Vianočné pečenie s tyčovým mixérom: Jednoduché a rýchle recepty

0
49
vianočné pečenie

Vianoce klopú na dvere. Hoci sú predovšetkým sviatkami radosti, pokoja a rodinnej atmosféry, patrí k nim aj neodolateľná vôňa vianočného pečiva. Ak hľadáte spôsob, ako si pečenie zjednodušiť a zároveň si vychutnať sladké dobroty, siahnite po tyčovom mixéri.

Tyčový mixér s príslušenstvom vám pomôže pripraviť lahodné vianočné pečivo bez zbytočnej námahy, ušetrí čas a energiu pri príprave cesta, plniek aj polev. Vďaka ponornému mixéru zmiešate ingrediencie rýchlo a jednoducho. Pomôže aj so sekaním a mletím orechov či vytvorením hladkých krémov. S tyčovým mixérom a správnym príslušenstvom môžete dokonca vymiesiť cesto, nastrúhať čokoládu alebo pripraviť domáci marcipán.

Tipy na chutné a zdravé vianočné dobroty s tyčovým mixérom

Prinášame pár inšpiratívnych receptov na vianočné pečivo, ktoré zvládnete pomocou tyčového mixéra rýchlo a jednoducho.

Ľahučké vanilkové rožky s orechmi

Tieto vanilkové rožky rozvoňajú domácnosť typickou vôňou vanilky. Majú lahodnú chuť a môžete si ich pripraviť aj v zdravšej verzii.

Potrebujete:

  • 200 g hladkej múky (môžete použiť aj špaldovú, celozrnnú, hladkú múku)
  • 100 g mletých orechov (vlašské, lieskové alebo mandle)
  • 80 g práškového cukru (prípadne brezový cukor)
  • 1 vanilkový cukor
  • štipku soli
  • 150 g masla
  • 1 žĺtok

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, mleté orechy, práškový cukor, vanilkový cukor a soľ.
  2. Pridajte nakrájané maslo a žĺtok. Pomocou tyčového mixéra s nástavcom na miesenie vypracujte hladké cesto.
  3. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho aspoň 30 minút odstáť v chladničke.
  4. Z odpočinutého cesta tvarujte rožky.
  5. Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 °C 10 až 12 minút.
  6. Teplé rožky obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Tip: Pre extra chuť pridajte do cesta jemne nastrúhanú kôru z citróna alebo pomaranča. Rožky môžete ozdobiť aj čokoládovou polevou.

vianočné pečenie

Sviatočné medovníčky s pomarančovou kôrou

Aké by to boli Vianoce bez medovníčkov? V tomto recepte sa snúbi vôňa a chute medu s perníkovým korením a kôry z pomaranča.

Potrebujete:

  • 300 g hladkej múky (prípadne špaldovej múky)
  • 100 g medu
  • 50 g práškového cukru (prípadne brezového cukru)
  • 1 vajce
  • 50 g masla
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • kôra z 1 pomaranča

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, práškový cukor, perníkové korenie a sódu bikarbónu.
  2. Pridajte med, vajce, zmäknuté maslo a nastrúhanú pomarančovú kôru.
  3. Pomocou tyčového mixéra s nástavcom na miesenie vypracujte hladké cesto.
  4. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho aspoň 2 hodiny odpočívať v chladničke.
  5. Z cesta vyvaľkajte plát hrubý asi 3 – 4 mm a vykrajujte medovníčky.
  6. Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 °C približne 8 až 10 minút.

Tip: Medovníčky môžete ozdobiť bielkovou polevou alebo farebnou cukrovou polevou. Lesklý efekt dosiahnete, ak perníky pred pečením potriete rozšľahaným vajíčkom.

vianočné pečenie

Rýchle kokosové guľky bez pečenia

Ak máte radi sladké a neradi robíte akékoľvek kompromisy v zložení, tento recept je pre vás.

Potrebujete:

  • 1 plechovku kondenzovaného mlieka
  • 200 g strúhaného kokosu
  • 100 g mletých orechov (vlašské, lieskové alebo mandle)
  • rumovú arómu (podľa chuti)

Postup:

  1. V mise zmiešajte kondenzované mlieko, strúhaný kokos, mleté orechy a rumovú arómu.
  2. Pomocou tyčového mixéra s nástavcom na sekanie nasekajte orechy na jemno a dobre premiešajte všetky ingrediencie. Ak nemáte tento nástavec, môžete orechy nasekať aj nožom.
  3. Z hmoty tvarujte guľky a obaľujte ich v strúhanom kokose.

Tip: Do guliek môžete vložiť mandľu alebo lieskový orech. Pre zaujímavejšiu chuť pridajte do hmoty kakao, čokoládu alebo sušené ovocie.

vianočné pečenie

Pripravil: Dalibor Kravárik
Foto: unsplash.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu