Prvý októbrový deň tradične patrí oslave Medzinárodného dňa kávy. Tento ikonický nápoj má milióny fanúšikov po celom svete a tak sme pri tejto špeciálnej príležitosti pripravili krátku exkurziu do sveta kávy so Starbucks, ktorý je svetovým expertom na kávu a s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti praženia a prípravy tohto nápoja od roku 1971.

Ak patríte medzi kávičkárov, určite nám dáte za pravdu, že nie je káva ako káva. Okrem pôvodu má na chuť výsledného nápoja veľký vplyv aj spôsob praženia, mletia a prípravy. V Starbucks nájdete kávy v troch stupňoch praženia. Blonde Roast sú svetlo pražené kávy, ktoré sa vyznačujú ľahšou plnosťou a jemnou chuťou. Medium Roast kávy so strednou dĺžkou praženia spoznáte na základe vyváženej a bohatej chuti. Ak preferujete kávu s výraznou a plnou chuťou, určite siahnite po tmavo praženom variante Dark Roast.


Podľa spôsobu prípravy kávy je potrebné ju namlieť na rôznu hrúbku, aby sa dosiahol ten správny chuťový zážitok. Jemne namletá káva je vhodná na prípravu espressa, ak preferujete prekvapkávanú kávu, mali by ste ju pripraviť zo stredne nahrubo pomletej kávy. K príprave kávy pomocou alternatívnych metód, ako french press alebo sifón, ja najvhodnejšia nahrubo pomletá káva. Ak si nie ste istý správnym namletím svojej zrnkovej kávy na domácu prípravu, baristi v Starbucks vám ochotne pomôžu a kávu pomelú na správnu hrúbku.


Rovnako radi vám poradia vybrať si kávu s najlepším chuťovým profilom podľa vašich preferencií. Vybrať si môžete zo širokej ponuky zrnkových káv s rôznym stupňom praženia. Pre jedinečný zážitok môžete skúsiť kombinovať kávu s vhodným jedlom, snackom alebo dezertom na základe jej jedinečnej dochuti. Africké kávy sa napríklad vyznačujú kyslejšou chuťou, ktorá je skvelá v kombinácii s citrusmi. Kávy z Južnej Ameriky spoznáte podľa jemných orieškových alebo dokonca čokoládových tónov, ktoré s vhodným dezertom vytvoria na vašom jazyku symfóniu originálnych chutí. O chuti jednotlivých kávach a vhodných kombináciách sa môžete viac dozvedieť aj počas kávových seminárov, ktoré v kaviarňach Starbucks pravidelne organizujú skúsení coffee masteri.


Väčšina káv v ponuke Starbucks je certifikovaná nezávislou treťou stranou Conservation International v rámci programu zodpovedného získavania kávy C.A.F.E. Practices. Táto certifikácia zaručuje nákup kávy od farmárov za prémiové ceny, ktoré sú vyššie ako pri programe Fairtrade. Káva v Starbucks je nakupovaná transparentne s dokladovaním vyplatenej sumy farmárom, veľkým dôrazom na kvalitu a zodpovedne k životnému prostrediu a všetkým ľuďom, ktorý sa na jej ceste až do vašej šálky podieľajú.

Ak sa vám nechce experimentovať doma a kávu si radšej vychutnávate priamo v kaviarni, môžete vyskúšať alternatívnu metódu prípravy prostredníctvom french pressu alebo sa nechať uniesť chuťou niektorého zo sezónnych nápojov. Túto jeseň je to opäť ikonické Pumpkin Spice Latte, ktoré je navyše dostupné aj vo vegánskom variante alebo ako ľadové Pumpkin Spice Iced Cold Foam Macchiato. Nezabudájte, že nápoj so sebou si môžete nechať pripraviť aj do vlastného reusable cup-u alebo tumblera a nielen tak pomôžete životnému prostrediu, ale v Starbucks navyše ušetríte 0,30€!

foto: Starbucks Coffee Company

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu