NIEKTORÉ šKôLKY Už DEŤOM NEPONúKAJú BEŽNÉ PRÍLOHY, OCHUTENÉ MLIEKA ANI POLOTOVARY.
Na Slovensku máme približne 180-tisíc detí vo veku od troch do šiestich rokov, ktoré sa stravujú v predškolských zariadeniach, tzv. škôlkach. Strava podlieha štátnym normám MŠSR a odporúčaným výživovým dávkam MZSR, ktoré majú zabezpečiť dostatok živín pre ich vývoj. Až tri z piatich jedál denne sa servírujú v škôlke. Nemalo by nám byť jedno, čo naše deti v škôlke jedia.
Kvalita potravín a správne kombinovanie sú kľúčom
Čo by ste radšej servírovali vášmu dieťaťu? Chlieb so salámou a sladké kakao alebo kváskový chlieb s avokádovou penou a rajčinou? „Kvalita ponúkaných potravín a jedál je v súčasnosti kľúčová. Zdravie i správanie detí ovplyvňuje aj správna kombinácia podávaných potravín. Dnes už nestačí, že deťom servírujeme to, čo im chutí, lebo sa to odrazí na ich zdravotnom stave,“ zdôrazňuje výživová poradkyňa pre deti a zakladateľka projektu Čo jedia zdravé deti Alexandra Patay a dodáva: „Našimi aktivitami sa snažíme o to, aby deti v škôlkach jedli súčasne zdravo aj chutne. Takmer 800 detí je dôkazom toho, že sa to dá. V zariadení spoločného stravovania Zdravý dom varíme zdravé jedlá pre 36 súkromných škôlok vo vysokom štandarde kvality a hygieny podľa noriem MŠ SR. A tým štátnym, kde je rozpočet na stravu nižší, radi poradíme ako si menu ozdraviť aj bez navýšenia rozpočtu. Jednoducho, kde je vôľa, tam je cesta.“
Powerlogy pomáha deťom zdravo rásť
Dieťa si aj v škôlke buduje návyky stravovania, pravidelnosti a rozmanitosti stravy, preto je nesmierne dôležité práve v tomto období tieto návyky správne formovať. Jednou z možností správneho stravovania v škôlkach je používanie funkčných potravín čistej chuti v jedálnom lístku škôlkarov. Obsahujú väčšiu nutričnú hodnotu, menej cukru a viac čistej chuti. „Podľa našich skúseností je pre mnohých 30-tnikov ťažké zmeniť spôsob stravovania. Kvôli nesprávnym stravovacím návykom z detstva je pre väčšinu ľudí jedlo skôr záťaž ako výživa pre telo a mozog. Považujeme za kľúčové učiť deti už v útlom veku, aké jedlo nám prospieva. Nemusíme držať diétu ani byť vegánmi, ide o to aby sme sa vzdelávali a vedeli si vybrať naozaj kvalitné a funkčné potraviny. Sme radi, že môžeme byť súčasťou zmeny v stravovaní už u detí v predškolskom veku. Veríme, že im tieto správne začiatky poslúžia po celý život,“ povedal Dušan Plichta, zakladateľ Powerlogy a špecialista na funkčné potraviny a výživu a dodáva: „Najmä v dnešných vypätých časoch je nevyhnutné dbať o správnu a kvalitnú výživu. Prepojenie medzi jedlom, zdravím človeka a jeho náladou a nastavením je nepopierateľné.“
Ako to vidia mamy
Mnohé mamičky bedlivo dbajú na zdravé stravovanie svojho dieťaťa od jeho prvého príkrmu. Ale čo potom, keď dovŕši 3 roky a ide do škôlky? Zdravé stravovanie svojich detí riešia aj verejne známe mamičky. Herečka Lucia Hurajová, mamina staršieho syna a dvoch trojročných dvojičiek, kladie na zdravú stravu svojich detí veľký dôraz. „Súvisí to s mojou snahou naučiť ich rozpoznávať kvalitnú stravu a jedlá bez nutričnej hodnoty. Nie je to ľahké, lebo nástrahy číhajú všade,“ hovorí Lucia a dodáva: „Pre mňa je ideálom postaviť jedálniček na sezónnej zelenine, kvalitnom mäse a bielkovinách v podobe vajec z voľného výbehu, či farmárskych syroch. Moje deti milujú aj domáce pečivo a moje koláče, ktoré im rada pečiem.“
Dá sa to aj inak
Projekt Zdravý dom dokazuje, že sa to dá aj inak. Dôležitým kritériom ich jedálnička je kvalita. Medzi používané suroviny patrí napríklad teľacie, morčacie a vysokokvalitné kuracie mäso, či vajcia z voľného chovu alebo vysokokvalitné mliečne produkty. Zelenina používaná v servírovaných jedlách obsahuje výhradne čerstvú zeleninu a ovocie. Súčasťou jedálničkov sú tiež kváskové chlebíky či domáce špaldové pečivo. „Sme radi, že sa k nám pridali aj značky kvalitných potravín, ktorých zámer nebol na začiatku vyslovene detský. Veríme, že aj vďaka ich kvalitným produktom môžeme deťom ponúknuť niečo dobré a naozaj kvalitné a na Slovensku jedinečné,“ dodala k spolupráci Alexandra Patay.