Už cítite tú vôňu z príprav sviatočných jedál? Existuje široká ponuka rôznych tradičných i netradičných jedál, ktoré sa objavia na sviatočných stoloch v rodinách po celom Slovensku. Pripravili sme si pre vás 3 chutné recepty, v ktorých môžete využiť suroviny od lokálnych dodávateľov a farmárov.
Hubová polievka
Pripravte si lahodnú hubovú polievku, ktorá zasýti každého.
INGREDIENCIE:
1 balenie Naša slovenská Gombasecká klobása
150 g sušených dubákov
voda
4 zemiaky
1 cibuľa
3 PL masla
1 PL hladkej múky
2 bobkové listy
Soľ
4 ks celé čierne korenie
voda z kyslej kapusty podľa chute
100 ml smotany na šľahanie
Postup:
Huby si namočíme do vody tak, aby boli celé zakryté a necháme cca 30 minút postáť. V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a opražíme. Pridáme múku a opražíme. Zalejeme približne 200 ml vody a miešame. Pridáme hríby aj s vodou v ktorej boli namočené. Pridáme soľ, nakrájané zemiaky, klobásu, bobkové listy a čierne korenie a varíme až pokiaľ zemiaky aj huby nie sú mäkké. Na záver pridáme vodu z kyslej kapusty podľa chute, smotanu a prevaríme.
Raňajkové slané muffiny
Víkendovú pohodu odštartujte chutnými muffinmi, ktoré sú ako stvorené na raňajky.
INGREDIENCIE:
1 Naša slovenská Oravská slanina
175 g hladkej múky
120 ml mlieka
3 PL jogurtu
1 stredne cibuľa
100 g nastrúhaného syru
2 vajíčka
1 čajová lyžička prášku do pečiva
1/2 čajovej lyžičky soli
50 g bryndze
Postup:
Na panvici si na troške oleja opražíme nadrobno nakrájanú slaninu. Pridáme cibuľu a opražíme. Necháme vychladnúť. V miske si zmiešame vajíčka, jogurt, mlieko a polovicu bryndze. Pridáme múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva. Na záver pridáme nastrúhaný syr a slaninku s cibuľkou. Premiešame a plníme muffinovu formu, ktorú vystelieme košíčkami. Na vrch každého muffin dáme trošku bryndze. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.
Podpecník
Urobte si kysnutú klasiku a potešte chuťové poháriky tradičnou slovenskou chuťou.
INGREDIENCIE:
100g Našej Slovenskej Strážovskej salámy
350 g polohrubej múky
2 – 3 malé zemiaky
150 ml mlieka
20 ml oleja
1 sáčok sušeného droždia
1 vajíčko
250 ml kyslej smotany
125 g bryndze
červená cibuľa
1 mladá cibuľka
Soľ
Postup:
Zemiaky si uvaríme v šupke do mäkka. Ošúpeme a roztlačíme. V miske si zmiešame múku, droždie, soľ, zemiaky, mlieko, vajíčko a olej a vypracujeme cesto. Cesto necháme cca hodinu kysnúť. Vymastíme si olejom plech, cesto do neho roztlačíme. Vrch potrieme v hrubšej vrstve zmesou bryndze a smotany. Na vrch nasypeme nakrájanú salámu, pridáme nakrájanú červenú cibuľu a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 – 40 minút. Pred podávaním posypeme nadrobno nakrájanou mladou cibuľkou.
foto: MECOM