Pražma s kapunati

0
1855
WIFI POSÍLÁNÍ

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetká poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinářských produktov.

S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičy, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte.

Šiasta zastávka bude do krajiny, ktorá je predovšetkým v lete obľúbenou destináciou – Malta.

Irgad bil kapuati / Pražma s kapunati (tradičná zeleninová príloha) 2 porcie

1 väčšia pražma kráľovská
1 citrón
Rozmarín
Tymián
3 strúčiky cesnaku
2 stredné baklažány
1 stopkový zeler
2 cibule
1 plechovka lúpaných rajčín
½ hrnčeka olív
Kapary – čajová lyžička
Biely vínny ocot
2 lyžice trstinového cukru
Zväzok bazalky
Soľ a korenie

Postup:

Čerstvú rybu opláchneme, vyčistíme brušnú dutinu a zbavíme žiabrov
Skontrolujme, prípadne dočistíme šupiny
Ryby si prerežeme až k chrbtu, osolíme a okoreníme zvnútra aj zvonku, do brucha vložíme plátky citrónu , čerstvý tymián a dva strúčiky cesnaku
Rybu pokvapkáme olejom, zabalíme do alobalu a vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme po dobu 18 minút.

Vo voľnom čase si pripravíme tradičnú maltskú zeleninovú prílohu kapunati.
2 stredné baklažány
2 stonky stonkového zeleru
2 cibule
Plechovka lúpaných rajčín
½ hrnčeka zelených olív
Kapary – polievková lyžica
4 lyžice bieleho vína
1 lyžica octu
Lyžica hnedého cukru
Čerstvá bazalka

Postup:
Baklažán nakrájame na menšie kocky, dáme do cedidla, osolíme a necháme odkvapkať
Opláchneme ho a osušíme papierovou utierkou
Na panvici rozohrejeme olivový olej, vložíme baklažán a opečieme ho dozlatova – cca 8 minút
Vyberieme ho z panvice, pokiaľ je to potrebné, pridáme olej a vložíme cibuľu pokrájanú na kocky a jemne pokrájaný očistený stopkový zeler. Opekáme tiež cca 7-8 minút
Do hlbšej panvice dáme pokrájené, olúpané rajčiny, vínny ocot, cukor
Dôkladne premiešame, pridáme opečenú zelenu, osolíme, priklopíme a dusíme na miernom ohni 15 minút, starostlivo miešame ak je treba, prilejeme máličko vody, aby sa zmes nepripalovala
Pred koncom vmiešame olivy, kapary a natrhané lístky bazalky
Hotovú kapunati podávame pri izbovej teplote a pred podávaním posypeme ľahko opraženými piniovými orieškami.

Viac informácií na www.zrodene.eu

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu