Tri sviatočné pokrmy so slovenskými mäsovými výrobkami

0
225

Už cítite tú vôňu z príprav sviatočných jedál? Existuje široká ponuka rôznych tradičných i netradičných jedál, ktoré sa objavia na sviatočných stoloch v rodinách po celom Slovensku. Pripravili sme si pre vás 3 chutné recepty, v ktorých môžete využiť suroviny od lokálnych dodávateľov a farmárov. 

Hubová polievka

Pripravte si lahodnú hubovú polievku, ktorá zasýti každého.

INGREDIENCIE:

 1 balenie Naša slovenská Gombasecká klobása

150 g sušených dubákov

voda

4 zemiaky

1 cibuľa

3 PL masla

1 PL hladkej múky

2 bobkové listy

Soľ

4 ks celé čierne korenie

voda z kyslej kapusty podľa chute

100 ml smotany na šľahanie

Postup: 

Huby si namočíme do vody tak, aby boli celé zakryté a necháme cca 30 minút postáť. V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a opražíme. Pridáme múku a opražíme. Zalejeme približne 200 ml vody a miešame. Pridáme hríby aj s vodou v ktorej boli namočené. Pridáme soľ, nakrájané zemiaky, klobásu, bobkové listy a čierne korenie a varíme až pokiaľ zemiaky aj huby nie sú mäkké. Na záver pridáme vodu z kyslej kapusty podľa chute, smotanu a prevaríme.

Raňajkové slané muffiny

Víkendovú pohodu odštartujte chutnými muffinmi, ktoré sú ako stvorené na raňajky. 

 INGREDIENCIE:

1 Naša slovenská Oravská slanina

175 g hladkej múky

120 ml mlieka

3 PL jogurtu

1 stredne cibuľa

100 g nastrúhaného syru

2 vajíčka

1 čajová lyžička prášku do pečiva

1/2 čajovej lyžičky soli

50 g bryndze

Postup:

Na panvici si na troške oleja opražíme nadrobno nakrájanú slaninu. Pridáme cibuľu a opražíme. Necháme vychladnúť. V miske si zmiešame vajíčka, jogurt, mlieko a polovicu bryndze. Pridáme múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva. Na záver pridáme nastrúhaný syr a slaninku s cibuľkou. Premiešame a plníme muffinovu formu, ktorú vystelieme košíčkami. Na vrch každého muffin dáme trošku bryndze. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 20 minút.

Podpecník

Urobte si kysnutú klasiku a potešte chuťové poháriky tradičnou slovenskou chuťou. 

INGREDIENCIE:

 100g Našej Slovenskej Strážovskej salámy

350 g polohrubej múky

2 – 3 malé zemiaky

150 ml mlieka

20 ml oleja

1 sáčok sušeného droždia

1 vajíčko

250 ml kyslej smotany

125 g bryndze

červená cibuľa

1 mladá cibuľka

Soľ

Postup:

Zemiaky si uvaríme v šupke do mäkka. Ošúpeme a roztlačíme. V miske si zmiešame múku, droždie, soľ, zemiaky, mlieko, vajíčko a olej a vypracujeme cesto. Cesto necháme cca hodinu kysnúť. Vymastíme si olejom plech, cesto do neho roztlačíme. Vrch potrieme v hrubšej vrstve zmesou bryndze a smotany. Na vrch nasypeme nakrájanú salámu, pridáme nakrájanú červenú cibuľu a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30 – 40 minút.  Pred podávaním posypeme nadrobno nakrájanou mladou cibuľkou.

foto: MECOM

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu