Vyskúšajte deťom zabaliť do školy domáce slané a sladké pochúťky s láskou pečené. Môžete použiť ich obľúbené recepty, a dopriať im tak desiatu, ktorú budú milovať. Vedeli ste, že chutné kysnuté cesto môžete pripraviť aj bez kvásku? Ušetríte tým čas a cesto sa vždy podarí! Navyše sušené droždie máte vždy doma a po ruke.
S novým školským rokom prichádza aj otázka, čo zabaliť deťom do školy na desiatu. Chceme im predsa dopriať niečo chutné, čo ich zasýti až do obeda. Ako sa hovorí, jeme očami, takže desiata by mala vyzerať lákavo už na prvý pohľad. Zabaľte im vlastnoručne pripravené domáce dobroty podľa ich chuti.
Pripravte kysnuté cesto bez kvásku a vytvorte deťom domáce sladké, či slané pochúťky. So sušeným droždím od Dr. Oetker je príprava rýchla a cesto sa vždy podarí. Na rozdiel od čerstvého droždia nevyžaduje uchovávanie v chlade, máte ho vždy po ruke a vydrží oveľa dlhšie. Jedno balenie použite na 500g múky.
Inšpirujte sa vyskúšanými receptami na sladké a slané pochúťky na desiatu, ktorým žiadny školák neodolá:
Slané sušienky so semienkami
chrumkavé
Obtiažnosť prípravy: ľahká (1B)
Doba prípravy: asi 35 minút
Doba pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: asi 40 kusov
Na cesto:
150 g celozrnnej múky
150 g hladkej múky
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
1 zarovnaná KL soli
½ KL sladkej papriky
štipka korenia
50 g zmäknutého margarínu
150 g strúhaného tvrdého syra
180 ml teplej vody
Na potretie a posypanie:
50 ml vody
makové, sezamové a ľanové semienka
hrubá soľ
Ešte potrebujeme:
2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)1. Na
prípravu cesta v mise zmiešame obe múky s droždím, soľou, paprikou a
čiernym korením. Pridáme margarín, syr a vodu a ručne vypracujeme
dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45
minút na teplom mieste kysnúť.
2. Vykysnuté cesto
na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 2 rovnaké diely. Pomocou
váľka vyvaľkáme na obdĺžniky 30 x 40 cm a nanesieme na plechy vyložené
papierom na pečenie. Cesto pomocou štetca alebo pierka potrieme vodou a
na niekoľkých miestach poprepichujeme vidličkou. Ostrým nožom alebo
ostrôžkou každý plát nakrájame na 20 obdĺžnikov. Posypeme semienkami a
soľou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 25 minút
3. Sušienky necháme vychladnúť.
TIPY:
V dobre uzavretej nádobe vydržia až 3 týždne.
V prípade potreby je možné sušienky aj zamraziť.
Makový závin so slivkami
z babičkinho receptára
ľahká príprava
Doba prípravy: asi 45 minút
Doba kysnutia: asi 30 + 10 minút
Doba pečenia: asi 35 minút
Vystačí na: 1 závin
Na cesto:
350 g polohrubej múky
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
štipka soli
2 zarovnané PL cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
100 g rozpusteného vychladnutého masla
125 ml vlažného mlieka
1 žĺtok
Na náplň:
200 g sliviek (mrazených alebo kompótovaných)
70 g cukru
2 zarovnané PL strúhanky
200 g hotovej makovej náplne
Na potretie:
1 vajce
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo, mlieko a žĺtok a ručne vypracujemedohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 30 minút na teplom mieste kysnúť.
2. Na prípravu náplne zmiešame slivky s cukrom.
3. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou
váľka na plát s rozmermi 30 x 40 cm. Plát posypeme strúhankou, nanesieme
slivky a potrieme makovou náplňou. Kratšie kraje plátu prehneme
dovnútra asi o 2 cm, aby nám nevyliezla náplň a plát zrolujeme od
dlhšieho kraja. Závin prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a
necháme ešte asi 10 minút kysnúť. Povrch závinu potrieme pomocou štetca
alebo pierka rozšľahaným vajcom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 35 minút
4. Závin necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme pocukrovať.
TIP:
Pred pečením môžeme závin posypať nasekanými orechami.
foto: Dr.Oetker