Prichádzajúce veľkonočné sviatky i stále príjemnejšie jarné dní sú ako stvorené na oddych a stretnutia s priateľmi. Sú skvelou príležitosťou, ako si ich vychutnať naplno aj v štýle príjemných talianskych rituálov, ktoré spájajú v sebe radosť zo stretnutia s priateľmi a z dokonalého chuťového zážitku. Čaša Cinzana, Campari či Aperolu, alebo nealkoholického aperitívu Crodino otvorí hodovanie a dodá tejto chvíli tú pravú atmosféru. Tradičné Aperitivo Italiano totiž spája radosť z priateľského stretnutia s dokonalým chuťovým zážitkom v podobe lahodného nápoja a výborného jedla.
![](https://womanman.sk/wp-content/uploads/2022/04/4-WM-Crodino-3-1024x664.jpg)
![](https://womanman.sk/wp-content/uploads/2022/04/4-WM-Crodino-3-1024x664.jpg)
Pojem „aperitív“, ktorý pochádza z francúzskeho termínu „apéritif“ alebo talianskeho „aperitivo“, znamená „otvárajúci“. Aperitív sa obvykle podáva približne pol hodiny pred jedlom a jeho úlohou je nielen naladiť a pripraviť chuťové poháriky na nadchádzajúce jedlo, ale aj spríjemniť hneď na začiatku stretnutia priateľskú konverzáciu. K tradičnému aperitívu sa podáva aj drobné občerstvenie. Obľúbené sú olivy, sušené paradajky, grissini, krekry a ďalšie pochúťky, ktoré výborne ladia s nápojmi.
Talianskych aperitívov je k dispozícii celý rad – od sladkých, cez horko-sladké, až po výrazne horké bittery. Nápoje sa podávajú čisté s ľadom, doplnené plátkom citróna či pomaranča, alebo v podobe ľahších koktailov so sódou či proseccom. Možné sú aj silnejšie varianty v kombinácii s destilátmi. Aperitivo Italiano ponúka drink úplne pre každého, na všetky príležitosti a akúkoľvek náladu. Všetky drinky je možné zoradiť na pomyselnú os, od tých najsladších až po horké drinky.
Zvoliť si teda môžeme sladké Cinzano Bianco alebo Cinzano Rosso s 250-ročnou tradíciou. Svojim chuťovým pohárikom môžeme dopriať aj legendárny Aperol s mierne horkastou chuťou pomarančov. Alebo si viac pochutnáte na príjemne horkom Campari nádhernej červenej farby s výrazne horkou chuťou bylín? Vďaka talianskemu nealkoholickému aperitívu Crodino neprídu o zážitok ani tí, ktorí alkohol nepijú. Crodino Bianco je typické korenistou a horko-sladkou chuťou, kým Crodino Rosso je charakteristické ľahko trpkou arómou krvavých pomarančov.
![](https://womanman.sk/wp-content/uploads/2022/04/4-WM-Campari-1.jpg)
![](https://womanman.sk/wp-content/uploads/2022/04/4-WM-Campari-1.jpg)
Výber je naozaj veľký. Ten svoj drink si vyberie úplne každý. Niet divu, že sa čas na aperitív stal každodennou súčasťou talianskeho životného štýlu. Je preslávený svojou uvoľnenou atmosférou s užívaním si pokoja a radosťou zo stretnutia. Dopriať si ho môže každý, či už v Taliansku, či u nás. Je predsa krásne mať svoj malý rituál, na ktorý sa môžeme tešiť hoci aj každý deň.