5 praktických rád, ako správne skladovať zásoby potravín

0
1287

Zamedzte pokazeniu jedla jeho správnym skladovaním. Všetky druhy ovocia totiž do chladničky nepatria. Mäso by naopak malo byť v čo najväčšom chlade. Pripravili sme pre vás pár užitočných rád, vďaka ktorým vaše jedlo vydrží aj dlhší čas.

Predĺžte život vašich potravín

Pri konzumovaní jedla sa vždy riaďte dátumom minimálnej trvanlivosti uvedenej na obale daného výrobku. Je to čas, kedy má potravina najlepšie vlastnosti. V skutočnosti však môže vydržať omnoho dlhšie. Najmä, ak ju skladujete správne. Myslite na to, že jednotlivé potraviny majú rozličné nároky. Preto k nim pristupujte samostatne.

Vyhraďte si dostatok priestoru pre suché potraviny

Väčšina suchých potravín najviac ocení vlastnú uzatvárateľnú nádobu. Mletú kávu presypte do dózy a uložte ju na nejaké tmavé miesto. S múkou je to podobne. Najviac sa jej darí v suchu a chlade. Ideálnym riešením je väčší pohár. Nezabudnite však na veko. Múku miluje každý škodca. Ak sa rozhodnete pre zásoby chleba, zabaľte ho do čistej utierky a vložte do chlebníka. Priložte k nemu kúsok jablka a vydrží o čosi dlhšie.

Zelenine a ovociu doprajte teplo

Či už ide o jablká, mrkvu alebo petržlen, dbajte o to, aby neboli vystavené nadmernej vlhkosti. Dosiahnete to napríklad s papierovými utierkami. Ovocie a zeleninu tiež skladujte oddelene. Jahody a maliny umývajte až tesne pred konzumáciou. Ak na to zabudnete a umyjete ich, za noc sa vám pokazia.

Banány nepatria do chladničky

Exotické ovocie rozhodne neskladujte v chladničke. Citrusy, banány a mango si s nízkymi teplotami neporadia. Priveľký chlad škodí aj mlieku. Jeho pričinením sa totiž môže uvoľniť srvátka. Mlieko by malo zostať v pôvodnom obale. Pokiaľ nie je otvorené, nemusí ísť nutne do chladničky. Vystačí si v tieni obyčajnej komory. Do chladničky naopak patria vajcia. Skladujte ich pri teplote 5-8 °C.

S mäsom radšej opatrne

Surové mäso skladujte v čo najväčšom chlade. Ideálne v teplote okolo 0 °C. Nikdy ho však neskladujte v priamom kontakte s ostatnými potravinami. Mohli by sa pokaziť. Perfektné sú na to nerezové gastronádoby. Vyčleňte si aspoň jednu, do ktorej umiestníte mäso. Tú potom vložte do mrazničky.

Konzervy ako doplnok stravy

Častou voľbou zásob sú práve konzervy. Dajte si pozor na to, aby neboli preliačené alebo akokoľvek inak poškodené. Pokiaľ by sa tak stalo, začali by sa v nich vytvoriť toxické látky, ktoré by vaše zdravie mohli ohroziť. Pamätajte tiež na to, že konzervy nie sú práve najzdravšie. Mali slúžiť skôr ako doplnok vašej stravy.

Skladovať viete aj hotové jedlá

I keď o niečo kratšie, ale predsa sú aj hotové pokrmy vhodné na skladovanie. Musíte to však robiť správne. Pred samotným uložením do chladničky jedlo nechajte úplne vychladnúť. Najlepšie je počkať 2 až 3 hodiny. Potom ho môžete uložiť napríklad do gastronádoby. Tú uzatvorte a vložte do chladničky. Voilà, vaše jedlo je pripravené na horšie časy.

Zdroj: Bigstock.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu