Funkcia imunity je chrániť telo pred ochoreniami spôsobenými baktériami, vírusmi, plesňami či parazitmi, hojiť rany, ako aj brániť deleniu poškodených a zmutovaných buniek, z ktorých môže vzniknúť rakovina. Na to, aby náš imunitný systém správne fungoval, potrebuje „strážcov“, ktorí naň budú dohliadať.
Beta glucan
Z množstva výskumov a štúdií, ako aj z praktického používania beta glucanu sú známe: protinádorové účinky, regulácia bunkového rastu, posilnenie imunity, znižovanie LDL cholesterolu, ochrana pred UV žiarením, antioxidačné účinky, redukcia alergických reakcií. Ak imunitné bunky nájdu očistený beta glucan, mimoriadne sa mu potešia. V jeho prítomnosti akoby dostali väčšiu chuť plniť si svoje úlohy.
„Beta glucan, ako je známe z množstva výskumov, štúdií aj praktického používania, je schopný optimalizovať imunitný systém,“ vysvetľuje Adrián Doboly z biotechnologickej spoločnosti NATURES.
Zdrojom beta glucanu je napríklad hliva ustricová, ovos, jačmeň, droždie, morské riasy.
Vitamín C
„Céčko“ je nevyhnutné nielen pre správnu funkciu imunitného systému, ale aj množstvo iných funkcií organizmu. Je jedným z najznámejších vitamínov, ktorého má telo stále nedostatok, preto by sme ho mali pravidelne dopĺňať. Hoci sa nachádza vo väčšine zeleniny a ovocia, naše telo ho nevie uskladniť. Akoby to bolo včera, keď nám naše mamy v detstve každý deň hovorievali, aby sme si dali céčko, a my nie a nie poslúchnuť. A pritom mali takú pravdu.
Zdrojom vitamínu C môže byť kapusta, pomaranče, citróny, šípky, čierne a červené ríbezle.
Vitamín E
Tento vitamín je vychýrený antioxidant, ktorého priaznivé účinky na náš organizmus sa znásobujú v kombinácii s vitamínom C. Podporuje imunitu, spomaľuje proces starnutia, redukuje jemné vrásky, zmierňuje účinky škodlivého UV žiarenia a prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom.
Zdrojom sú ľanové a slnečnicové semienka, listová zelenina, orechy, mandle, arašidové maslo, mlieko, žĺtok, tekvica, avokádo, paradajky a sladké zemiaky.
Zinok
Zinok zohráva dôležitú úlohu pri správnom fungovaní imunitného
systému a spolu s vitamínom C pomáha pri vírusových ochoreniach.
Podporuje tvorbu bielych krviniek a taktiež zvyšuje produkciu obranných
T-buniek, ktoré nášmu telu pomáhajú bojovať s infekciami. Fínska štúdia
naznačuje, že užívanie zinku môže skracovať trvanie prechladnutia.
Okrem toho je „éčko“ nevyhnutné na správne spracovanie prijímaných
živín, ako aj na udržanie zdravých vlasov, nechtov, pokožky či dobrého
zraku.
Zdrojom zinku sú strukoviny, orechy, mandle, čierne ríbezle, ustrice, červené mäso a hydina.
Selén
Vedeli ste, že selén bol pred vyše 130 rokmi považovaný za jed? Až neskôr vedci zistili, aké sú jeho účinky dôležité. Bez neho by náš organizmus nerástol a nerozmnožoval sa, pečeň by neplnila svoju obvyklú funkciu a rovnako by sa netvorili ani dôležité hormóny. Spolu s vitamínom E sa podieľa na ochrane buniek, tukov a vitamínov. Má významné protizápalové a protirakovinové vlastnosti.
Zdrojom selénu sú morské plody, tuniak, vaječný žĺtok, cesnak, slnečnicové semienka, kukurica, huby, cibuľa.
Omega-3
Omega-3 mastné kyseliny nás chránia pred rôznymi infekciami vrátane respiračných ochorení. Sú to zdravé tuky, ktoré si nevieme vytvoriť sami, preto ich musíme prijímať v potrave. Pomáhajú udržiavať správnu hladinu cholesterolu a znižovať krvný tlak. Zlepšujú koncentráciu a pamäť a navyše majú aj antioxidačné účinky.
Zdrojom sú losos, treščia pečeň, sardinky, ľanové a dyňové semienka, chia semienka, sója, olivový a ľanový olej, vlašské orechy.
foto: iStock.com