Ak si aj vy občas posekáte v záhrade túto zdravú bylinku, prípadne si žihľavu prinesiete z prechádzky v lese, máme pre vás pár tipov, ako ju využiť.
Žihľava, ako ju ľudovo nazývame, patrí medzi rastliny, ktoré vnímame skôr ako burinu, ktorá páli a strpčuje nám život, ak sa jej dotkneme. Od pradávna ju však ľudia vyhľadávali pre jej mimoriadne cenné výživné látky. Rimania si jej zväzkami šľahali reumatické kĺby, gazdovia ju dávali dobytku, pretože sa verilo, že dokáže odohnať zlých duchov. Podobne sa zakopávala na rohoch polí, aby chránila úrodu pred vtáctvom a škodlivým hmyzom. V 18. storočí sa vlákna žihľavy dokonca používali na výrobu priadze. Tkanina z nej bola odolnejšia ako z konope, jemnejšia ako z bavlny a hriala viac než vlna.
Vhodná aj počas diéty
Ak si chcete pridať lístky žihľavy do obľúbeného šalátu, máte niekoľko možností, ako sa zbaviť nepríjemného pálenia. Môžete ich nechať niekoľko hodín namočené vo vode, alebo stačí lístky natrieť rastlinným olejom, prípadne krátko spariť. Žihľava odvádza vynikajúcu prácu nielen vnútri organizmu, ale aj pri vonkajšom používaní. Ak vás napríklad trápi vypadávanie vlasov, uvarte si silný žihľavový odvar na oplachovanie vlasov po umytí. Žihľava je skvelá aj pri znižovaní krvného tlaku. Jarná žihľava sa v kuchyni využíva podobne ako špenát na polievky, prívarky či šaláty.
Skrýva v sebe liečivú aj dietetickú silu. Jej listy obsahujú množstvo rozličných minerálnych látok, napríklad vápnik, fosfor, magnézium a železo. Nesmieme zabudnúť ani na vitamíny skupiny B2, K, C, karotén, organické kyseliny, silicu a triesloviny. Táto rastlina pôsobí tonizujúcu, podporuje látkovú premenu a fyziologické funkcie organizmu. Pomáha pri rekonvalescencii, nedostatku vitamínov či minerálnych látok. Pôsobí močopudne, pomáha pri cukrovke, podporuje činnosť žliaz a tvorbu krvi. Pomáha pri nadmernom fyzickom či psychickom zaťažený, tehotenstve, vývoji organizmu v detstve a puberte. Žihľavový čaj podporuje činnosť obličiek a vylučovanie vody z organizmu. Žihľava obsahuje glukokiníny, ktoré pôsobia na zníženie hladiny cukru v krvi. V jej pálivých chĺpkoch sa nachádza živicový sekrét s kyselinou mravčou a kremičitou, zároveň acetylcholín, serotonín a histamín s alergickou látkou, ktorá vyvoláva kožné pľuzgieriky.
Recept na jarný šalátik
Skvelý jarný šalát môžeme doplniť lístkami mladej žihľavy. Ozvláštni ho a celkovej chuti vôbec neublíži, práve naopak. Šalát je vhodný aj pre všetky fázy diéty Prodietix.
Potrebujeme: zväzok reďkoviek, ½ balenia rukoly, ½ balenia šalátu poľníček a 2 hrste mladých listov žihľavy.
Na zálievku: 2 lyžičky kvalitného olivového oleja, 1 lyžičku dijonskej horčice (nesladenej), 1 lyžičku čakankového sirupu (nemusí byť), citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie na dochutenie.
Postup: Najprv si pripravíme zálievku. Zmiešame olej s horčicou, soľou a čiernym korením, doplníme čakankovým sirupom a citrónovou šťavou. Všetko spolu dôkladne premiešame. Umyté reďkovky nakrájame na veľmi tenké plátky. Rukolu, poľníčku a lístky žihľavy opláchneme a vložíme do misky. Časť umytej žihľavy najprv krátko sparíme, aby sme ju zbavili pálenia. Druhú časť nakrájame nadrobno a opečieme ich na malom množstve oleja. Necháme ich odkvapkať na papierovej utierke a trocha posolíme. Následne všetky suroviny vložíme do misky, zalejeme dresingom a premiešame. Môžeme ho ešte ozdobiť jedlými kvetmi sedmokrásky, hluchavky alebo sirôtkami. Či už diétujete alebo nie, jarný šalátik by si mal určite nájsť miesto vo vašej kuchyni.