„Najviac by som si prial opäť chodiť, plávať, prejsť sa do hôr aspoň po chodníčku,“ vraví dnes Vladimír Brtko (63) po zdĺhavej tortúre, odkedy sa mu pred piatimi rokmi život otočil naruby. „S kamarátmi som si užíval relax v známych termálnych prameňoch. V noci mi však následne praskla cieva v mozgu. Rovno ma odviezli do nemocnice,“ spomína Vladimír na nečakaný zvrat v živote. 

Čítajte, čo sa stalo a ako je potrebné správne relaxovať v horúcom prostredí.

Riziká prehriatia organizmu

Prehriatie tela v teplom prameni môže spôsobiť cievnu mozgovú príhodu či iný život ohrozujúci stav. Rizikoví sú najmä starší ľudia, osoby so srdcovo-cievnymi ochoreniami, vysokým tlakom či akútne chorí. Saunovanie či pobyt v horúcom bazéne by mali zvážiť aj ľudia s oslabenou imunitou, tehotné ženy, obézni, rovnako pri užívaní niektorých liekov. Dlhší pobyt v horúcom prostredí dokáže totiž vyvolať dehydratáciu, kŕče z tepla, vyčerpanie z tepla s následkom tepelného úpalu. Ten môže v niektorých prípadoch viesť až k poškodeniu orgánov a k trvalým následkom.

„Bežne sa odporúča byť v takej teplej vode maximálne dvadsať minút. Ja som tam bol dve hodiny!“ uznáva osudovú chybu Vladimír.

Prehriatie môže spôsobiť prasknutie cievy v mozgu

„Pri prehriatí tela dochádza k zvýšenej záťaži srdcovo-cievneho aparátu. Preto, hlavne u starších ľudí, ktorí majú cievy krehkejšie, môže vplyvom takejto vysokej záťaže dôjsť k prasknutiu cievy,“ upozorňuje aj MUDr. Jozef Koloň, primár Špecializovanej nemocnice v odbore FBLR, VITALITA Lehnice, ktorý Vladimíra neskôr prijímal na svoje oddelenie. „Keď prišiel pán Brtko do Vitality prvýkrát, bol ležiaci pacient s ochrnutou ľavou stranou tela. Nedokázal sa postaviť, posadiť a dá sa povedať, že v žiadnej bežnej činnosti nebol sebestačný,“ opisuje primár Koloň Vladimírov neutešený stav. Po 90-dňovej hospitalizácii sa už Vlado vedel sám posadiť s pomocou hrazdy nad posteľou a prešiel 20 – 30 metrov.

Vďaka robotom stojí na vlastných nohách

Do Lehníc sa Vladimír vracia každoročne na tri týždne. Tento rok sa prvýkrát rozhodol aj pre robotickú rehabilitáciu v zariadení Levita, ktorá prebieha v kombinácii s konvenčnou za asistencie fyzioterapeuta. „Chodím na špeciálnom bežiacom páse, v prístroji Lokomat. Je to krásny pocit, keď v ňom človek po takom čase kráča po vlastných nohách,“ pochvaľuje si špeciálnu pomôcku Vlado. „Pán Brtko dokázal počas nácviku chôdze v prístroji Lokomat Pro prejsť za 10 hodín viac ako 14 000 kilometrov a urobil viac ako 24 500 krokov. Pocit úspechu a samostatnosti bol pre neho neopísateľný,“ teší sa z jeho úspechu a vôle aj Anita Hrdlovics, hlavná fyzioterapeutka neurorehabilitačného zariadenia Levita. 

7 pravidiel pre bezpečný pobyt v saune a horúcich prameňoch

1. Dostatočne pite: pred aj počas saunovania či kúpania pite len čistú vodu, rozhodne nie alkohol.

2. Uprednostnite krátky pobyt: obmedzte ho na 15 – 20 minút, viac určite nie.

3. Vyvarujte sa teplotnému šoku: do horúceho prostredia vchádzajte postupne a postupne z neho aj vychádzajte.

4. Neponárajte sa: nenamáčajte si celú hlavu a horúcu vodu rozhodne neprehĺtajte.

5. Dávajte pozor na rany: s otvorenými ranami či vredmi do horúceho prameňa ani sauny nevkročte!

6. V horúcom prostredí nebuďte sami: nikdy v saune či vo vírivke neostávajte sami.

7. Poraďte sa s lekárom: ak patríte k rizikovej skupine, napríklad ste tehotná, máte vysoký krvný tlak, vek nad 60 rokov, či prekonaný infarkt, poraďte sa s lekárom o pravidlách pobytu v saune či v termálnom prameni. 

Foto: www.istockphoto.com, archív V. B. a LEVITA

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu