Pochutnajte si na hurmikaki

0
330

Počas jesene sa v našich obchodoch objavuje exotické ovocie -hurmikaki. Niektorí nemajú odvahu ochutnať ho, iní len skonštatujú, že je trpké a nechutné, ale mnohí si ho obľúbili natoľko, že sa rozhodli pestovať ho aj vo svojej záhrade.

Pravda je taká, že ak konzumujeme zrelé hurmikaki, musíme uznať, že je chutné a sladké. Navyše obsahuje množstvo veľmi užitočných vitamínov, minerálov a mnohých zdraviu prospešných látok. Presvedčte sa.

Hurmikaki pochádza z Ázie, obľubujú ho najmä Japonci. Nezrelé ovocie je trpké, ale keď plody necháme dozrieť na miske pri izbovej teplote tak, že sú na dotyk mäkké, odvďačia sa nám sladkou chuťou zrelej marhule s príchuťou mrkvy. Menej čerstvé hurmikaki jeme nakrájané na tenké plátky. Keď je však dužina už mäkká, rozkrojíme plod na polovicu a lyžičkou vyjedáme dužinu ako z kivi. 

Hurmikaki môžeme jesť čerstvé, sušené alebo varené. Po celom svete sa bežne používa v ovocných šalátoch, mäsových jedlách, želé, nápojoch, koláčoch, zmrzlinách, pudingoch a smoothies.

Prospešnosť hurmikaki pre zdravie

Hurmikaki je mimoriadne cenenou potravinou, ktorá by mala byť súčasťou zdravej výživy. Je napríklad bohatým zdrojom vitamínu C, betakaroténu a draslíka. Odporúča sa ľuďom s chorou pečeňou a obličkami. Vhodné je aj pri artritíde a dne. Pomáha tiež udržiavať pod kontrolou hladinu cholesterolu. Pre nízku hladinu sodíka je vhodné ako súčasť vyváženej nízkoriadenej stravy pre tých, ktorí majú hypertenziu.

Vďaka obsahu antibakteriálnych látok potláča množenie škodlivej mikroflóry čriev. Vďaka vitamínu A, ktorý sa mení na betakarotén, sa odporúča tehotným i dojčiacim ženám, deťom a starším ľuďom, ale aj fajčiarom. Obsahuje aj vitamíny skupiny B a vitamín E, ktorý pozitívne ovplyvňuje stav pokožky, spomaľuje tvorbu vrások. Odporúča sa tiež pri problémoch s vypadávaním vlasov. Ďalej obsahuje vápnik, čím prispieva k udržiavaniu pevných kostí. Okrem toho hurmikaki obsahuje aj draslík, horčík, fosfor, meď, mangán. V šupke a dužine plodu sa nachádza aj vysoký obsahom flavonoidov, ktoré sú silnými antioxidantami, ktoré sú spájané s nižšou mierou rakoviny pľúc i rakoviny hrubého čreva, prostaty, krčka maternice a rakoviny žalúdka. Vďaka železu sa zase hurmikaki odporúča ako jeden z liečivých prostriedkov pri anémii (chudokrvnosti). 

Hurmikaki je bohaté aj na vlákninu. Stredne veľký plod váži okolo 168 gramov, ale ponúka iba 30 gramov sacharidov a neveľa kalórií. To z neho robí ideálnu súčasť stravy pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Ako zdroj ľahko stráviteľných cukrov, dokáže za krátky čas poskytnúť telu dostatok energie, čo oceníte, keď na vás čaká náročný výkon. 

Toto exotické ovocie, nabité mnohými prospešnými látkami, si naozaj zaslúži, aby sme si ho obľúbili a pravidelne konzumovali. 

foto: pixabay.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu