Jubilejný Medzinárodný festival Art film v Košiciach práve začína

0
201
Art Film v Košiciach

Organizátori 30. ročníka najstaršieho a najväčšieho filmového festivalu na Slovensku, ktorý sa koná v Košiciach od 21. do 28. júna 2024, pripravili naozaj bohatý program. Filmoví fanúšikovia sa môžu tešiť celkovo na 171 projekcií 143 filmov z celého sveta (83 celovečerných a 60 krátkometrážnych), ktoré sa budú premietať v ôsmich kinosálach nachádzajúcich sa v bezprostrednej blízkosti nádherného historického centra Košíc, na udeľovanie Modrého anjela, Zlatej kamery i Hercovej misie. 

Producent festivalu Ján Kováčik na tlačovej konferencii uviedol: „Art Film už aj oficiálne sídli v Košiciach. Je to symbolické vyjadrenie toho, že sme v metropole východného Slovenska našli skvelé podmienky pre konanie filmového festivalu, ktorý patrí medzi, ako sa hovorí, rodinné striebro kultúrnych podujatí v našej krajine“ a ešte dodal: „Je to podobné ako vo futbale, v ktorom tiež pôsobím. Dobre sa im darí tam, kde majú podporu samosprávy. A je skvelé, že medzi partnerov festivalu tento rok pribudli aj viaceré spoločnosti, ktoré taktiež majú významné postavenie v rámci ekonomiky a to či už na úrovni regiónu alebo aj celej krajiny. Všetkým podporovateľom Art Filmu sa chcem poďakovať, pretože pomáhajú symbolicky písať pokračovanie jedného krásneho, úspešného a kultúrneho príbehu.“ Jeho slová potvrdil ajprimátor mesta Košice Jaroslav Polaček: „Košice majú čo ponúknuť v mnohých oblastiach – vo sfére talentu, investícií, športu i kultúry. Naše kultúrne centrá – Kunsthalle, Kasárne/Kulturpark a ďalšie – vytvárajú kreatívnu infraštruktúru s neopakovateľnou tvorivou atmosférou, aká nemá na Slovensku obdoby. Aj preto je prirodzené a mimoriadne vítané, že sa Art film stal súčasťou nášho mesta a v metropole východu sa uskutoční už po siedmy raz.“

Umelecký riaditeľ festivalu Martin Paluch predstavil pripravený program: „Tento rok oslavujeme 30. jubileum. Každé výročie je výzvou pre organizátorov, aby zostavili atraktívny ročník. Cieľu pripraviť výnimočnú edíciu podujatia sme venovali všetko úsilie. Zmenili sme identitu z pôvodného Art Film Festu na Medzinárodný filmový festival Art Film. Týmto krokom chceme zdôrazniť jeho prestíž ako rešpektovanej súťažnej platformy vo filmovom priestore strednej Európy. Z tohto dôvodu sme aj rozšírili  ponuku súťažných sekcií. K dvom tradičným pribudla nová –Medzinárodná súťaž filmov zo strednej a východnej Európy. Teší nás aj výrazné zastúpenie slovenských premiér naprieč súťažnými i nesúťažnými sekciami. Festivaloví diváci ich uvidia vôbec prvýkrát na Slovensku. Predstavíme aj aktuálne novinky z Cannes, Berlína, Benátok, Sundance či Rotterdamu; snímky od tvorcov, akými sú Wim Wenders, Radu Jude, Alexander Kluge, Lav Diaz, Sofia Coppola, Levan Akin, Michel Franco, Małgorzata Szumowska a iných, ako aj výrazné počiny mladých, menej známych, ale novátorských tvorcov. Okrem samotných filmových projekcií nás čakajú premiéry slovenských filmov, slávnostné ceremoniály, masterclassy, autogramiády, koncerty, talk-show, prezentácie i výstavy. Košice navštívia bývalí laureáti ocenení Zlatá kamera i Hercova misia, festival bude hostiť i množstvo delegácií k filmom.“  V bohatom programe rozdelenom celkovo do trinástich sekcií nebude chýbať ani tradičná Slovenská sezóna a významné výročia v slovenskej kinematografii, ktoré sa pripomenú v sekcii Výročia so Slovenským filmovým ústavom.

Medzinárodná súťaž hraných filmov láka žánrovou rozmanitosťou

Jednou z najatraktívnejších súťaží 30. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film bude Medzinárodná súťaž hraných filmov. Tá je otvorená filmovým režisérom zo sveta, ktorí v profesionálnych podmienkach vytvorili svoj prvý, druhý alebo tretí dlhometrážny hraný film po 1. januári 2023. V aktuálnom ročníku súťaže možno nájsť snímky rozličných žánrov z rôznych kontinentov. Významné zastúpenie v ňom má triler, no súčasne sekcia ponúka aj komediálny, hudobný, či originálny slovenský tanečný titul. Zostavovateľom sekcie je umelecký riaditeľ festivalu Martin Palúch, ktorý uvádza: „Absolútna väčšina zo súťažných snímok v posledných mesiacoch zarezonovala aj na významných svetových filmových podujatiach. Ide o výrazné režijné počiny a sme veľmi radi, že sa ocitli vo vzájomnej konkurencii v atraktívnej súťažnej sekcii Art Filmu.“

Art Film v Košiciach

O udelení prestížnych ocenení Modrý anjel za najlepší film, najlepšiu réžiu a najlepší ženský a mužský herecký výkon v Medzinárodnej súťaži hraných filmov na MFF Art Film rozhodne trojčlenná odborná porota. Jej prvou členkou je ukrajinská vizuálna umelkyňa a filmárka Anna Kryvenko, žijúca v Prahe a Kyjeve. Absolvovala štúdium v Centre audiovizuálnych štúdií Filmovej a televíznej fakulty Akadémie múzických umení. Jej prvý celovečerný dokumentárny film Môj neznámy vojak (2018) získal Zvláštne uznanie na festivale Zagreb Dox. Porotcom bude aj kurdsko-švajčiarsky filmár Mano Khalil, ktorý vyštudoval na VŠMU réžiu hraného filmu pod vedením profesora Stanislava Párnického. Od roku 1996 žije vo Švajčiarsku, kde pracuje ako režisér a producent. Jeho celovečerná dokumentárna prvotina Včelár (2013) zvíťazila na festivale DOK.fest v Mníchove. Po debutovom celovečernom hranom filme Lastovička (2016) nakrútil dokument Hafis & Mara (2018) a semibiografickú drámu Susedia (2021). Tretím členom odbornej poroty bude slovenský režisér Marek Kuboš. V 90. rokoch patril do výraznej generácie mladých slovenských dokumentaristov. Je autorom oceňovaných snímok Cesta fotografa (1995), Žel. st. 2. tr. Kraľovany (1998) či Taká malá propaganda (2001). V roku 2018 nakrútil svoj režijný dlhometrážny debut Posledný autoportrét a neskôr aj druhý dlhometrážny film ± 90 (2022).

Zlatú kameru si na MFF Art Film 2024 prevezme aj Cristi Puiu

Rumunský režisér a scenárista Cristi Puiu je prvým známym laureátom jedného z honorárnych ocenení, ktoré budú udelené na jubilejnom 30. ročníku MFF Art Film 2024. Je považovaný za otca rumunskej filmovej novej vlny charakterizovanej svojím formálne strohým spoločensko-kritickým štýlom. Už počas štúdií v Ženeve nakrúcal krátke filmy. Debutoval v roku 2001 filmom Marfa si Banii (Tovar alebo peniaze), ktorý mal premiéru v Cannes. Jeho druhý a medzinárodne najznámejší film Moartea domnului Lăzărescu (Smrť pána Lazaresca – 2005) z autentického prostredia nemocnice v Bukurešti získal ocenenia nielen v Cannes ale aj na festivaloch v Chicagu, Kodani, Reykjavíku, Tallinne, nórskom Haugesande ale aj na MFF Bratislava. Jeho ďalšie štyri celovečerné filmy boli uvedené v súťažných sekciách najprestížnejších festivalov vrátane Cannes či Berlína. Pre film Aurora (2010) napísal nielen scenár, ale si v ňom aj zahral hlavnú rolu. Filmy Sieranevada (2016) a Malmkrog (2020) boli uvedené v nesúťažných sekciách Art Filmu v Košiciach. Sieranevada získala hlavnú cenu Zlatého Huga na festivale v Chicagu. Malmkrog bol aj otváracím filmom festivalu v Berlíne. Zatiaľ ostatným prírastkom do jeho filmografie je komediálna dráma MMXX (2023) uvedená na festivaloch v San Sebastiane, Solúne, Varšave či Terste. „Cristi Puiu je jedným z najoceňovanejších filmových režisérov. Pamätám si, keď som po prvýkrát videl jeho film Smrť pána Lazaresca,” spomína umelecký riaditeľ festivalu Martin Palúch a dodáva: „Bolo to ako zjavenie. Najmä pre využívanie observačných dokumentárnych postupov v hranom filme. Kamera je zväčša ručná, pohyblivá, neobmedzená a oslobodená. Cez pozorovanie hĺbkovo vstupuje do vnútorného sveta postáv a zaznamenáva realitu ich životov. Dlhé zábery v subtílnych detailoch odhaľujú každodenné dianie, zachytené v absolútnom trvaní a priestorovom ukotvení. Výsledkom je znepokojivo realistické vyznenie príbehov, ktoré odkazujú na spoločensko-politické dianie v Rumunsku.“
Cristi Puiu si na úvodnom ceremoniáli ako vôbec historicky prvý rumunský filmový tvorca v histórii festivalu prevezme honorárnu cenu – Zlatú kameru. Súčasťou jeho programu v Košiciach bude nielen uvedenie vlastných filmov ale aj masterclass pre fanúšikov jeho tvorby a filmového umenia. 

Art Film v Košiciach

Ocenenie Hercova misia získa Antónia Lišková, Maroš Kramár a Sergej Loznica

Na 30. ročníku Art Filmu k už oznámeným laureátom ocenenia Zlatá kamera (režiséri Cristi Puiu a Miloslav Luther), ktorí si ich prevezmú na úvodnom ceremoniáli k nim pribudnú ďalšie tri osobnosti, na ktorých sa tešíme na tom záverečnom. Hercovu misiu si prevezmú slovensko-talianska herečka Antónia LiškováMaroš KramárZlatú kameru ukrajinský režisér Sergej Loznica.

30. ročník MFF Art Film ponúkne aj tradične bohatý sprievodný program – koncert Petra a Lipu a jeho hostí s pesničkami Milana Lasicu, Koncert filmovej hudby so sólistami Mirkou Partlovou a Jánom Slezákom, špeciálne festivalové vydanie populárnej talkshow Milana Kolcuna Bez šepkára a tradične aj verejnú nahrávku relácie moderátorov Rádia FM Baláž a Hubinák. Súčasťou festivalu budú aj výstavy fotografií Ctibora Bachratého a Mira Nôtu, autogramiáda, burza filmových nosičov a ďalšie podujatia.

Foto: ART FILM FEST

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu