Recepty pre originálne spracovanie bravčového mäsa podľa šéfkuchára Filipa Říhy z pražskej reštaurácie Porke

0
1057

Dlho zatažený a následne grilovaný bravčový bôčik 

Bôčik, ktorý sa rozpadá a je dozlatista upečený. Pár základných surovín a správny postup vyčaruje jedinečné jedlo z každého bravčového bôčika. 

Budeme potrebovať: 

Bravčový bôčik

Soľ

Cukor

  • Očistený bravčový bôčik bez kosti, ale ponechaný v celku osolíme a ocukríme. To v pomere 1:1, aby bolo celé mäso pokryté.
  • Mäso uložíme do nádoby v chladničke a zaťažíme. 
  • Takto zaťažené mäso necháme 3-4 dni marinovať.
  • Potom mäso opláchneme a usušíme do sucha.
  • Následne vložíme bôčik do bravčovej masti a pečieme na 140 stupňoch cca 3 hodiny do mäkka. 
  • Mäso vytiahneme, zlejeme masť a nakrájame bôčik na jednotlivé porcie. Pred ďalším spracovaním necháme mäso vychladnúť. 
  • Vychladnuté mäso opečeme do chrumkava na panvici. 

Mäso servírujeme podľa osobných preferencií. Výborne ho doplní napríklad čerstvé pečivo, horčica, vejmrda (nastrúhaný chren s jablkom, lyžičkou octu a dvomi lyžičkami vývaru). Tip šéfkuchára reštaurácie Porke je podávať mäso na krúpovom rizote s koreňovou zeleninou a silnou bravčovou omáčkou. 

Iberico Slider

Minihamburgery s mletým mäsom z Ibrijského bravčového mäsa. Šťavnaté mäso s výnimočným chuťovým profilom. 

Budeme potrebovať: 

Mleté mäso z Iberijského prasaťa

Soľ

Korenie

Chorizo

Majonéza 

Cesnak

Šalát

Pečené papriky

  • Pripravíme si mleté mäso z Iberijského prasaťa , najlepšie z medzirebrových svalov. Z mletého mäsa vytvarujeme karbonátky a dochutíme ich soľou a korením. Následne opekáme na panvici do zlatista a necháme ich v teple oddýchnuť a dôjsť. 
  • Teraz si pripravíme majonézu z pečeného cesnaku. Celé cesnaky zabalíme do alobalu s trochou soli a olivového oleja a pečieme v rúre aspoň pol hodinu na 200°C.
  • Opečený cesnak krásne zmäkne. Jednotlivé strúčiky pečeného cesnaku jednoducho vytlačíme do misy a rozmixujeme na kašu. Tú potom vmiešame do domácej majonézy. V prípade potreby dochutíme soľou, korením a citrónom. 
  • Takto pripravenú majonézu z pečeného cesnaku nanesieme na obe strany rozkrojenej domácej briošky, ktorú najprv prudko na sucho opečieme, aby majonéza zostala pekne na povrchu a pečivo nerozmočila. 
  • Na majonézu položíme plátok opečeného salámu Chorizo, hrsť polníčku alebo podobného šalátu, grilované mäso, grilované, ošúpané a pokrájané červené papriky a zakončíme to vrchnou časťou briošky. 

Viac informácií nájdete na www.zrodene.eu

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu