Kvalitné jedlo je viac než len výživa – je to kultúra, rituál a pre mnohých z nás aj domov a spomienky na najbližších. To je dôvod, prečo mnohé pokrmy rozprávajú príbehy staré stovky rokov. Iné zas vznikli náhodou, no dnes sú pýchou národa. Pripravili sme pre vás výber tradičných hlavných jedál a zeleninových šalátov na oslavu z rôznych kútov sveta, ktoré by ste si nemali nechať ujsť, ak sa vám naskytne príležitosť ich ochutnať „priamo na mieste činu“.
Risotto alla Milanese: Talianska tradícia
Talianska kuchyňa nie je len o pizzi a špagetách, ako si mnohí z nás myslia. Taliani majú na to vlastnú odpoveď – Risotto alla Milanese, ktoré patrí medzi ich najtradičnejšie recepty na hlavné jedlá. Krémové, voňavé a zlatisté vďaka šafránu, výberovému parmezánu a ryži tej najvyššej kvality. Tento poklad severu si pýta pomalé varenie a trpezlivosť, no výsledok je čistá harmónia. A keď vám ho naservírujú po boku šťavnatého ossobuca, pochopíte, prečo Taliani milujú život.
Biryani: Kráľovské jedlo indickej kuchyne
Biryani je oslava indických chutí v jednom hrnci. Aromatická ryža, mäso alebo zelenina, korenie, bylinky a niekedy aj sušené ovocie. Každý región v Indii má svoju vlastnú verziu, a každý kuchár svoju tajnú zmes korenín. Jedlo, ktoré je rovnako rozmanité ako samotná India – farebné, výrazné, plné vrstiev, má však aj veľkú dôležitosť. V Indii sa totiž nič nestane „bez biryani“. Na rodinných stretnutiach a svadbách býva biryani hviezdou večera – no len málokedy sa podáva osamote. Často ho dopĺňa tradičná jogurtová omáčka (raita) a pestrofarebná nakladaná zelenina, ktorá vytvorí dokonalý kontrast k bohatej ryži.
Vedeli ste, že: V Indii môžu zrušiť manželstvo, ak budúcemu manželovi nechutí biryani, ktoré mu poslali z domu budúcej manželky? Tak sa stalo v roku 2014, po tom, čo ženích zistil, že súčasťou biryani bola baranina, ktorá mu nechutila.
Horiatiki: Tradičný grécky dedinský šalát
Áno, začíname klasikou, ale ruku na srdce – existuje dokonalejší zeleninový šalát, než tento šťavnatý kúsok Stredomoria? Čerstvé paradajky, chrumkavé uhorky, zelená paprika, červená cibuľa, olivy kalamata a feta syr, spolu vytvárajú nezabudnuteľnú chuť leta. A olivový olej? Ten musí byť kvalitný, inak si nezaslúži názov „grécky šalát“!
Tip od šéfkuchára: Paradajky a uhorky nakrájajte na väčšie kúsky, nie malé kocky! Autentický Horiatiki nie je „sekaný“, ale oslavuje každú ingredienciu v jej plnej kráse. Šalát sa tesne pred podávaním jemne dochucuje soľou a sušeným oreganom.
Ramen: Japonské umenie v mise
Nie, nemyslíme tie instantné rezance, ktoré sme všetci jedli na vysokej škole. Skutočný ramen je niečo celkom iné – bohatý vývar, ručne robené rezance, marinované vajíčko, plátky bravčového mäsa, bambusové výhonky.
Každý región v Japonsku má svoju vlastnú verziu, no jedno majú spoločné: ramen je zážitok. Tichý, meditatívny, takmer posvätný. A ak ho ochutnáte v malom tokijskom bistre, pochopíte, prečo je ramen pre Japoncov viac než len polievka.
Zdravá alternatíva: Hľadáte zdravé recepty na obed? Skúste ľahšiu verziu s kuracím vývarom, množstvom zeleniny a tofu namiesto bravčového.
Pad Thai: Dokonalá thajská zmyselnosť
Ak by thajská kuchyňa mala ambasádora, bol by to Pad Thai. Je to rýchly street food, ale aj majstrovské dielo v jednom. Rezance z ryžovej múky, krevety alebo tofu, arašidy, mungo klíčky, vajíčko a tamarindová omáčka. Sladké, kyslé, slané, ostré – všetko v jednom tanieri.
Dokonalý Pad Thai doma: Tajomstvo spočíva v príprave všetkých ingrediencií vopred a rýchlom wokovaní za vysokej teploty. Viac než recept na hlavné jedlo – je to tanec s časom a ohňom!
Bouillabaisse: Moreplavcov poklad z Marseille
Na juhu Francúzska, v prístavnom meste Marseille, vznikla bouillabaisse – pôvodne rybárska polievka zo zvyškov úlovkov. Dnes je to vyhlásená lahôdka. Vývar plný morských chutí, kúsky ryby, mušle, krevety, kraby alebo langusty, prepojené s chuťou cibule, cesnaku, paradajok, pomarančovej kôry, fenikla, tymiánu a bobkového listu. Podáva sa s rouille, čo je tradičná pikantná majonéza s cesnakom, šafranom a čili papričkami, servírovaná na chrumkavých krutónoch.
Vedeli ste, že: Správna príprava tohto tradičného pokrmu zahŕňa varenie v špecifickom poradí – najprv zelenina a aromatické zložky, potom postupné pridávanie rýb podľa času potrebného na ich varenie? Pričom podľa Michelineského sprievodcu sú štyri podstatné časti pravej bouillabaissy:
- Ropušnica (rascasse) – bez tejto ryby nemôže byť polievka nazývaná skutočnou bouillabaisse.
- Absolútna čerstvosť rýb – ideálne ulovené v deň prípravy polievky.
- Kvalitný olivový olej – základ provensálskej kuchyne.
- Vynikajúci šafrán – dodáva polievke charakteristickú farbu a arómu.
Svet na tanieri
Tento článok nie je úplný. Ani nemôže byť – pretože svet je plný chutí, ktoré ešte len čakajú, kým ich objavíte. V Grécku vás možno čaká moussaka, v Etiópii injera s pikantnými omáčkami, v Južnej Kórei kimchi jjigae. Každé z týchto jedál nesie kúsok histórie, tradície a ducha miesta, z ktorého pochádza. Preto, keď budete počas dovolenky stáť pred menu v cudzej krajine a nebudete si istí, čo si vybrať – spomeňte si na tento článok. A vyskúšajte to, čo by ste si doma možno nikdy nepripravili. Vytvoríte si tým spomienku, ktorá pretrvá oveľa dlhšie ako fotografia na Instagrame.
Pripravil: Dalibor Kravárik
Foto: Freepik