Hľadáte vysávač, ktorý sa stane novým pomocníkom vo vašej domácnosti, ale strácate sa v množstve parametrov a špecifikácií dostupných výrobkov na trhu? Prinášame vám prehľadný návod, na čo je potrebné sa pri kúpe zamerať a na čo si dať pri výbere pozor.

1. Príkon nie je všetko

Hoci sa môže zdať, že udávaný príkon vysávača je najdôležitejším parametrom, nie je to tak. Vďaka moderným technológiám už neplatí, že čím vyšší je príkon, tým je väčšia efektivita. Až 50 % výsledku ovplyvňuje kvalita hubice! Preto je dobré vyberať vysávač aj podľa hubice, ktorá zabezpečí dokonalé vysatie akéhokoľvek povrchu. 

2. Vyberajte podľa typu povrchu

Drevo, koberec alebo oboje? Na každý povrch je vhodný iný typ vysávača. Ak je váš domov pokrytý predovšetkým kobercami, mali by ste siahnuť po tyčových vysávačoch, ktoré vďaka  rotačným kefám najlepšie vyčistia všetky nečistoty, vrátane vlasov a chlpov domácich zvierat. Robotické vysávače majú tiež rotačné kefy, ktoré však okrem vysávania dokážu podlahy aj umyť. Ak dávate prednosť klasike, môžete siahnuť po tradičných vysávačoch so špeciálnymi vreckami vhodnými pre domácnosti s alergikmi. Bezvreckové podlahové vysávače (s nádobou na prach) sa napríklad pýšia tým, že ich výkon sa nemení v závislosti od jej naplnenia.

3. Vyberte si podľa svojho životného štýlu

Pri výbere je dobré zohľadniť aj fakt, že každá domácnosť má iné návyky a požiadavky na upratovanie. Ak máte domáce zvieratá, odporúča sa upratovať častejšie a vyberať vysávače so špeciálnymi „zvieracími“ nadstavcami. Ak máte malé deti, môže byť pre vás praktický tyčový vysávač, ktorý sa dá rýchlo použiť na drobný neporiadok a jeho variabilita umožňuje používať ho ako ručný vysávač. Ale ak nemáte veľa času na upratovanie, robotický vysávač bude pre vás pravdepodobne najlepšou voľbou, vzhľadom na to, že urobí prácu za vás.  Rovnako sa na neho môžete spoľahnúť v období medzi veľkým upratovaním.

4. Vysávač vždy používajte podľa pokynov výrobcu

Najväčšou istotou ako udržať vysávač v prevádzke dlho a efektívne, je jeho správne používanie. Každý výrobca poskytuje k vysávaču návod a odporúčania, ako sa oň starať, napríklad ako často meniť vrecká alebo čistiť filtre. Pravidelné čistenie nielenže zabráni nepríjemným zápachom (roztoče vo vreckách a nádobách nevoňajú), ale aj predĺži životnosť prístroja. Nezabúdajte tiež na to, že len správnym používaním získate nárok na akýkoľvek servis.

5. Vrecko je dôležitá vec

Viete prečo je pri výbere vysávača, ktorý ukladá nečistoty a prach do vreciek, dôležité zvážiť hneď niekoľko kritérií? Neporiadok po vysávaní zostane vo vrecku, kým ho nevymeníte. Nečistoty môžu dokonca hniť a ďalej znečisťovať vašu domácnosť. Preto je dôležité zamerať sa na vysávače, ktoré používajú látkové viacvrstvové vrecká s HEPA filtrami. Z hygienických dôvodov sa neoplatí kupovať lacnejšie vrecká od inej značky ako od výrobcu vysávača. Vďaka svojej kvalite vydržia dlhšie a udržia väčší objem.

6. Zamerajte sa na značku, ktorá má servis na Slovensku

Ak sa niečo pokazí, je dôležité vedieť, ktorí výrobcovia majú servis na Slovensku. Niektorí z nich dokonca ponúkajú až 15-ročnú záruku na opraviteľnosť výrobku, čo nielen predĺži jeho životnosť, ale aj zníži množstvo (plastového) odpadu. 

7. Už žiaden rozruch

Posledným kritériom, na ktorý sa treba pri výbere vysávača zamerať, je jeho hlučnosť. Zabudnite na vysávače, z ktorých vás okamžite rozbolí hlava. Odporúčame vám vyberať si aj ušami a siahať len po tých najtichších vysávačoch na trhu.

Náš tip:

Značka Rowenta predstavuje tyčový vysávač X-Force Flex 13.60 Animal Aqua, ktorý je vyrobený vo Francúzsku. Tento všestranný tyčový vysávač slúži tiež ako ručný vysávač a mop v jednom. Bezdrôtová prevádzka a ľahká konštrukcia (len 1, 6 kg pri ručnom režime) umožňuje jednoduché upratovanie kedykoľvek. Flexibilný dizajn s ohybným telom Flex uľahčuje upratovanie pod nábytkom, univerzálne nástavce sú zase ideálne na čalúnenie alebo prach na nábytku. Revolučná mopovacia hubica Aerospin s rotačnými mopmi umožňuje vysávanie a vytieranie súčasne. Výkonný sací motor so 150 air wattmi a pokročilá filtrácia (až 99,99 % prachov a alergénov) zabezpečujú dokonalú čistotu. Vysávač kúpite na www.homeandcook.sk.

Foto: Rowenta 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu