Site icon WomanMan

Tutti a tavola – Poďte všetci k stolu

„U nás doma mamy volajú všetkých k obedu slovami: Tutti a tavola – Poďte všetci k stolu,“ začal predstavovať svoju knihu receptov sardínsky šéfkuchár Andreu Enu, ktorý už roky pôsobí na Slovensku. „Potom dlho stolujeme a rozprávame sa,“ dodal.

Kniha Andreu Enu s názvom U Taliana – Tutti a tavola – Poďte všetci k stolu vznikla vďaka corone. „Keď sme mali zrazu počas pandémii zavreté reštaurácie a nebolo čo robiť, komu pripravovať jedlo, začal som bilancovať, vyhodnocovať si naše recepty i tie jedlá, ktoré som spoznal na Slovensku. Až som dospel ku knihe…,“ spomína Andreu. A dodal, že kniha, ktorá vyšla vo vydavateľstve IKAR, je poďakovaním Slovákom za to, že jeho reštauráciu podržali v ťažkých časoch. Aj za ich náklonnosť, za povzbudivé správy a slová chvály na jeho kuchyňu.

Slávnostného uvedenia knihy do života sa zhostila speváčka Mária Čírová. Krstila spolu s Marekom Némom, riaditeľom vydavateľstva Ikar soľou a múkou, lebo to sú podľa Andreu základné ingrediencie talianskej kuchyne, ktoré ho sprevádzajú celým životom a na základy sa nesmie zabúdať.

Po tomto akte Mária predniesla dlhý a veľmi emotívny prejav, v ktorom vzdala hold Andreovi a ich spoločnému priateľstvu. Predniesla ho v slovenčine aj v taliančine, za čo zožala obrovský potlesk nielen Slovákov, ale aj hostí zo Sardínie. Hneď po tom si sadla ku klavíru a zahrala Andreovi jeho milovanú taliansku pieseň Vivo Per Lei od Andreu Bocelliho. K spevu sa pridal nielen autor knihy, ale aj jeho zamestnanci, ktorých pozval na pódium.

Emočným vrcholom podujatia bolo odovzdanie ocenenia Nadácie Maria Carta zo Sardínie, ktorá ocenila Andreu Enu za šírenie a reprezentáciu sardínskej kultúry vo svete. Toto ocenenie je veľmi vzácne. Večerom sprevádzala Aneta Parišková

Foto: Juraj  Štefanovič

Exit mobile version