Veľkú noc si tento rok naplánujte trochu inak…

0
690
Dr.Oetker urobte si veľkú noc inak

Z dielne Dr. Oetkera vám na inšpiráciu ponúkame pol tucta receptov na trochu menej tradičné veľkonočné dobroty. Ich príprava je nenáročná na čas a do istej miery aj na žalúdok vašich hostí než klasické sviatočné jedlá.

1. Jarné farebné hniezda

Náročnosť: stredne náročná príprava

Čas prípravy: asi 20 minút

Vystačí na: asi 40 kusov

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 zarovnané PL Holandského kakaa Dr. Oetker
  • 70 g práškového cukru
  • 140 g zmäknutého masla

Na náplň a ozdobenie:

  • 1 balíček Marcipánu Dr. Oetker
  • Farbu potravinársku gélovú Dr. Oetker – žltú, červenú a zelenú
  • 2 balíčky Polevy tmavej Dr. Oetker

Okrem toho potrebujeme:

  • lis na cesnak
  • 2 plechy na pečenie

Postup:

V mise zmiešame múku, kakao a cukor. Pridáme maslo a ručne vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme si ho na rovnaké diely, ktoré pretlačíme cez lis na cesnak. Vzniknuté povrázky opatrne stočíme do tvaru hniezda a poukladáme ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme (elektrická rúra na 180 °C, teplovzdušná 160 °C a  plynová na 3. stupni) asi 8 minút (1 plech).

Marcipán rozdelíme na 3 rovnaké diely a každý z nich zafarbíme inou farbou. Zo zafarbeného marcipánu vytvarujeme malé vajíčka.

Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a naplníme ňou vychladnuté hniezda, ktoré nakoniec ozdobíme farebnými vajíčkami a necháme stuhnúť.

2. Zajačiky s marcipánovými mrkvičkami

Náročnosť: jednoduchá príprava

Čas prípravy: asi 30 minút

Vystačí na:  12 kusov

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 1 balenie Buchty Dr. Oetker
  • 2 balíčky Trstinového cukru rumového Dr. Oetker
  • 260 ml vlažnej vody
  • 120 ml oleja

Na potretie a ozdobenie:

  • 50 ml oleja
  • ľanové semienka
  • 12 klinčekov
  • 1 balíček Marcipánu Dr. Oetker
  • gélové potravinárske farby  Dr. Oetker ­ – červenú, žltú a zelenú
  • 2 plechy na pečenie
  • 12 kovových trubičiek na snehové trubičky

Postup:

Na prípravu cesta pripravíme zmes s droždím, trstinovým cukrom, vodou a olejom podľa návodu na obale. Cestá poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Potom cesto rozdelíme na 12 rovnakých dielov. Z každého dielu vytvarujem zajačika (podľa fotografie) a do labiek mu vložíme olejom potretú trubičku.

Zajačikom urobíme z ľanových semienok oči a z klinčekov ňufáčiky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme olejom a pečieme v predhriatej rúre približne pol hodiny (elektrická rúra na 190 °C, teplovzdušná 170 °C a plynová na 3. stupni).         

Upečeným a vychladnutým zajačikom vytvarujeme mrkvičky: Na mrkvičky zafarbíme ¾ marcipánu červenou a žltou farbou tak, aby vznikla pomarančová farba. Zvyšok marcipánu zafarbíme zelenou. Z oranžového marcipánu vytvarujeme 12 mrkvičiek a zo zeleného vňať k mrkvičkám.

Potom opatrne vytiahneme zajačikom trubičky a každému vložíme do labiek marcipánovú mrkvičku.

Tip: Zajačiky môžeme pripraviť aj na slano, ak do cesta namiesto cukru pridáme soľ podľa chuti. Namiesto mrkvičiek im môžeme do labiek vložiť napríklad mini párky. Z rovnakého cesta môžeme s deťmi vytvarovať a upiecť aj malé kuriatka.

recept dr. oetker

3. Veľkonočné slané cupcakes

Náročnosť: jednoduchá príprava

Čas prípravy: asi 20 minút

Čas pečenia: asi 25 minút

Vystačí na: 12 porcií

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 300 g anglickej slaniny (nakrájanej na rezančeky)
  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • 250 g hladkej múky
  • 2 KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
  • ½ KL Sódy bikarbóny Dr. Oetker
  • 1 KL soli
  • 2 vajcia
  • 75 g rozpusteného masla
  • 250 ml cmaru alebo polotučného mlieka
  • 60 g nahrubo nastrúhaného čedaru
  • malý zväzok pažítky (nasekanej najemno)

Na posypanie:

  • 20 g nahrubo nastrúhaného čedaru

Na krém:

  • 200 g smotanového syra
  • 100 g zmäknutého masla
  • nasekané čerstvé bylinky (podľa chuti)

Na ozdobenie:

  • 3 natvrdo uvarené vajcia

Okrem toho potrebujeme:

  • panvicu
  • šľahač
  • formu na muffiny
  • 12 väčších papierových košíčkov na muffiny
  • cukrárske vrecko

Postup:

Na panvici orestujeme slaninu a necháme ju vychladnúť. Špenát sparíme vriacou vodou, scedíme a necháme odkvapkať. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, sódou a soľou. V inej mise vyšľaháme vajcia s maslom a cmarom a vmiešame do sypkej zmesi. Nakoniec pridáme slaninu, nasekaný špenát, syr a pažítku a dôkladne premiešame. Cesto rozdelíme do papierových košíčkov vo forme. Povrch muffinov posypeme syrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 25 minút.

Na krém vyšľaháme v mise smotanový syr s maslom a bylinkami. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme krém na vychladené muffiny a ozdobíme štvrtinkou vajca.                                                                                     

veľkonočné slané cupcakes

4. Zeleninovo vaječná tlačenka

Náročnosť: jednoduchá príprava  

Čas prípravy: asi 20 minút

Vystačí na: 1 tlačenku

Potrebujeme:

Na zmes:

  • 1 sterilizovanú zeleninu v sladkokyslom náleve (330 g)
  • 1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr. Oetker 
  • 75 ml nálevu po odkvapkaní zeleniny
  • 4 natvrdo uvarené vajcia
  • 1 menšiu cibuľu
  • 250 ml tatárskej omáčky
  • 1 zarovnanú KL soli
  • ½ KL čierneho korenia
  • 1 PL octu

Okrem toho potrebujeme:

  • formu na biskupský chlebík
  • potravinársku fóliu
  • sitko

Postup:

Sterilizovanú zeleninu necháme na sitku dobre odkvapkať. Želatínu dáme podľa návodu na obale napučať v náleve zo zeleniny. Zeleninu,  vajcia a cibuľu nakrájame na veľmi malé kúsky. Zmiešame s tatárskou omáčkou, posolíme a ochutíme čiernym korením. Pridáme napučanú želatínu, dochutíme octom a zľahka premiešame.

Tekutú zmes nalejeme do formy vyloženej potravinárskou fóliou a necháme v chladničke stuhnúť minimálne 3 hodiny (najlepšie cez noc).

Stuhnutú tlačenku vyklopíme, odstránime fóliu a krájame. Podávame s čerstvým chlebom alebo pečivom.

Zeleninovo vaječná tlačenka

5. Veľkonočná torta s vaječným likérom

Náročnosť: stredne náročná príprava

Čas prípravy: asi 40 minút

Vystačí na: asi 16 porcií

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 250 g zmäknutého masla
  • 100 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
  • 4 vajcia
  • 250 g polohrubej múky
  • ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
  • 60 g mletého maku

Na náplň:

  • 1 balíček Krémovej náplne s arómou vanilkovou Dr. Oetker
  • 250 ml mlieka
  • 2 zarovnané PL práškového cukru

Na ozdobenie:

  • 1 balíček Šľahačky v prášku Dr. Oetker
  • 150 ml mlieka
  • 75 ml vaječného likéru

Okrem toho potrebujeme:

  • elektrický ručný šľahač
  • tortovú formu (Ø 26 cm)
  • cukrárske vrecko so zrezanou špičkou

Postup:

Na cesto vyšľaháme v mise elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny maslo s cukrom a vanilínovým cukrom. Po jednom zašľaháme vajcia. Do zmesi pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a makom a vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre (elektrická rúra na 180 °C,  teplovzdušná 160 °C a plynová na 3. stupeň) asi 35 minút. Korpus necháme vychladnúť. Potom ho vyberieme z formy a prekrojíme.

Na plnku vyšľaháme krémovú náplň s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Náplňou potrieme spodný diel korpusu. Nanesieme vrchnú časť korpusu a pritlačíme. Odložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny stuhnúť.

Tortu dozdobíme tesne pred podávaním. Vyšľaháme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Do cukrárskeho vrecka nanesieme 1/3 šľahačky. Zvyšnou šľahačkou potrieme povrch a okraje torty. Na povrchu zdobiacim vreckom vytvoríme vyššie obvody vajíčok a nalejeme do nich vaječný likér.

Veľkonočná torta s vaječným likérom

6. Baranček z treného cesta

Náročnosť: jednoduchá príprava

Čas prípravy: asi 30 minút

Vystačí na: asi 16 porcií

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 250 g zmäknutého masla
  • 100 g cukru
  • 2 balíčky Trstinového cukru s rumovou arómou Dr. Oetker
  • 2 vajcia
  • 250 ml mlieka
  • 400 g polohrubej múky
  • 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker

Na vysypanie:

  • strúhaný kokos

Ešte potrebujeme:

  • elektrický ručný šľahač
  • väčšiu formu na veľkonočného  barančeka

Postup:

V mise vyšľaháme do peny maslo s cukrom a trstinovým cukrom elektrickým ručným šľahačom nastaveným na najvyšší stupeň. Pridáme vajcia, mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Cesto vložíme do vymastenej a kokosom vysypanej formy. Pečieme v predhriatej rúre (elektrická rúra na 170 °C a teplovzdušná na 150 °C) asi 60 minút.

Upečeného barančeka necháme asi 10 minút vo forme vychladnúť. Potom ho opatrne vyklopíme. Povrch môžeme pocukrovať alebo poliať polevou Dr. Oetker.

Baranček z treného cesta

www.dr.oetker.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu