Maďarský perkelt s tarhoňou

0
1955
WIFI POSÍLÁNÍ

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetká poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinářských produktov.

S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičy, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte.

Piata zastávka bude do krajiny červených paprík (korenia) a gulášu – Maďarsko.

Maďarský perkelt s tarhoňou

4 porcie

4 lyžice masti
750 g cibule, nakrájaná nadrobno
1 kg bravčového bôčika nakrájaného na kocky
2 lyžice mletej sladkej papriky
2 zelené čerstvé papriky, nakrájané na slížiky
4 rajčiny, nakrájané na kocky
1 – 2 sušené chilli papričky
Soľ
Čerstvo mleté korenie
1 balenie tarhone/ môžeme použiť bulgur

Postup:

Mäso opláchneme, prípadne zbavíme kože, usušíme a nakrájame na kocky
Cibuľu ošúpeme a nakrájame
V kastróli rozpustíme asi dve lyžice bravčovej masti a pri nízkej teplote a za stáleho miešania osmažíme cibuľu
Pridáme mäso a zvoľna orestujeme
Keď sú kúsky mäsa „zatiahnuté“, pridáme kopcovú lyžicu sladkej mletej papriky. Zamiešame. Kvalitná maďarská ľahôdková paprika sa vyznačuje plnou, skutočne paprikovou chuťou. Môžeme pridať aj ½ lyžičky maďarskej pálivej.
Paprikové lusky zbavíme jadier, opláchneme a nakrájame na menšie prúžky
Pridáme ošúpané rajčiny, ktoré sme vopred nasekali na kúsky
Zeleninu pridáme k mäsu
Pridáme asi dve lyžičky soli, chvíľu miešame, stále pri miernej teplote. Potom prikryjeme pokrievkou
Po uplynutí 5 minút odokryjeme. Keď je zelenina čerstvá, šťava siaha tak do polovice celkovej vrstvy pokrmu. Tak by to malo byť. V prípade potreby pridáme malé množstvo vývaru alebo bieleho vína
Potom pomaly dusíme pod pokrievkou. Teplotu nezvyšujeme
V medzičase si v ďalšom hrnci privedieme k varu vodu, ktorú osolíme a vložíme do nej tarhoňu. Potom čo nám vypláva na hladinu, pozbierame ju cedníkom a prepláchneme vodou
Keď je mäso mäkké, odkryjeme pokrm, zvýšime teplotu a vyvarením zredukujeme do zahustenej konzistencie. Perkelt sa na tanieri nerozteká a vďaka tomu nemusíme pridávať žiadnu múku. Recept je tak bezplepkový. Na konci ochutnáme, prípadne priostríme pálivou paprikou

Viac informácií na www.zrodene.eu

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu