Teplovzdušná fritéza: všestranný pomocník v modernej kuchyni

0
88
nutribullet

Azda každý z nás počas svojho života zažil nedeľnú prechádzku po sídlisku, kedy sa z otvorených kuchynských okien šírili vzduchom známe vône, ktoré jasne prezrádzali, čo bude mať kto na obed. Vyprážané rezne, hranolky a iné chrumkavé dobroty, pripravovali kedysi gazdinky vo fritézach na veľkom množstve oleja. Dnes je to inak: moderné kuchyne sú plné pomocníkov, podporujúcich na ceste k zdravšiemu životnému štýlu. Objavíte medzi nimi teplovzdušnú fritézu. Jej všestrannosť umožňuje zdravšie a rýchlejšie varenie s minimom oleja, bez zápachu a navyše s jednoduchým čistením.

Ako funguje teplovzdušná fritéza

Teplovzdušná fritéza pracuje na princípe rýchlej cirkulácie horúceho vzduchu. Ten dokonale prepečie každý kúsok jedla vo fritovacom koši a vytvorí chrumkavý povrch bez potreby ponorenia do oleja. Na rozdiel od klasických fritéz, kde pokrm fritujeme v oleji, teplovzdušná fritéza potrebuje len minimum tuku, čím výrazne prispieva k zníženiu kalorickej hodnoty jedál.

Nechajte sa prekvapiť všestrannosťou

Viacúčelovosť moderných kuchynských pomocníkov je niečo, čo si obľúbi skutočne každý. Podobne ako je to pri multifunkčnom kuchynskom mixéri, ktorý okrem toho, že dokáže mixovať, sekať, mlieť, či variť výborné krémové polievky, v mnohých prípadoch obsahuje aj obľúbený smoothie mixér, s ktorým si pripravíte to najchutnejšie smoothie. Teplovzdušná fritéza dokáže vyprážať, piecť, grilovať a dokonca si v nej môžete vysušiť ovocie a ohriať jedlo.

teplovzdušná fritéza

4 výhody, ktoré vás zaručene presvedčia!

Jedlo fritované v klasickej fritéze absorbuje veľké množstvo oleja, čo zvyšuje kalorickú hodnotu a prispieva k nezdravým stravovacím návykom. Zdravotné riziká však neprináša len vysoký obsah tuku, ale aj opakované používanie oleja. Vedie to k tvorbe škodlivých trans-tukov a látok, ako je akrylamid, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom srdcových chorôb a rakoviny. Naproti tomu používanie teplovzdušnej fritézy prináša tieto benefity:

  • Menej oleja, viac zdravia. Kým klasická fritéza vyžaduje veľké množstvo oleja, teplovzdušná fritéza pracuje s minimálnym množstvom alebo úplne bez neho. Výsledkom sú jedlá s nižším obsahom tuku a kalórií.
  • Jednoduché čistenie. Používanie teplovzdušnej fritézy znamená menej mastnoty a ľahšiu údržbu. Tradičné fritézy sú často zložité na čistenie kvôli zvyškom oleja a tuku, zatiaľ čo všetky časti teplovzdušnej fritézy sa dajú jednoducho umyť alebo dať do umývačky riadu.
  • Bezpečnosť a komfort. Manipulácia s horúcim olejom v tradičných fritézach môže byť nebezpečná a riziková. Pri teplovzdušnej fritéze nemáte tento problém, pretože pracuje na základe prúdenia vzduchu a nevyžaduje manipuláciu s horúcim olejom, čím sa znižuje riziko popálenín alebo úrazov.
  • Menej zápachu a mastnoty. Tradičné fritovanie často zanecháva silný zápach a olejovú paru v kuchyni. Teplovzdušná fritéza generuje menej zápachu, a teda aj čistejšie a príjemnejšie prostredie pri varení.

Ak hľadáte moderný spôsob, ako pripraviť obľúbené pokrmy zdravšie a pohodlnejšie, teplovzdušná fritéza je skvelou voľbou. Okrem pozitívneho vplyvu na zdravie šetrí aj čas, energiu a minimalizuje neporiadok v kuchyni, pretože sa ľahko čistí a nešíri nepríjemný zápach po fritovaní. Jej všestrannosť z nej robí univerzálneho pomocníka v kuchyni, vďaka čomu získate rýchle, zdravé a výživné jedlá.

Pripravil: Dalibor Kravarík
Foto:
nutribullet.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu