Trpia ňou tri percentá populácie, najmä ženy v strednom veku, hoci nie je nemožný výskyt ani u mladších ročníkov. Histamínová intolerancia, o ktorej posledné roky často počúvame, nemusí však znamenať nezáživný jedálniček s 10 položkami alebo lieky užívané pred každým jedlom.
Ochorenie viete dostať pod kontrolu, ak spoznáte potreby svojho tela a tiež užívaním prírodných antihistaminík, ktoré šikovní Slováci k nám dovážajú a upravujú do formy osvedčeného výživového doplnku s obsahom moringy.
„Problémy sa u mňa začali približne pred 10 rokmi. Bývala som často chorá. Dva roky som takmer každé dva týždne užívala antibiotiká. Chcela som zistiť prečo to tak je, preto som vyhľadala imunologičku. Ako prvá bola u mňa zistená intolerancia na kravskú bielkovinu. Prešla som na bezlaktózové produkty, ale problémy neprešli. Následne sa pridala i histamínová intolerancia (HIT). V ambulancii som dostala zoznam zakázaných potravín, čo pre mňa znamenalo, že môžem jesť len sódu bikarbónu a ryžu (smiech),“ hovorí svoj príbeh blogerka Lucia Máliková, ktorá vystupuje pod menom Lucididit. Keďže nechcela žiť s pocitom, že jej život končí, začala sama postupne testovať, čo jej telu robí dobre a čo mu škodí. Zlepšenie však neprichádzalo, pretože už mala v zárodku ďalšie pridružené ochorenia – fruktózovú intoleranciu a syndróm dráždivého čreva, o ktorých ešte nevedela. Stáva sa to vtedy, keď je histamínová intolerancia zistená príliš neskoro. „Nikto nedostane na podnose presne naservírované, čo presne môže jesť a čo nie, každý je individuálny, preto je potrebné zistiť to na vlastnej koži,“ dodáva L. Máliková.
Histamín potrebný i navyše
Histamín sa síce prirodzene vytvára v našom organizme, ale prijímame ho aj potravinami. Je dôležitý pri mnohých procesoch. Ak je ho však v tele priveľa a organizmus ho nedokáže odbúrať, nastáva nepomer medzi prísunom a mechanizmom odbúravania histamínu enzýmom diaminooxidáza. So zvýšenou hladinou histamínu sa telo neúspešne borí a vzniká histamínová intolerancia. Takýto problém môže vzniknúť na základe viacerých činiteľov: zvýšeným obsahom histamínu v potrave, zvýšeným prísunom látok, ktoré uvoľňujú histamín (tzv. histamínovými liberátormi), prísunom látok, ktoré blokujú enzým rozkladajúci histamín, vyplavením telu vlastného histamínu vo zvýšenej miere či zníženou funkciou enzýmu pôsobiaceho na rozklad histamínu.
Príznaky ochorenia HIT sú naozaj rôznorodé a najmä individuálne. Najčastejšími sú problémy so zaspávaním, hnačky, nervozita, opuchanie sliznice nosa, senná nádcha, kýchanie, chrapot, problémy s dýchaním, únava, kŕče, kožné prejavy, búšenie srdca alebo zmena srdcového rytmu, zmeny krvného tlaku, tráviace či dýchacie ťažkosti a podobne. HIT však nie je alergia, ako sa veľa ľudí mylne domnieva, ale ochorenie, ktoré je charakterizované precitlivenosťou na histamín alebo porucha metabolizmu histamínu.
Keďže histamín plní v organizme rôzne funkcie v dýchacej, tráviacej, nervovej, endokrinnej či vylučovacej sústave a ovplyvňuje predovšetkým hladké svalstvo, je často veľmi náročné si príznaky spájať práve s jedlom a potravinami. To je dôvod prečo môže trvať celé roky, kým lekári prídu na to, čo problémy spôsobuje. Neraz je to až posledná možná alternatíva, keď sa vylúčili iné „dostupné“ diagnózy.
Svoje o tom vie aj autorka blogu a kuchárskej knihy HIT je zdravo žiť s nízkohistamínovými receptami Patrícia Molnárová Turiničová. S ochorením sa prvýkrát stretla v detstve. Naplno však prepuklo až počas dlhšieho pobytu v Anglicku a následnej dovolenky v Egypte, kde dostala anafylaktický šok. „Jej diagnostika je pomerne zložitá. Zisťuje sa krvnými testami na základe určitej stupnice, preto nie je stanovovaná ako diagnóza, ale ako určitá pravdepodobnosť či syndróm,“ vysvetľuje. Na stopercentné zistenie HIT sú popri krvných testoch a eliminačnej diéte nutné aj vyšetrenia na vylúčenie intolerancie sacharidov, celiakie a funkčnej poruchy čriev, črevnej infekcie, pečeňové testy či testy na stanovenie zápalových markerov, alergie a ďalšie. Rovnako dobré je poznať vaše reakcie na potraviny, ktoré jete a lieky, ktoré užívate. Príčinami, s ktorými sa aj Patrícia stretáva, sú zväčša pridružené ochorenia, keď má niekto dlho nediagnostikovanú napríklad celiakiu alebo alergiu na niektorú potravinu, ale aj vírusové či zápalové ochorenie, je po prekonaní vážnejšieho ochorenia, po dlhodobom užívaní liekov (najčastejšie antibiotík), má nesprávnu životosprávu (alkohol, fajčenie, nočný život), zvýšený stres, nevhodné stravovanie či príliš veľký príjem histamínu zo stravy.
Čo si dať na tanier?
Jedlo sa pre histaminikov so zistením ochorenia stáva nepriateľom. Pacienti odchádzajú od lekára s letákom obsahujúcim zoznam zakázaných potravín. Ich jedálniček pozostáva len z niekoľkých potravín, ktoré jedia stále dookola, alebo dostanú odporúčanie na lieky, ktoré histamín pomáhajú odbúravať a musia ich užívať pred každým jedlom. „Intolerancia na histamín, zmenila život aj mne. Ale mňa to nasmerovalo na cestu, ako jesť zdravo. Pre mňa je to strava našich prastarých mám, keď sa nezohrievali hotové jedlá, ale dbalo sa na čerstvosť a sezónnosť. Jedli sa obilniny, strukoviny, ovocie, vajcia, mäso, zelenina (je mýtus, že histaminik nesmie konzumovať zeleninu, sú len 4 druhy s vyšším obsahom histamínu – avokádo, paradajky, baklažán a špenát). Histamín v potravinách vzniká až kazením, fermentáciou, kvasnými procesmi a zrením. Preto je dobré jesť čerstvé potraviny, pestré pre črevo. Zrazu je to jednoduché a nie o zakazovaní a striktných zoznamoch. V lete si dokonca dám pár cherry paradajok zo záhrady, ale v zime si ich už napríklad nekúpim,“ vysvetľuje Patrícia Molnárová Turiničová s tým, že dáva telu to, čo potrebuje. Aktuálne čaká bábätko, čo je i pre niektoré zdravé ženy náročné.
Lucia Malíková začala po diagnostikovaní histamínovej intolerancie s eliminačnou diétou: postupne pridávala do jedálnička jednotlivé potraviny, aby zistila, ako jej telo na ne reaguje. Vtedy ešte nevedela, že trpí pridruženými ochoreniami. Po diagnostikovaní fruktózovej, laktózovej intolerancie a syndrómu dráždivého čreva vyhľadala odbornú pomoc a pod dohľadom výživovej poradkyne sa rozhodla pre organickú vegánsku stravu. „To znamená jesť výlučne čerstvé produkty, vyhýbať sa priemyselne spracovaným potravinám, dbať na “vyvážený tanier” a dostatočný príjem vitamínov, dať si iba to, čo moje telo potrebuje a starať sa tiež o to, aby mu nič nechýbalo. Telo vždy reaguje. Naučila som sa jeho signály pozorovať a vnímať. Takto sa mi podarilo dostať HIT i ostatné príznaky pridružených ochorení pod kontrolu,“ vysvetľuje Lucia a ešte pripomína, že treba myslieť aj na to, že žalúdok je prepojený s mozgom. Ak to nefunguje v jednom smere, preukáže sa to aj v druhom. Zanedbanie histamínovej intolerancie môže viesť aj k psychickým problémom a ochoreniam.
Výživová bomba nielen pre histaminikov
Skúsenosť s HIT u svojich blízkych má aj Jarka Bartos, ktorá stojí za značkou prírodných výrobkov Moringa Caribbean. Keď pred 6 rokmi navštívili s manželom Milanom ostrov Svätá Lucia v Karibiku, domáci ich zoznámili s populárnym zeleným práškom z listov stromu moringa. Volajú ho aj strom zázrakov a oddávna ho využívajú pre blahodarné účinky na zdravie. Rozhodli sa preto priniesť túto superpotravinu na Slovensko. Po opakovaných návštevách sa dohodli s miestnymi farmármi, že budú pre nich moringu pestovať v súlade s okolitou prírodou a bez zásahu chémie či techniky. Postupne na ostrove zriadili prevádzku, zaobstarali moderné sušičky a ďalšie potrebné vybavenie, zaškolili personál. Zelený prášok spracovávaný na ostrove dnes dovážajú k nám a vyrábajú z neho výživové doplnky, čaje a širokú škálu kozmetiky.
„Moringa je výnimočný strom. V listoch je zastúpených 17 vzácnych mastných kyselín; najviac α-linolénová kyselina. Z vitamínov má najvyššie zastúpenie vitamín E a betakarotén – prírodné antioxidanty, ale aj vitamíny B1, B2, B3, či vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E a K. Vysoký je aj obsah vlákniny (viac ako v mlieku), draslíka (viac ako v banánoch), lignínu a celulózy. Napríklad vo forme kapsúl poskytuje moringa karibská dennú dávku všetkých spomínaných živín a vitálnych látok,“ vysvetľuje Pavel Hraška, ktorý dohliadal na vývoj produktu Moringa Caribbean Anti-Histamin. Práve zistená histamínová intolerancia v rodine spoluzakladateľky bola silnou motiváciou pre podnikanie s moringou. Neexistujú totiž zatiaľ lieky, ktoré by vyliečili HIT, ale sú vitamíny, ktoré môžu príznaky a ťažkostí zmierniť. Dlhodobé užívanie liekov na odbúravanie histamínu pred každým jedlom, tiež nie je vždy riešením.
Obe vyššie spomínané mladé ženy okrem celkovej zmeny životného štýlu stavili na prírodné antihistaminiká. Dlhodobo užívajú práve Moringa Caribbean Anti-Histamin. Pozostáva z kombinácie 3 zložiek: čistého prášku zo sušených listov moringy, 95 % kvercetínu (prírodný bioflavonoid – najprirodzenejšia zložka flóry (ovocia a zeleniny); v tejto vysokej koncentrácii sa vyskytuje v červenom hrozne, koriandri, cibuli či cesnaku) a prírodného vitamínu C (extrakt zo šípky). Ide teda o výživový doplnok, ktorý je na mieru šitý histaminikom, aby pomohol zmierniť problémy spôsobené zvýšenou hladinou histamínu. „Keďže histamín je prirodzená súčasť organizmu, nepozeráme sa na naše antihistaminikum – Moringa Caribbean Anti-Histamin – ako na zbraň proti HIT, ale pomáhame ním prirodzene sa telu vysporiadať s jeho nadmernou produkciou,“ konštatuje Pavel Hraška a dodáva, že trojkombinácia z moringy, 95 % kvercetínu a prírodného C vitamínu pomáha aj pri pálení záhy a zníženej funkcii žalúdka, pankreasu a poruchách tenkého i hrubého čreva. Výživový doplnok Moringa Caribbean Anti-Histamin môžu pre jeho cenné účinky na organizmus užívať aj zdraví ľudia.
Pripravila: Simona Slováková
Foto: archív spoločnosti Moringa Caribbean