Dávate svojej pečeni poriadne zabrať? Vydajte sa už teraz v lete na cestu k zdravšiemu životu

0
292
Dávate svojej pečeni poriadne zabrať

Prečo sa stále dokola zdôrazňuje nutnosť zdravšieho stravovania? Nezdravé stravovanie a nedostatok pohybu sú dva rizikové faktory ochorenia, ktorého výskyt každý rok u nás stúpa. Hovoríme o NAFLD, teda nealkoholovej stukovatenej pečeni. Toto ochorenie sa vyskytuje u 25 – 33 % dospelej populácie vo vyspelých krajinách. Pečeň si môžete predstaviť ako super výkonnú továreň. V každom okamihu v nej prebieha niekoľko tisíc procesov. Čistí krv, štiepi dôležité látky, hospodári s energiou, metabolizuje vstrebané tuky, cukry, bielkoviny, zásobuje telo živinami a vitamínmi, tvorí žlč, odstraňuje jedovaté látky, pomáha tvoriť, obnovovať a riadiť telo. Regeneračná schopnosť pečene má však svoje limity. Pri dlhodobom vystavení pečene toxickým látkam môže prísť k jej poškodeniam. Keď pečeň nestíha dobre fungovať, hromadí sa v nej tuk – postupne vzniká najrozšírenejšie ochorenie pečene Nealkoholové stukovatenie pečene zahŕňa celé spektrum, od jednoduchej steatózy po steatohepatitídu („nealkoholická steatohepatitída“), fibrózu a napokon cirhózu a hepatocelulárny karcinóm. V komplexnej patogenéze NAFLD hrá úlohu niekoľko faktorov, ako je genetická predispozícia, nadváha, inzulínová rezistencia, zápal, žlčové soli, črevný mikrobióm a výživa. Pacienti s NAFLD majú zvýšené riziko vzniku diabetes mellitus 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení a malignít, ako je hepatocelulárny karcinóm. Základným predpokladom liečby NAFLD je úprava životosprávy zameraná na redukciu hmotnosti.

Pomaly, ale pravidelne

Zmenu životného štýlu nemusíte začať drastickými diétami ani extrémnym detoxom. To je možno ešte horšie, lebo telo má rado pravidelnosť. Ak sa rozhodnete chudnúť, pridajte si väčšiu porciu zeleniny a dodržiavajte pitný režim. Nedávajte si za cieľ     päťkrát do týždňa posilňovňu, lebo to popri iných povinnostiach aj tak nebudete stíhať. Zbytočne vás to demotivuje. Cvičenie má byť o radosti. Skúste napríklad raz do týždňa posilňovňu, dlhú prechádzku cez víkend a medzitým vystúpte každý deň o zástavku skôr z mestskej dopravy a zvyšok cesty choďte peši. Vyvetráte si hlavu a urobíte tým aj niečo pre svoje zdravie.

Pri jedle si najprv uvedomte, že zdravo jesť nie je raketová veda. Mnohých síce mýlia cudzokrajné názvy super zdravých potravín, ich ceny a spôsob prípravy. Pravda je však taká, že skutočné jedlo máme, ako sa hovorí, rovno pod nosom. Chutí, neprejedáme sa ním a obsahuje maximum živín a minimum prísad. Nikto sa totiž nepreje z mrkvy, vajec, kapusty alebo ovsených vločiek. Prejedáme sa z priemyselne vysoko spracovaných (a ochutených) potravín. Trpíme po nich nadváhou a presne týmto spôsobom stravovania si privolávame do života civilizačné ochorenia, medzi nimi aj nealkoholové stukovatenie pečene.

Na začiatok teda stačí vymeniť niektoré potraviny za iné…

Čítajte etikety!

Najprv si však povedzme, čo nám škodí. Sú to vysoko spracované potraviny?
Patria k ním všetkypotraviny, ktoré boli nejakým spôsobom počas prípravy zmenené. Nie všetky sú však pre nás zlé. Spracované potraviny robia menej zdravé najmä prísady ako soľ, cukor a tuk, ktoré sa pridávajú, aby bola chuť potravín príťažlivejšia a súčasne predĺžila trvanlivosť. V niektorých prípadoch sa pridávajú preto, aby prispeli k štruktúre potravín, ako napríklad soľ v chlebe alebo cukor v koláčoch. Nemáme síce žiadnu kontrolu nad množstvom soli, cukru a tuku v spracovaných potravinách, ale môžeme kontrolovať a rozhodnúť sa, čo si kúpime. Pohľad na etikety potravín nám pomôže vybrať si medzi spracovanými potravinami a kontrolovať obsah tuku, soli a cukru.

Dávate svojej pečeni poriadne zabrať

Malý ťahák pri výbere vhodných potravín

Celkový tuk: viac ako 17,5 g tuku na 100 g je vysoký, nízky má byť 3 g tuku alebo menej na 100 g.

Nasýtený tuk: vysoký obsah je viac ako 5 g nasýtených tukov na 100 g, nízky 1,5 g nasýtených tukov na 100 g.

Cukry: 22,5 g celkových cukrov na 100 g je veľmi vysoký, nízky a teda dostatočný je 5 g celkových cukrov alebo menej na 100 g.

Soľ: vysoký obsah je viac ako 1,5 g soli (alebo 0,6 g sodíka) na 100 g, vhodný obsah je 0,3 g soli (alebo 0,1 g sodíka) na 100 g.

Upravte si stravovacie návyky

Pozrime sa napríklad na vaše raňajky. Sú ich súčasťou raňajkové cereálie? A viete, že mnohé z nich majú vysoký obsah cukru? Lacnejšia a zdravšia alternatíva sa ukrýva v obyčajných pšeničných sušienkach, strúhaných celozrnných obilninách, müsli bez pridaného cukru, v obyčajnej kaši, celozrnnom toaste, či prírodnom jogurte s ovocím. Ak do kaše pridávate cukor, skúste namiesto neho použiť nakrájané marhule alebo roztlačený banán.

Zvyknete cez deň zaháňať hlad obľúbenými snackmi? Tiež ich môžete vymeniť za zdravšie alternatívy. Napríklad pri cereálnych tyčinkách klaďte dôraz na obsah cukru a tuku a vyberajte si tie s nižším obsahom. Čokoládu vymeňte za nízkokalorický čokoládový nápoj, sladké sušienky napríklad za ovsené buchty, ovsené sušienky, alebo nesolené ryžové koláčiky.

Nápoje sú samostatnou kategóriou. Vedeli ste, že plechovka koly obsahuje 7 lyžičiek cukru (35 g)? Siahnite preto radšej po čistej vode alebo po nápoji bez pridaného cukru či po mlieku s nízkym obsahom tuku. Cukor v káve alebo čaji postupne znižujte až ho napokon celkom vyradíte z jedálnička. Vyskúšajte nové príchute s bylinkovými čajmi alebo si pripravte vlastné s plátkom citróna či zázvoru.

Pomôžu aj esenciálne fosfolipidy

Režimové opatrenia sú základným odporúčaním pri stukovatenej pečeni. Okrem toho je možné jej pomôcť aj esenciálnymi fosfolipidmi. Ak sa snažíte o riešenie problému so stukovatenou pečeňou, môžete zvážiť užívanie voľnopredajného Essentiale® (300 mg). Tento liek obsahuje prírodné zlúčeniny podobné fosfolipidom, ktoré sa vyskytujú v tele. Esenciálne fosfolipidy zahŕňajú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou buniek pečene a prispievajú k ich regenerácii a lepšej funkcii. Týmto spôsobom sa zlepšujú metabolické procesy v pečeni. Výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich vysoká znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky. Odporúčaná dĺžka užívania by mala byť najmenej 1 – 3 mesiace. Trvanie liečby môže tiež určiť individuálne lekár na základe zdravotného stavu pacienta.

Pripravila: Andrea Hinková
Foto: Accelerte a unsplash.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu