Robievali ste si aj vy ako deti z čerešní parádne náušnice? Možno si pamätáte časy, kedy stačilo vyliezť na strom a zbierať ich v priehrštiach rovno do úst. Najedzte sa ich do sýta – nielen že dobre chutia, ale aj osožia vášmu zdraviu.

Výborné pre zdravie

Čerešne obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré priaznivo vplývajú na zdravie. Sú v nich bohato zastúpené flavonoidy, vitamín C a karotenoidy, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Antioxidanty, ako je antokyanín, ktorý čerešniam nechýba, majú protizápalové vlastnosti zmierňujúce bolesti spojené s artritídou alebo svalovým napätím. Vedeli ste, že čerešne zlepšujú spánok? Obsahujú totiž prírodný melatonín, ktorý reguluje spánkové cykly a pomáha pri nespavosti. Okrem toho podporujú trávenie, keďže obsahujú veľa vlákniny, ktorá zlepšuje črevnú peristaltiku a zabraňuje zápche. Čerešne majú schopnosť znižovať riziko srdcových ochorení. Znižujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a krvný tlak, čím chránia srdcovo-cievny systém. A čo poteší aj dámy – pomáhajú regulovať hmotnosť. Sú nízko kalorické, môžu sa pochváliť vysokým obsahom vody a vlákniny, čo podporuje pocit sýtosti. Samozrejme, najviac telu prospešných látok obsahujú v surovom stave. Ak ich varíte, robte tak čo najkratšie a na čo najnižšej teplote, aby stratili čo najmenej zo svojich živín. 

Čo s nimi v kuchyni

Čerešne chutia najlepšie rovno zo stromu. Sú skvelým zdravým snackom – desiatou a olovrantom pre školákov aj pre nás dospelých, hodia sa do ovocných šalátov alebo k jogurtu, pudingu či tvarohu. Výborne chutia aj v smoothies – pripravte ich spolu s banánom, špenátom, mandľovým mliekom a troškou medu, budete milo prekvapení. Čerešne sú ako stvorené aj na pečenie koláčov – okrem čerešňovej bublaniny, na ktorú prisahajú malí aj veľkí, sa hodia aj do muffinov, cheesecakov alebo na palacinky. Čerešne, aj ich sestry višne, sú skvelou ingredienciou na prípravu zmrzliny aj čistého ovocného sorbetu. Kompót z čerešní je klasika a čerešňový džem lahôdka, ktorú si radi natierame na chleba aj palacinky. Úžasným čerešňovým prekvapením je na tanieri sladká omáčka k mäsu, syrom a grilovanému jedlu – tzv. čerešňové čatní. Pripravte si ho spolu s nami!  

Jednoduché odkôstkovanie vďaka Orave

Predtým, ako sa pustíte do varenia, pečenia či zavárania, je potrebné z čerešní odstrániť kôstky. S tým vám ochotne pomôže horúca novinka od Oravy – odkôstkovač Orava PR-01. Uľahčí prácu, ušetrí čas a postará sa o to, aby aj po odkôstkovaní ostali čerešne krásne guľaté. Zariadenie má silný mechanizmus a pomocou silikónovej prísavky je upevnený k stolu tak, že práca s ním je bezpečná a čerešne nebudete naháňať okolo stola.

Len čo začnú dozrievať čerešne, klasická bublanina musí byť. Nadýchaná, ľahučká chutí ku káve, na pikniku aj školákom na desiatu. Tento raz z nich však skúste upiecť iný koláč – čerešňový kefírový koláč s posýpkou, čerešňové brownie, tvarohový koláč s čerešňami. Alebo si pripravte s nami makovo-čerešňovú lahôdku či čerešňové čatní.

Makovo-čerešňový koláč so špaldovou múkou

Potrebujeme: 4 vajcia, ½ hrnčeka trstinového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 hrnček mlieka (3 dcl), 1 hrnček maku, ½ hrnčeka oleja, 2 hrnčeky špaldovej múky, 1 prášok do pečiva, 750 g čerešní

Postup: Čerešne umyte a jednoducho odkôstkujte pomocou odkôstkovača Orava PR-01. Vyšľahajte vajíčka s cukrom do peny. Na nižších otáčkach primiešajte olej. Múku zmiešajte s makom a práškom do pečiva a na nízkych otáčkach prišľahajte vajíčka striedavo s vlažným mliekom. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Čerešne môžete zľahka premiešať s lyžicou múky, nesadnú na dno. Rovnomerne ich rozdeľte na cesto. Pečte pri teplote 180 °C asi 35 minút alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.

Čerešňové čatní (sladká omáčka)

Potrebujeme: 500 g vykôstkovaných čerešní, 1 stredne veľkú červenú cibuľu, asi 1 PL oleja, 100 g hnedého cukru (alebo podľa chuti), 50 ml červeného vínneho octu, 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru, 1/2 ČL mletej škorice, 1/2 ČL mletých klinčekov, 1 čili papričku (jemne nasekanú, ale nemusíte ju pridať, ak nemáte radi štipľavé), štipku soli

Postup: Čerešne jednoducho vykôstkujte pomocou odkôstkovača Orava PR-01. Ak sú väčšie, nakrájajte ich na menšie časti. V rajnici na miernom ohni zohrejte trochu oleja a restujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte k nej čerešne, cukor, ocot, zázvor, škoricu, klinčeky a čili. Zmes dobre premiešajte, priveďte ju k varu, potom znížte teplotu a na miernom ohni pomaly varte približne 30 – 40 minút. Občas premiešajte, aby sa čatní nepripálilo. Konzistencia by mala byť hustá. Na záver dochuťte soľou a prípadne ďalším cukrom alebo octom podľa chuti. 

Horúce čatní naplňte do malých sterilizovaných pohárov, zatvorte viečkami a na 10 minút poháre otočte hore dnom. Po vychladnutí skladujte na chladnom a tmavom mieste. Čatní je najlepšie po niekoľkých dňoch, keď sa chute prepoja. Môžete experimentovať s pridaním sušených hrozienok alebo jablka pre jemnejšiu chuť.

Dobrú chuť a užite si čerešní dosýta!

Pripravila: Stanislava Murínová

Foto: Orava, pexels.com

Zdroj receptov: nanicmama.sme.sk, cesminazuenal.blogspot.com 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu