Vianoce klopú na dvere. Hoci sú predovšetkým sviatkami radosti, pokoja a rodinnej atmosféry, patrí k nim aj neodolateľná vôňa vianočného pečiva. Ak hľadáte spôsob, ako si pečenie zjednodušiť a zároveň si vychutnať sladké dobroty, siahnite po tyčovom mixéri.
Tyčový mixér s príslušenstvom vám pomôže pripraviť lahodné vianočné pečivo bez zbytočnej námahy, ušetrí čas a energiu pri príprave cesta, plniek aj polev. Vďaka ponornému mixéru zmiešate ingrediencie rýchlo a jednoducho. Pomôže aj so sekaním a mletím orechov či vytvorením hladkých krémov. S tyčovým mixérom a správnym príslušenstvom môžete dokonca vymiesiť cesto, nastrúhať čokoládu alebo pripraviť domáci marcipán.
Tipy na chutné a zdravé vianočné dobroty s tyčovým mixérom
Prinášame pár inšpiratívnych receptov na vianočné pečivo, ktoré zvládnete pomocou tyčového mixéra rýchlo a jednoducho.
Ľahučké vanilkové rožky s orechmi
Tieto vanilkové rožky rozvoňajú domácnosť typickou vôňou vanilky. Majú lahodnú chuť a môžete si ich pripraviť aj v zdravšej verzii.
Potrebujete:
- 200 g hladkej múky (môžete použiť aj špaldovú, celozrnnú, hladkú múku)
- 100 g mletých orechov (vlašské, lieskové alebo mandle)
- 80 g práškového cukru (prípadne brezový cukor)
- 1 vanilkový cukor
- štipku soli
- 150 g masla
- 1 žĺtok
Postup:
- V mise zmiešajte múku, mleté orechy, práškový cukor, vanilkový cukor a soľ.
- Pridajte nakrájané maslo a žĺtok. Pomocou tyčového mixéra s nástavcom na miesenie vypracujte hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho aspoň 30 minút odstáť v chladničke.
- Z odpočinutého cesta tvarujte rožky.
- Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 °C 10 až 12 minút.
- Teplé rožky obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Tip: Pre extra chuť pridajte do cesta jemne nastrúhanú kôru z citróna alebo pomaranča. Rožky môžete ozdobiť aj čokoládovou polevou.
Sviatočné medovníčky s pomarančovou kôrou
Aké by to boli Vianoce bez medovníčkov? V tomto recepte sa snúbi vôňa a chute medu s perníkovým korením a kôry z pomaranča.
Potrebujete:
- 300 g hladkej múky (prípadne špaldovej múky)
- 100 g medu
- 50 g práškového cukru (prípadne brezového cukru)
- 1 vajce
- 50 g masla
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- kôra z 1 pomaranča
Postup:
- V mise zmiešajte múku, práškový cukor, perníkové korenie a sódu bikarbónu.
- Pridajte med, vajce, zmäknuté maslo a nastrúhanú pomarančovú kôru.
- Pomocou tyčového mixéra s nástavcom na miesenie vypracujte hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho aspoň 2 hodiny odpočívať v chladničke.
- Z cesta vyvaľkajte plát hrubý asi 3 – 4 mm a vykrajujte medovníčky.
- Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 °C približne 8 až 10 minút.
Tip: Medovníčky môžete ozdobiť bielkovou polevou alebo farebnou cukrovou polevou. Lesklý efekt dosiahnete, ak perníky pred pečením potriete rozšľahaným vajíčkom.
Rýchle kokosové guľky bez pečenia
Ak máte radi sladké a neradi robíte akékoľvek kompromisy v zložení, tento recept je pre vás.
Potrebujete:
- 1 plechovku kondenzovaného mlieka
- 200 g strúhaného kokosu
- 100 g mletých orechov (vlašské, lieskové alebo mandle)
- rumovú arómu (podľa chuti)
Postup:
- V mise zmiešajte kondenzované mlieko, strúhaný kokos, mleté orechy a rumovú arómu.
- Pomocou tyčového mixéra s nástavcom na sekanie nasekajte orechy na jemno a dobre premiešajte všetky ingrediencie. Ak nemáte tento nástavec, môžete orechy nasekať aj nožom.
- Z hmoty tvarujte guľky a obaľujte ich v strúhanom kokose.
Tip: Do guliek môžete vložiť mandľu alebo lieskový orech. Pre zaujímavejšiu chuť pridajte do hmoty kakao, čokoládu alebo sušené ovocie.
Pripravil: Dalibor Kravárik
Foto: unsplash.com