Treska s rožkom... Ktorá z nás jej vie odolať?

Dámy, nerobte formu. Už priam zľudovená delikatesa z tresky, majonézy a marinovanej zeleniny uspokojuje chuťové bunky všetkých. Aj nás, Sloveniek každého veku a profesie. A robí to už vyše 60 rokov

Nielen o tomto našom „národnom jedle“ sme sa porozprávali s Michalom Britvíkom, generálnym riaditeľom Ryby Žilina, ktorá prevádzkuje už od roku 1924 najdlhšie nepretržite fungujúci závod na spracovanie rýb na Slovensku.

Michal, ako a kedy vlastne treska na Slovensko dorazila?

Toto jedlo vyrobil po prvýkrát v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško. Vtedy malo ešte prívlastok treska v remuláde. Zaujímavosťou je, že treska bola doménou vždy len Slovákov. V Čechách neprerazila. Vo väčšej miere sa dostala len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

Odkiaľ pochádza treska do „tresky“?

Naša „Treska slovenská“ sa vyrába z mäsa Tresky aljašskej, ktorá sa loví štandardne v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou. Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme.

Prečo by ste odporučili tresku z Ryby Žilina aj nám, ženám?

Biele mäso rýb žijúcich v chladných moriach je bohaté na vitamíny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na činnosť srdca, podporujú imunitu a napomáhajú aj psychickej pohode. Naša Treska Exklusiv obsahuje tohto rybieho mäsa až 45 %. Výborným zdrojom esenciálnych mastných kyselín je aj repkový olej, ktorý používame na výrobu našej vlastnej  majonézy. Naša treska neobsahuje lepok, nezdravé umelé sladidlá a výrazne sme v nej zredukovali chemické konzervanty. Veľkým plusom našej štandardnej, „modrej“ tresky je aj to, že sme v nej zvýšili podiel zdravej zeleniny na úkor bežne používaných zahusťovadiel, ktoré sme zo zloženia úplne vylúčili.

Treska je jedlo tradičné. Akú máte víziu s touto špecialitou do budúcnosti?

Je našou prioritou udržať kvalitu a chuť tresky takú, na akú sú Slováci u Ryby Žilina zvyknutí. Tiež však sledujeme vývoj trendov v potravinárstve a aj naďalej chceme našu tresku a ďalšie rybie špeciality posúvať smerom k ešte viac zdravším produktom.

A na záver osobnejšia otázkaJ Keď vidíte denno-denne toľko rýb, dokážete si ešte stále ryby vychutnať?

Áno, popravde som prišiel rybám na chuť až vďaka mojej práci. Vždy, keď mi to povinnosti dovolia, sa osobne zúčastňujem degustácií našich výrobkov. Som aj pravidelným zákazníkom nášho Treska baru, kde ma už dievčatá tak poznajú, že vždy presne vedia, čo si dám. Na druhej strane, doma si viem ryby vychutnať úplne inak. Moje baby (manželka a dcéra) ryby milujú. Manželka, ktorá je aj výborná kuchárka, pre nás často pripravuje jedlá z našej mrazenej tresky, lososa či tilapie. Takto mi ryby chutia najviac.

Na úvodnej foto: Michal Britvík s manželkou Jankou a ich dcérkou

foto: rybazilina.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu