Z dielne Dr. Oetkera vám na inšpiráciu ponúkame pol tucta receptov na trochu menej tradičné veľkonočné dobroty. Ich príprava je nenáročná na čas a do istej miery aj na žalúdok vašich hostí než klasické sviatočné jedlá.
1. Jarné farebné hniezda
Náročnosť: stredne náročná príprava
Čas prípravy: asi 20 minút
Vystačí na: asi 40 kusov
Potrebujeme:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 2 zarovnané PL Holandského kakaa Dr. Oetker
- 70 g práškového cukru
- 140 g zmäknutého masla
Na náplň a ozdobenie:
- 1 balíček Marcipánu Dr. Oetker
- Farbu potravinársku gélovú Dr. Oetker – žltú, červenú a zelenú
- 2 balíčky Polevy tmavej Dr. Oetker
Okrem toho potrebujeme:
- lis na cesnak
- 2 plechy na pečenie
Postup:
V mise zmiešame múku, kakao a cukor. Pridáme maslo a ručne vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme si ho na rovnaké diely, ktoré pretlačíme cez lis na cesnak. Vzniknuté povrázky opatrne stočíme do tvaru hniezda a poukladáme ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme (elektrická rúra na 180 °C, teplovzdušná 160 °C a plynová na 3. stupni) asi 8 minút (1 plech).
Marcipán rozdelíme na 3 rovnaké diely a každý z nich zafarbíme inou farbou. Zo zafarbeného marcipánu vytvarujeme malé vajíčka.
Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a naplníme ňou vychladnuté hniezda, ktoré nakoniec ozdobíme farebnými vajíčkami a necháme stuhnúť.
2. Zajačiky s marcipánovými mrkvičkami
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: 12 kusov
Potrebujeme:
Na cesto:
- 1 balenie Buchty Dr. Oetker
- 2 balíčky Trstinového cukru rumového Dr. Oetker
- 260 ml vlažnej vody
- 120 ml oleja
Na potretie a ozdobenie:
- 50 ml oleja
- ľanové semienka
- 12 klinčekov
- 1 balíček Marcipánu Dr. Oetker
- gélové potravinárske farby Dr. Oetker – červenú, žltú a zelenú
- 2 plechy na pečenie
- 12 kovových trubičiek na snehové trubičky
Postup:
Na prípravu cesta pripravíme zmes s droždím, trstinovým cukrom, vodou a olejom podľa návodu na obale. Cestá poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Potom cesto rozdelíme na 12 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvarujem zajačika (podľa fotografie) a do labiek mu vložíme olejom potretú trubičku.
Zajačikom urobíme z ľanových semienok oči a z klinčekov ňufáčiky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme olejom a pečieme v predhriatej rúre približne pol hodiny (elektrická rúra na 190 °C, teplovzdušná 170 °C a plynová na 3. stupni).
Upečeným a vychladnutým zajačikom vytvarujeme mrkvičky: Na mrkvičky zafarbíme ¾ marcipánu červenou a žltou farbou tak, aby vznikla pomarančová farba. Zvyšok marcipánu zafarbíme zelenou. Z oranžového marcipánu vytvarujeme 12 mrkvičiek a zo zeleného vňať k mrkvičkám.
Potom opatrne vytiahneme zajačikom trubičky a každému vložíme do labiek marcipánovú mrkvičku.
Tip: Zajačiky môžeme pripraviť aj na slano, ak do cesta namiesto cukru pridáme soľ podľa chuti. Namiesto mrkvičiek im môžeme do labiek vložiť napríklad mini párky. Z rovnakého cesta môžeme s deťmi vytvarovať a upiecť aj malé kuriatka.
3. Veľkonočné slané cupcakes
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 20 minút
Čas pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: 12 porcií
Potrebujeme:
Na cesto:
- 300 g anglickej slaniny (nakrájanej na rezančeky)
- 200 g čerstvého baby špenátu
- 250 g hladkej múky
- 2 KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
- ½ KL Sódy bikarbóny Dr. Oetker
- 1 KL soli
- 2 vajcia
- 75 g rozpusteného masla
- 250 ml cmaru alebo polotučného mlieka
- 60 g nahrubo nastrúhaného čedaru
- malý zväzok pažítky (nasekanej najemno)
Na posypanie:
- 20 g nahrubo nastrúhaného čedaru
Na krém:
- 200 g smotanového syra
- 100 g zmäknutého masla
- nasekané čerstvé bylinky (podľa chuti)
Na ozdobenie:
- 3 natvrdo uvarené vajcia
Okrem toho potrebujeme:
- panvicu
- šľahač
- formu na muffiny
- 12 väčších papierových košíčkov na muffiny
- cukrárske vrecko
Postup:
Na panvici orestujeme slaninu a necháme ju vychladnúť. Špenát sparíme vriacou vodou, scedíme a necháme odkvapkať. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, sódou a soľou. V inej mise vyšľaháme vajcia s maslom a cmarom a vmiešame do sypkej zmesi. Nakoniec pridáme slaninu, nasekaný špenát, syr a pažítku a dôkladne premiešame. Cesto rozdelíme do papierových košíčkov vo forme. Povrch muffinov posypeme syrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 25 minút.
Na krém vyšľaháme v mise smotanový syr s maslom a bylinkami. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme krém na vychladené muffiny a ozdobíme štvrtinkou vajca.
4. Zeleninovo vaječná tlačenka
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 20 minút
Vystačí na: 1 tlačenku
Potrebujeme:
Na zmes:
- 1 sterilizovanú zeleninu v sladkokyslom náleve (330 g)
- 1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr. Oetker
- 75 ml nálevu po odkvapkaní zeleniny
- 4 natvrdo uvarené vajcia
- 1 menšiu cibuľu
- 250 ml tatárskej omáčky
- 1 zarovnanú KL soli
- ½ KL čierneho korenia
- 1 PL octu
Okrem toho potrebujeme:
- formu na biskupský chlebík
- potravinársku fóliu
- sitko
Postup:
Sterilizovanú zeleninu necháme na sitku dobre odkvapkať. Želatínu dáme podľa návodu na obale napučať v náleve zo zeleniny. Zeleninu, vajcia a cibuľu nakrájame na veľmi malé kúsky. Zmiešame s tatárskou omáčkou, posolíme a ochutíme čiernym korením. Pridáme napučanú želatínu, dochutíme octom a zľahka premiešame.
Tekutú zmes nalejeme do formy vyloženej potravinárskou fóliou a necháme v chladničke stuhnúť minimálne 3 hodiny (najlepšie cez noc).
Stuhnutú tlačenku vyklopíme, odstránime fóliu a krájame. Podávame s čerstvým chlebom alebo pečivom.
5. Veľkonočná torta s vaječným likérom
Náročnosť: stredne náročná príprava
Čas prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 16 porcií
Potrebujeme:
Na cesto:
- 250 g zmäknutého masla
- 100 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
- 4 vajcia
- 250 g polohrubej múky
- ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
- 60 g mletého maku
Na náplň:
- 1 balíček Krémovej náplne s arómou vanilkovou Dr. Oetker
- 250 ml mlieka
- 2 zarovnané PL práškového cukru
Na ozdobenie:
- 1 balíček Šľahačky v prášku Dr. Oetker
- 150 ml mlieka
- 75 ml vaječného likéru
Okrem toho potrebujeme:
- elektrický ručný šľahač
- tortovú formu (Ø 26 cm)
- cukrárske vrecko so zrezanou špičkou
Postup:
Na cesto vyšľaháme v mise elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny maslo s cukrom a vanilínovým cukrom. Po jednom zašľaháme vajcia. Do zmesi pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a makom a vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre (elektrická rúra na 180 °C, teplovzdušná 160 °C a plynová na 3. stupeň) asi 35 minút. Korpus necháme vychladnúť. Potom ho vyberieme z formy a prekrojíme.
Na plnku vyšľaháme krémovú náplň s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Náplňou potrieme spodný diel korpusu. Nanesieme vrchnú časť korpusu a pritlačíme. Odložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny stuhnúť.
Tortu dozdobíme tesne pred podávaním. Vyšľaháme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Do cukrárskeho vrecka nanesieme 1/3 šľahačky. Zvyšnou šľahačkou potrieme povrch a okraje torty. Na povrchu zdobiacim vreckom vytvoríme vyššie obvody vajíčok a nalejeme do nich vaječný likér.
6. Baranček z treného cesta
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: asi 16 porcií
Potrebujeme:
Na cesto:
- 250 g zmäknutého masla
- 100 g cukru
- 2 balíčky Trstinového cukru s rumovou arómou Dr. Oetker
- 2 vajcia
- 250 ml mlieka
- 400 g polohrubej múky
- 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
Na vysypanie:
- strúhaný kokos
Ešte potrebujeme:
- elektrický ručný šľahač
- väčšiu formu na veľkonočného barančeka
Postup:
V mise vyšľaháme do peny maslo s cukrom a trstinovým cukrom elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupeň. Pridáme vajcia, mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Cesto vložíme do vymastenej a kokosom vysypanej formy. Pečieme v predhriatej rúre (elektrická rúra na 170 °C a teplovzdušná na 150 °C) asi 60 minút.
Upečeného barančeka necháme asi 10 minút vo forme vychladnúť. Potom ho opatrne vyklopíme. Povrch môžeme pocukrovať alebo poliať polevou Dr. Oetker.