Chcete si udržať zdravú váhu? Nezabúdajte na vlákninu!

0
501
udržiavajte si zdravú váhu

Jedzte viac vlákniny! Určite vám už niekto túto radu dal. Viete, prečo je vláknina taká dôležitá a v akých potravinách je jej najviac? Ako je to s vlákninou počas keto diéty? Koľko vlákniny vlastne vaše telo potrebuje?

Prinášame odpovede na tieto otázky.

Čo je vláknina?

Vláknina je nevyhnutnou zložkou nášho jedálnička. Nájdeme ju predovšetkým v celozrnných obilninách, strukovinách, ovocí a zelenine. Spája sa najmä so správne fungujúcim zažívaním. Dokáže predchádzať zápche, ale aj uľaviť pri nej. A nielen to! Potraviny obsahujúce vlákninu majú množstvo ďalších dobrých účinkov. Pôsobia ako prevencia pred mnohými ochoreniami a pomáhajú udržať si aj zdravú váhu.

Existujú 2 druhy vlákniny – rozpustná a nerozpustná vláknina. Obidve majú zo zdravotného hľadiska dôležitú úlohu.

Rozpustná vláknina pôsobí ako prebiotikum, alebo inak povedané, živná pôda pre črevnú mikroflóru. Ďalej spomaľuje vstrebávanie sacharidov, čím udržiava vyrovnanú hladinu cukru v krvi.“ Uvádza Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyňa značky KetoMix.

Medzi rozpustné vlákniny patrí napríklad inulín. Je to prírodný polysacharid, ktorý sa získava extrakciou z koreňa čakanky obyčajnej. Nájdete ho aj v čakankovom sirupe. Ľuďom s diabetom a pre-diabetom pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.  Inulín sa dostáva do tráviaceho traktu v neporušenom stave, kde ovplyvňuje konzistenciu a zloženie čriev. Prechádza nezmenený až do hrubého čreva a tu sa stáva zdrojom „potravy“ pre prospešné črevné baktérie.

Nerozpustná vláknina má na starosti „čistenie“ našich čriev. „Zväčšuje objem natráveniny, čím urýchľuje jej priechod črevami,Jedzte viac vlákniny! Určite vám už niekto túto radu dal. Viete, prečo je vláknina taká dôležitá a v akých potravinách je jej najviac? Ako je to s vlákninou počas keto diéty? Koľko vlákniny vlastne vaše telo potrebuje?“ približuje Monika Rychlovská Tělupilová. Medzi nerozpustnú vlákninu môžeme zaradiť napríklad celulózu alebo lignín. Lignín je prírodná látka, ktorá zabezpečuje drevnatenie bunkových stien. Je to látka schopná viazať kvapalné či plynné látky. Okrem ťažkých kovov môže na seba viazať aj mnoho ďalších chemických látok a toxínov.

Prečo telo potrebuje vlákninu?

Vláknina je nevyhnutnou súčasťou zdravého jedálnička. Hrá zásadnú rolu v správnom fungovaní čriev a v prevencii proti rôznym ochoreniam. Má zároveň množstvo ďalších benefitov.

  1. Chráni pred ochoreniami srdca

Za posledných pár desaťročí sa uskutočnilo niekoľko štúdií, ktoré sa zamerali na vlákninu a jej pozitívny vplyv na ochorenia srdca, vrátane prevencie proti kardiovaskulárnym ochoreniam a znižovaniu krvného tlaku. Štúdia z roku 2017 potvrdila, že ľudia s vyšším príjmom vlákniny mali výrazne menšie riziko ochorenia srdca a celkovo nižšiu úmrtnosť. Autori štúdie potvrdzujú, že vláknina má vplyv na znižovanie LDL cholesterolu, laicky nazývaného zlý cholesterol, ktorý pri vysokých dávkach vedie k vzniku mnohých srdcových ochorení.

2. Je zodpovedná za zdravé črevá

Vláknina je dôležitá pre správnu funkciu čriev. Dostatočný príjem vlákniny je prevenciou pred, alebo úľavou pri zápche. Podporuje zdravú črevnú mikroflóru, ovplyvňuje pravidelný pohyb čriev a urýchľuje priechod stolice črevom. Podľa štúdie z roku 2009, ktorá hodnotila zdravotné prínosy, má vláknina pozitívny vplyv na gastrointestinálne poruchy, ako je napríklad hiátová hernia (prietrž), čo je ochorenie postihujúce časť zažívacieho traktu, ktorý prechádza celým telom, alebo divertikulóza hrubého čreva či hemoroidy (zlatá žila).  Je taktiež dôležitou prevenciou vzniku rakoviny hrubého čreva.

3. Znižuje riziko vzniku diabetu

Jedálniček s dostatočným príjmom vlákniny dokáže regulovať hladinu cukru v krvi. Ak máte v každom jedle dosť vlákniny, nedochádza u vás k takým veľkým výkyvom glykémie. Vďaka tomu je vláknina aj dobrou prevenciou vzniku cukrovky 2. typu.

4. Reguluje váhu

Vláknina jednoznačne pomáha pri chudnutí. Jedlá s dostatočným množstvom vlákniny vás udržia dlhšie sýtych, pretože vláknina zväčší svoj objem a tak zaplní žalúdok. A keď necítite rýchlo hlad, je potom pre vás ľahšie nezhrešiť a diétu neporušiť.

Koľko vlákniny potrebujeme?

Podľa odporúčania EFSA (Európskej asociácie pre bezpečnosť potravín) a WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) by mal dospelý človek prijať 25 až 30 gramov vlákniny denne. Väčšina ľudí na Slovensku však zje sotva polovičné množstvo vlákniny.

Vláknina počas keto diéty

Na dostatočný príjem vlákniny je potrebné myslieť aj pri keto diéte. Vláknina patrí medzi tzv. zložené sacharidy. Napriek tomu sa jej nemusíte báť. Ketózu vám určite nenaruší. Telo sacharidy z nej nedokáže vstrebať. Do denného príjmu sacharidov sa preto nezapočítava.

Zdroje vlákniny. Z čoho ju čerpať počas keto diéty?

Veľa ľudí je presvedčených, že medzi najbohatšie zdroje vlákniny patrí zelenina a ovocie. Nie je to však celkom pravda. Sú síce bohaté na vlákninu, ale len ovocím a zeleninou odporúčaný denný príjem nepokryjete. Kde sa nachádza vláknina, ktorá vás najrýchlejšie priblíži potrebnej dennej dávke?

Vláknina v potravinách (príklady množstva vlákniny na 100 g výrobku):

  • knäckebrot 20 g
  • otruby 15 g
  • celozrnná múka 12 g
  • vločky 10 g
  • celozrnný kuskus 7 g
  • ryža natural 5 g
  • suché strukoviny 15 g
  • orechy 10 g

Vláknina v ovocí a zelenine (príklady množstva vlákniny na 100 g): 

  • hruška 3,1 g
  • jahody 2 g
  • avokádo 6,7 g
  • jablká 2,4 g
  • maliny 6,5 g
  • banány 2,6 g
  • mrkva 2,8 g
  • červená repa 2,8 g
  • brokolica 2,6 g
  • artičoky 8,6 g
  • kaleráb 2,6 g

Zdroj údajov: web stob.cz a stobklub.cz

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že by ste mali do jedálnička zaradiť aj ďalšie zdroje vlákniny, ako sú napríklad strukoviny alebo celozrnné obilniny. Nezvládate také množstvo skonzumovať? Nevešajte hlavu. Riešením je vláknina v tabletkách, prípadne tekutá vláknina. V tejto forme je dodaná vláknina kvalitnou úplne rovnocenná. Rada: primiešajte si do bieleho nesladeného jogurtu psyllium, vlákninu zo skorocelu indického. Za vyskúšanie v kaši na raňajky stojí aj jablčná vláknina, ktorá sa vyrába z mletých jablčných šupiek. Do cesta sa hodí aj zemiaková vláknina. Cesto spojí najlepšie a bude sa vám s ním lepšie pracovať. Udržať si správny príjem vlákniny počas keto diéty môže byť ťažký oriešok. S minimom sacharidov, ktoré pri nej konzumujete, limitujete do určitej miery aj vlákninu. Je preto potrebné si ustrážiť, aby ketogénna diéta bola správne zostavená. Teda nielen uberala kilá, ale dávala vášmu telu aj to, čo potrebuje. Na www.dailymix.sk určite nájdete tú pravú vlákninu pre vás. Môžete si vybrať z rôznych druhov.

Čo sa stane, ak zjete príliš veľa vlákniny?

Vysoké dávky vlákniny – viac ako 70 g denne – môžu spôsobiť plynatosť, kŕče v žalúdku, zápchu alebo hnačku, ale aj mnoho iných nepríjemností. Realita je však taká, že väčšine ľudí vláknina skôr chýba. V jedálničku bežne stravujúcej sa osoby je preto také vysoké množstvo len ojedinelé. Výnimkou môžu byť vyznávači vegánskej alebo raw diéty.

Tipy na zvýšenie príjmu vlákniny

Dostatočný denný príjem vlákniny môžeme dosiahnuť aj kombináciou niekoľkých drobných zmien:

  • Jedzte ovocie a zeleninu so šupkou, ktorá obsahuje veľa vlákniny.
  • Pridávajte šošovicu alebo fazuľu do šalátov, príloh alebo polievok.
  • Vymeňte biele pečivo a cestoviny za celozrnný variant.
  • Jedzte viac ovocia a zeleniny.
  • Pri problémoch s príjmom dostatočného množstva vlákniny z bežnej stravy, zvážte aj užívanie doplnkov stravy s obsahom vlákniny, ak to nejde inak.

www.ketomix.sk a www.dailymix.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu