Počas horúcich letných dní, najmä v kombinovanácii s fyzickou námahou, náročnými turami v horách a pod., je dôležité dodržiavať pitný režim, čiže dopĺňame telu vodu, ale aj minerály. Ideálnym nápojom na letný pitný režim môže byť aj svetoznáma minerálna voda Vincentka. Dokáže nahradiť organizmu úbytok solí a celého radu prvkov v jedinom nápoji. Na obnovu minerálov, vylúčených potením pri bežnej fyzickej námahe, stačí denne aj v lete vypiť 0,3 až 0,7 l Vincentky.
Optimálny pitný režim
Piť treba priebežne počas celého dňa, nielen nárazovo. Dôležitá je pravidelnosť pitia tekutín. Ideálne 2,5 l až 3 l čistej pitnej vody, v lete aj minerálky. Nedostatok tekutiny môže viesť k dehydratácii – stavu, pri ktorom nie sme schopní vykonávať bežné činnosti. Dokonca aj mierna dehydratácia môže vyčerpať energiu a spôsobiť, že človek sa cíti unavení. Deti často pijú nepravidelne, alebo málo. Dehydratácia u nich môže vyvolať zvracanie, hnačku, zvýšenú teplotu. Dávame preto pozor nielen na to, čo deti pijú, ale aj ako často.
Pri dehydratácii sa podľa vážnosti stavu pijú orálne rehydratačné roztoky. Pri väčšej strate vody, keď sa objaví hnačka alebo zvracanie, je prvým krokom infúzne podanie rehydratačného roztoku. Pri miernejšej dehydratácii je zase prvým krokom postupné vypitie 500 – 750 ml tekutín v malých dávkach.
Prečo práve Vincentka
,,Vincentka nie je voda na uhasenie smädu. Pije sa ako podporný prostriedok na doplnenie minerálov a stopových prvkov – 0,3 až 0,7 l. Je to ako s inými druhmi potravín – ak máme pitný režim s Vincentkou, vylúčime v rovnakom čase potraviny s vyšším obsah soli. Ak však dochádza k veľkým stratám minerálnych solí (hnačky, fyzická záťaž a pod.) nemusíme príjem soli obmedzovať. Vincentka je vhodná ako prírodný doplnok výživy pre bežných ľudí, športovcov ale aj deti, tehotné ženy a rekonvalescentov.
Ide o 100 % prírodný produkt, ktorého základom je treťohorné more uzavreté v horninách pod Luhačovicami. Pri horúčavách a väčšej fyzickej záťaži sa môže mierne zvýšiť aj denná konzumácia Vincentky. Vincentka funguje tak, že svojím obsahom minerálnych solí pomáha regenerovať vnútorné prostredie po veľkých stratách potu. Preto je vhodná pri športových výkonoch a tréningoch, cvičeniach, pri ťažkej fyzickej práci, pobyte v teplom prostredí a horúčkovitých ochoreniach,“ upozorňuje Ján Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka.
Vincentka je vlastne prírodný iónový koktail. Obsahom iónov sodíka, draslíka, vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru, jódu, pomáha obnovovať rovnováhu týchto prvkov v organizme. Navyše obsahuje vo fyziologickom pomernom zastúpení aj biogénne prvky, akými sú lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt. Jednou z najväčších výhod Vincentky je jej osmolarita. Osmotickým tlakom 634,7 kPa sa Vincentka blíži osmolarite ľudskej krvi a vnútrobunkových tekutín, práve preto je tak účinná pri vstrebávaní.
Praktické využitie Vincentky aj pri klimatizácii
Minerálna voda Vincentka sa nielen pije, ale aj inhaluje. V lete je Vincentka dobrým pomocníkom aj na dlhšie cesty s použitím klimatizácie, na zmiernenie jej negatív. V aute, lietadle, vlaku alebo aj kine je dobré mať pri sebe nosný sprej Vincentka. Ocenia ho predovšetkým alergici. Pred cestou stačí do každej nosnej dierky strieknuť po dva razy Vincentku a v dutinách nosa sa tak vytvorí ochranný film. Prispieva k udržiavaniu fyziologickej čistiacej schopnosti nosovej sliznice (funkciu riasinkového epitelu), umožňuje optimálne fungovanie tzv. slizničnej imunity ako primárnej obrany pred infekciou. Celkovým zložením hypotonickej kyselky s obsahom jodidov priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť dýchacích ciest.
Pomáha aj preventívne strieknutie minerálky do úst, lebo pri dlhom rozprávaní v klímou vysušenom prostredí sa vysuší aj ústna sliznica a dostaví sa nepríjemné škriabanie v hrdle.
Čokoláda s Vincentkou
Náhrada minerálov, ktoré organizmu stratil potením, je možná aj čokoládou s Vincentkou. Unikátnu čokoládu s minerálmi solí spoločnosť Vincentka uviedla na trh len nedávno, a už si našla svoj okruh priaznivcov, ktorí si vychutnávajú jej neobyčajnú a nezameniteľnú slanú chuť. Spojenie solí z pravekého treťohorného mora a výnimočných výberových kakaových bôbov z karibského ostrova Grenada nemusí síce chutiť každému, ale každý by ju mal aspoň ochutnať.
Slaná čokoláda (70 %) je zvlášť vhodná v horúcich letných dňoch, lebo dopĺňa telu minerály, o ktoré prichádza potením. V čokoládovej pochúťke z luhačovickej Vincentky totiž zostávajú všetky jej zdravotné benefity zachované.
Zdroj: www.vincentka.cz