Ako pripraviť jemné sirupy jednoducho pomocou tyčového mixéra

0
284
sirupy bez mixéra

Máte radi sladké nápoje? Ak sa chcete vyhnúť kupovaným variantom, ktoré sú často plné pridaných stabilizátorov a lacných náhrad cukru, pripravte si jemné sirupy s lahodnou chuťou z kvalitných ingrediencií bez veľkej námahy doma. Pomôže vám v tom tyčový mixér. Tento praktický pomocník ušetrí veľa času a energie nielen pri príprave sirupov, ale aj pri krájaní, sekaní, mletí a mixovaní potrebných surovín. Tyčový mixér s príslušenstvom totiž disponuje pestrou paletou nadstavcov, ktoré  uľahčujú prácu v kuchyni.

Tyčový mixér – pomocník pri príprave jemných sirupov

Ponorný mixér vám pomôže osladiť si život aj počas horúcich letných dní, keď je pitný režim veľmi dôležitý  Dá sa ním pripraviť sirupy na okamžité použitie i do zásoby na zimné obdobie. Osladiť ním môžete aj sladké dezerty. Príprava jemných sirupov je naozaj jednoduchá a zvládne ju každý. Skôr, ako si predstavíme konkrétne recepty, zoznámte sa so základným postupom.

Pripravte si ingrediencie na sirup a kuchynské pomôcky

Základ sirupu tvorí ovocie. Záleží od vašich možností a preferencií či použijete čerstvé alebo mrazené. Ďalšou nevyhnutnou prísadou je cukor. Štandardom je obyčajný biely cukor, ale lahodnejšiu chuť má prírodný trstinový cukor alebo panela. Avšak experimentovať môžete aj s medom alebo javorovým sirupom, najmä ak robíte sirup na okamžité použitie. Na zriedenie potrebujete vodu.

Z kuchynských pomôcok sa nezaobídete bez tyčového mixéra s ponornou mixovacou nohou pre dokonale hladký výsledok. Okrem toho potrebujete veľký hrniec, sitko alebo plátno, varešku, zíde sa aj naberačka a lievik a samozrejme, čisté nahriate fľaše.

jemné sirupy

Osvojte si základný postup

Príprava sirupov má rovnaký postup bez ohľadu na to, aké ovocie použijete:

  1. Kvalitné ovocie umyte, očistite a ak je potrebné, nakrájajte pomocou krájacieho nadstavca na menšie kúsky.
  2. Ovocie dajte do hrnca, zalejte vodou a varte dovtedy, kým nezmäkne. Nezabudnite ho pravidelne premiešať, aby sa nepripálilo.
  3. Rozvarené ovocie zmixujte tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu.
  4. Do rozmixovaného ovocia pridajte cukor a varte ešte niekoľko minút, kým sa cukor dokonale nerozpustí.
  5. Ak ste použili bobuľové ovocie, zrejme budete musieť sirup prepasírovať cez sitko alebo jemné plátno. Pri iných drobných druhoch ovocia to nemusí byť nutnosť. Závisí od vašich preferencií.
  6. Následne horúci sirup prelejte do sterilizovaných fliaš a dobre uzatvorte.
  7. Po vychladnutí ho skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Nebojte sa experimentovať

Do prípravy sirupov môžete naplno zapojiť svoju fantáziu a dochutiť ich, napríklad kôrou z citrusov, celou vanilkou, škoricou, klinčekom alebo inými koreninami (ktoré pred mixovaním odstránite). Konzistenciu prispôsobte svojim preferenciám. Domáci sirup môžete použiť nielen na ochutenie vody, ale aj palaciniek, zmrzliny a iných sladkých dezertov.

Recepty na jemné sirupy z ovocia

Postup prípravy ovocných sirupov už poznáte, takže sa môžete pustiť do kombinovania rôzneho ovocia a korenín. Ak máte na záhrade napríklad veľa jahôd, malín, černíc, josty, čučoriedok či ríbezlí, využite ich. Platí, že na 500 g ovocia by ste mali použiť asi 250 g cukru a vodu podľa požadovanej konzistencie. K ovociu môžete pridať aj šťavu z citróna.

Ovocie môžete kombinovať alebo použiť iba jeden druh. Jahodový sirup si zamilujú aj najmenší. Sirupy sa však dajú pripraviť aj z exotického ovocia, napríklad z mandarínok, ktoré výborne osviežia. K mandarínkam a cukru môžete pridať vanilkový struk.

Verte, či nie, lahodné sú aj bylinkové sirupy. Máte na záhrade veľa mäty či medovky? Pripravte si z nich sirup s upokojujúcimi vlastnosťami a blahodarným vplyvom na trávenie. Použite 2 hrstve listov medovky, asi 500 ml vody, 250 g cukru a šťavu z jedného citróna. Postup je však trochu iný ako pri ovocí: vodu priveďte do varu, pridajte listy medovky a nechajte lúhovať 10 minút bez varenia. Preceďte a pridajte cukor a citrónovú šťavu. Následne varte, kým zmes trochu nezhustne. Nezabudnite pritom sirup zbavovať peny. Horúci sirup nalejte do fliaš a dobre ich uzatvorte.

Pripravil: Dalibor Kravárik
Foto:  Braun a  unsplash.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu