Jogurtová šarlota s jahodovým kompótom

Podáva sa múčnik tak dobrý, že len ťažko budete dlho odolávať. Krémový základ v spojení so sviežou citrónovou penou a jahodami je stávka na istotu. Predhrejte si rúru, tu je recept.

Čas prípravy: 50 minút

Počet porcií: 8

Budete potrebovať:

135 g bielok

135 g krupicového cukru

90 g žĺtok

135 g hladkej múky

Múčkový cukor na posypanie

75 ml citrónovej šťavy 

60 g múčkového cukru

50 g vajec

40 g žĺtok

50 g masla

5 plátkov želatíny 

Citrónovú šťavu

100 g Krémový jogurt Farmár Hollandia 

53 g krupicového cukru

Vodu

25 g bielok

150 g smotany na šľahanie

200 g jahôd 

2 lyžice jahodového pyré

Bazalku

Limetkovú kôru

pastedGraphic.png

Postup prípravy

Bielky s cukrom vyšľaháme do pevného snehu. Rýchlo vmiešame žĺtky a preosiatu múku. Vzniknutým cestom naplníme zdobiace vrecúško s hladkou trubičkou a na papieri na pečenie vytvoríme dva guľaté korpusy. Zo zvyšného cesta vytvoríme rovné prúžky (tvar cukrárenského piškótu), ktoré budú použité na ozdobenie okrajov torty. 

Pripravíme si lemon curd. Vo vodnom kúpeli (použijeme hrniec so silnejším dnom) zahrejeme za stáleho miešania citrónovú šťavu, vajce, žĺtky a múčkový cukor. Miešame tak dlho, pokiaľ zmes nestuhne. Pridáme maslo, zamiešame a necháme vychladnúť.

Nasleduje príprava jogurtového mousse. Z citrónovej šťavy si oddelíme ⅔. Šťavu ohrejeme spoločne so želatínou. 

Zvyšnú ⅓ citrónovej šťavy zmiešame s jogurtom.

Smotanu vyšľaháme do tuha. 

Cukor a vodu zahrejeme na 121°C. Akonáhle rozvar dosiahne požadovanej teploty, začneme šľahať bielky. Rozvar prilejeme do bielkov a šľaháme do vychladnutia. 

Do takto pripravenej vychladnutej bielkovej zmesi vmiešame najprv jogurtovú zmes a potom vyšľahanú smotanu. 

Na jahodový kompót si nakrájame na drobno čerstvé jahody a bazalku. Pridáme limetkovú kôru a jahodové pyré. Dobre premiešame.

Do formy s odnímateľným dnom vložíme korpus a okraje vyložíme pečenými prúžkami. Dno pokryjeme polovicou jogurtového mousse, nasleduje polovica lemon curd a všetko uzavrieme druhým korpusom. Postup opakujeme. Druhý korpus opäť pokryjeme zvyšným mousse a druhou polovicou lemon curd. Poslednú vrstvu tvorí jahodový kompót. 

Hotovú tortu ozdobíme čerstvými jahodami, bazalkou alebo jedlými kvetmi. Môžeme ho posypať múčkovým cukrom. 

Náš tip

Vyskúšajte múčnik tiež v kombinácií s iným ovocím, napríklad s vykôstkovanými čerešňami. 

Zdroj foto: hollandia.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu