sekulová vyše tridsať rokov zbierala a upravovala overené bezmäsité recepty na jedlá bez chemických prísad a také, ktoré sú založené na doma vypestovaných sezónnych plodinách. Práve tie sú v knihe. Súčasne ponúka aj návody na spracovanie mlieka, kváskového chleba, ovocného vína, lekvárov a iných domácich produktov. K receptom na zdravé dobroty pridala aj praktické rady a tipy, ako obmedziť použitie chemických látok v domácnosti. Kniha však nie je len o receptoch, je aj o filozofii jedla, varenia a spracovávania darov prírody.
Dielo Hanky Sekulovej dopĺňajú ešte také publikácie ako Liečivá sila prírody a Inými očami, v ktorých opisuje svoje vnímanie ľudského bytia s prírodou. Na trhu je aj jej kniha Škola prírodných záhrad. Všetky publikácie Hanky Sekulovej sú písané tak, aby podali pomocnú ruku každému, kto sa rozhodne žiť s prírodou a využívať pre seba a svoju rodinu jej dary.
Foto: Ikar a archív H. S.