Máte doma zo záhrady ovocie a zeleniny? Pripravte si z nich zdravé šťavy v bio kvalite. Sú vysoko koncentrovaným zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov a iných telu prospešných látok. Pre organizmus sú ľahko stráviteľné, hydratujú, povzbudzujú imunitu, dodajú energiu a tiež podporujú trávenie. Odšťavovaním darov prírody získate za málo peňazí zdravím nabitý nápoj, ktorý vaše telo ocení. Domáce odšťavovanie umožňuje kombinovať rôzne druhy ovocia a zeleniny od výmyslu sveta, do mixéru môžete vložiť všetko to, čo máte radi. Pri pití ovocných štiav však nezabudnite, že obsahujú pomerne veľa cukru a po ich vypití prudko stúpne hladina cukru v krvi. Preto by ste si mali dožičiť hlavne zeleninové šťavy.


Odšťavujte na nízkych otáčkach!
Odšťavovať ovocie a zeleninu môžete rôznymi spôsobmi. Najčastejšie je to pomocou odstredivých, centrifúgových odšťavovačov, ktoré získavajú šťavu z darov prírody na vysokých otáčkach. V poslednom čase sa však na trhu objavujú aj veľmi šikovné nízkootáčkové odšťavovače, medzi ktoré patrí aj horúca novinka od slovenskej značky Orava – nízkootáčkový závitkový odšťavovač Orava Taurus-3 mini v kompaktných rozmeroch, ale s extra silou na extrahovanie šťavy z ovocia a zeleniny.
Odšťavovanie na nízkych otáčkach má oproti vysokootáčkovému odšťavovaniu veľa výhod. Pri pomalom odšťavovaní závitkový mlynček odšťavovača melie ovocie a zeleninu ako mlynček na mäso a získava tak z darov prírody väčšie množstvo hustejšej šťavy, ktorá obsahuje až 10 x viac biologicky aktívnych látok v porovnaní s bežnou šťavou z vysokootáčkového odšťavovača. Šťava má okrem toho vyšší podiel vlákniny, je hustejšia a bohatšia na arómu. Keďže nízke otáčky produkujú pri odšťavovaní menej tepla, v šťave nedochádza k ničeniu látok citlivých na teplo, napríklad vitamínu C, B-komplexu, enzýmov a antioxidantov.
Šťava menej oxiduje a dlhšie ostáva čerstvá. V porovnaní so šťavou získanou z vysokootáčkového odšťavovača, ktorú je vhodné vypiť okamžite, túto môžete skladovať bez zmeny chuti a kvality v chladničke 24 až 72 hodín.
Navyše, nízkootáčkové odšťavovače sú tichšie ako vysokootáčkové centrifúgové odšťavovače, takže sa odšťavovaniu môžete venovať aj večer bez toho aby ste rušili susedov.


Ktorú zo štiav si dnes vyberiete?
Pri odšťavovaní by ste sa mali držať niektorých zásad. V prvom rade odšťavujte len zdravé plody. Prezreté kúsky môžu pokaziť výslednú chuť nápoja. Veľmi tvrdé kúsky ovocia a zeleniny nie sú vhodné na odšťavovanie. Drobné kôstky z hrozna a melóna nemusíte vyberať. Jablká nešúpte, odšťavujte ich neolúpané, práve v šupke je najviac vitamínov. S konzumáciou štiav začnite postupne – najprv len 1,4 dcl denne, neskôr môžete vypiť aj viac – 3 až 4 dcl.
Pripravte si s nami osvedčené mixy štiav:
Štartér pre imunitu: 2 očistené pomaranče, 1/2 citróna bez šupky, 1 sladšie jablko a 2 cm očisteného čerstvého zázvoru
Uhorkové schladenie: 1 uhorka nakrájaná na plátky, 2 stonky zeleru, 1/4 menšieho zrelého melónu, 1/2 citróna bez šupky a 2 – 3 lístky mäty na dochutenie
Antioxidačná “bomba”: 2 stredne veľké očistené cvikly, 1 šálka jahôd, 1 šálka čučoriedok
Stvorená pre detox: 2 stredne veľké očistené cvikly, 2 cm očisteného čerstvého zázvoru, 1 jablko a 2 očistené mrkvy
Overená pomarančová klasika: 5 očistených mrkiev, 2 jablká, 2 cm očisteného čerstvého zázvoru a 1/2 citróna bez šupky
Večne zelená: 1 strapec hrozna, 4 listy zeleného šalátu, 1 uhorka a 1 jablko
Na zdravie!


Pripravila: Stanislava Murínová
Foto: Orava, pexels a unsplash.com