Kolorektálny karcinóm si v Európskej únii ročne vyžiada viac ako 170 000 životov a predstavuje druhú najčastejšiu príčinu úmrtí na onkologické ochorenia. Hrozivé je, že stále narastá počet mladých ľudí s touto diagnózou. Napriek tomu, že Európsky parlament už pred viac ako desiatimi rokmi vyhlásil boj proti kolorektálnemu karcinómu, vysokú mieru úmrtnosti sa v niektorých členských krajinách nedarí znížiť. Marec je mesiacom povedomia o kolorektálnom karcinóme, Slovenská gastroenterologická spoločnosť preto pripomína, že pre záchranu pacientov trpiacich rakovinou hrubého čreva má Slovensko pred sebou ešte veľa práce. 

Kolorektálny karcinóm by obmedzil  plošný skríning

Medzinárodná organizácia Spojená európska gastroenterológia (UEG) predpokladá, že prípady kolorektálneho karcinómu budú v nasledujúcom desaťročí naďalej pribúdať. Najnovšie štatistiky evidujú 6 % nárast novodiagnostikovaných prípadov kolorektálneho karcinómu medzi mladými ľuďmi. Dôvodom je aj zvyšujúca sa životná úroveň. Globálna štúdia, na ktorú sa UEG odvoláva, preukázala priamu súvislosť medzi zavedením plošných skríningových programov a znížením úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a konečníka. Plošný skríning by pritom mohol znížiť úmrtnosť na kolorektálny karcinóm do roku 2030 až o 27 %. Plošný skríning však musí byť spojený s odbúraním bariéry strachu u pacientov podstúpiť preventívnu bezbolestnú kolonoskopiu, ktorú by hradili zdravotné poisťovne. „V štatistikách sme na smutných priečkach v úmrtnosti na kolorektálny karcinóm, riešenie máme pritom priamo pred očami – zlepšiť kvalitu a dostupnosť skríningových programov pre všetky vrstvy obyvateľstva, zabezpečiť úhradu bezbolestnej kolonoskopie a neustále informovať širokú verejnosť o dôležitosti prevencie a zdravého životného štýlu,“ uvádza prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

Včasne diagnostikovaná rakovina hrubého čreva je liečiteľná 

„Moderná medicína ponúka bezbolestnú kolonoskopiu, ktorá dokáže včas odhaliť nádorové ochorenie, zdravotné poisťovne ju však pacientom nehradia a odvolávajú sa na Katalóg výkonov v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ktoré v tejto oblasti neurobilo za ostatné roky žiadne pozitívne kroky,“ uviedol prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti. 

K vzniku rakoviny hrubého čreva okrem iného prispieva nezdravý životný štýl, alkohol a fajčenie. Rizikovým faktorom je tiež výskyt ochorenia u príbuzných, nehovoriac o tom, že keď má človek bolesti, krvácanie z konečníka či krv v stolici, ide už o signál, že niečo nie je v poriadku. Rakovina zo začiatku nebolí, no pokiaľ ju odhalíme včas, vieme pacientovi zachrániť život. 

Onkologické ochorenia tráviaceho traktu sú hlavnou príčinou úmrtnosti na rakovinu v Európe. Každý rok si vyžiadajú viac ako 350 000 životov. Kolorektálny karcinóm je najčastejším nádorovým ochorením tráviaceho traktu, pričom predstavuje 13 % všetkých druhov rakoviny. Tejto diagnóze podľahne každé tri minúty jeden Európan. „Len na Slovensku ročne zomiera na diagnózu rakoviny hrubého čreva viac ako 2 000 pacientov, diagnostikovaná je takmer 4 000 pacientom ročne. Kvalitný populačný skríning dokáže ochorenie odhaliť včas, a to pacientom výrazne zvyšuje šancu na prežitie,“ uzatvára prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu