Je kofeín droga? Ako spoznať dobrú kávu? Môžeme byť od kávy závislí? A dá sa na prvý pohľad zistiť, či je káva dobrá? Na tieto a mnohé iné otázky dáva odpovede kniha Zrnká vedomostí o káve, ktorú napísala baristka a vášnivá cestovateľka za kávou a kávovou kultúrou Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko.
Knihy o káve, zvlášť také, ktoré fakticky a vedecky odpovedajú na časté otázky o tomto povzbudzujúcom nápoji, sú medzi ľuďmi veľmi obľúbené. Do sveta bola vypravená kniha, ktorá kvalitou a obsahom nastavila latku v tomto segmente veľmi vysoko. Jej autorkou je baristka z pražiarne kávy Zlaté Zrnko Monika Matúšová. Káve sa už roky venuje s obrovským nasadením a vášňou nielen v pražiarni v Ivanke pri Dunaji. Za poznaním pestovania, zberu, spracovania a prípravy kávy vyráža aj do rôznych kútov sveta. O svoje poznatky sa potom delí prostredníctvom článkov, prednášok a videí. Kniha Zrnká vedomostí o káve je jej knižným debutom.
„Knižka vznikla s cieľom ukázať, aký je kávový svet zaujímavý, a taktiež vysvetliť, prečo má káva na naše životy taký obrovský vplyv. Nejde však o nudnú odbornú publikáciu. Obsahuje odpovede na otázky, ktoré mi ľudia kladú najčastejšie. Tie som spracovala do štrnástich tém a pridala som aj pár receptov s QR kódmi k videám, kde si ľudia môžu pozrieť postupy prípravy,“ povedala Monika Matúšová.
Zodpovednej úlohy byť krstnou mamou a navždy tak spojiť svoje meno s knihou Zrnká vedomostí o káve sa ujala Simona Budinská, milovníčka kávy a autorka úspešného gastroportálu. „Moniku poznám už roky. Je profesionálka, milovníčka kávy a veľká detailistka. Navyše má veľký talent na písanie, aký sa len tak nenájde. Bolo mi jasné, že jej knižná prvotina bude taká, ako je ona sama: extrémne plnohodnotná,“ zhodnotila Simona Budinská.
Aj keď Zrnká vedomostí o káve nemajú ambíciu tváriť sa ako odborná literatúra, všetky témy sú spracované precízne a stoja na vedecky podložených základoch. Vďaka tomu sa dozvieme, ako káva vplýva na ľudský organizmus a čo s ním robí nielen kofeín, ale aj ďalšie zložky obsiahnuté v káve. „Myslím si, že takto o káve doteraz nikto nikde nepísal. Monika si dala záležať, aby boli všetky zaujímavosti doplnené o praktické rady, aby bola knižka čo najviac užitočná pre akéhokoľvek kávičkára,“ zhodnotil Václav Faltus, majiteľ pražiarne Zlaté Zrnko.
Okrem už spomínaných tém knižka obsahuje bonus v podobe návodu, ako si pripraviť kávu bez elektrických spotrebičov, tipy, aké základné nápoje sa dajú robiť z espressa, a tiež pohľad do výroby instantnej a bezkofeínovej kávy.
„Som veľká fanúšička kávy, preto ma vždy poteší, keď nájdem nejakú kávovú zaujímavosť. V knihe Moniky Matúšovej Zrnká vedomostí o káve bolo tých zaujímavostí neúrekom! Prečítala som ju na jeden dúšok a môžem povedať, že je to presne moja šálka kávy. Je poučná, ale nenudí, práve naopak,“ povedala o knihe moderátorka Lenka Šóošová.
Kniha je k dispozícii na e-shope a v predajniach Zlaté Zrnko.
Monika Matúšová je profesionálna baristka z pražiarne Zlaté Zrnko, ktorá v spolupráci so svetovými odborníkmi z Talianska vzdeláva verejnosť v oblasti kávy. Vyštudovala manažment hotelierstva, gastronómie a cestovného ruchu v Brne a odvtedy sa venuje príprave kávy, cestovaniu a písaniu odborných článkov. Jej cieľom je pomôcť vybudovať na Slovensku silnú kávovú kultúru. Absolvovala kurz Coffe Quality Processing prostredníctvom Coffee Quality Instiute (organizácia, ktorá sa snaží medzinárodne zlepšovať kvalitu kávy a život ľudí, ktorí ju vyrábajú) a najnovšie aj kurz degustácie a prípravy výberovej kávy v Kodani.
Foto: Zlaté zrnko