Prichádzajúce veľkonočné sviatky i stále príjemnejšie jarné dní sú ako stvorené na oddych a stretnutia s priateľmi. Sú skvelou príležitosťou, ako si ich vychutnať naplno aj v štýle príjemných talianskych rituálov, ktoré spájajú v sebe radosť zo stretnutia s priateľmi a z dokonalého chuťového zážitku. Čaša Cinzana, Campari či Aperolu, alebo nealkoholického aperitívu Crodino otvorí hodovanie a dodá tejto chvíli tú pravú atmosféru. Tradičné Aperitivo Italiano totiž spája radosť z priateľského stretnutia s dokonalým chuťovým zážitkom v podobe lahodného nápoja a výborného jedla.

Pojem „aperitív“, ktorý pochádza z francúzskeho termínu „apéritif“ alebo talianskeho „aperitivo“, znamená „otvárajúci“. Aperitív sa obvykle podáva približne pol hodiny pred jedlom a jeho úlohou je nielen naladiť a pripraviť chuťové poháriky na nadchádzajúce jedlo, ale aj spríjemniť hneď na začiatku stretnutia priateľskú konverzáciu. K tradičnému aperitívu sa podáva aj drobné občerstvenie. Obľúbené sú olivy, sušené paradajky, grissini, krekry a ďalšie pochúťky, ktoré výborne ladia s nápojmi.

Talianskych aperitívov je k dispozícii celý rad – od sladkých, cez horko-sladké, až po výrazne horké bittery. Nápoje sa podávajú čisté s ľadom, doplnené plátkom citróna či pomaranča, alebo v podobe ľahších koktailov so sódou či proseccom. Možné sú aj silnejšie varianty v kombinácii s destilátmi. Aperitivo Italiano ponúka drink úplne pre každého, na všetky príležitosti a akúkoľvek náladu. Všetky drinky je možné zoradiť na pomyselnú os, od tých najsladších až po horké drinky. 

Zvoliť si teda môžeme sladké Cinzano Bianco alebo Cinzano Rosso s 250-ročnou tradíciou. Svojim chuťovým pohárikom môžeme dopriať aj legendárny Aperol s mierne horkastou chuťou pomarančov. Alebo si viac pochutnáte na príjemne horkom Campari nádhernej červenej farby s výrazne horkou chuťou bylín? Vďaka talianskemu nealkoholickému aperitívu Crodino neprídu o zážitok ani tí, ktorí alkohol nepijú. Crodino Bianco je typické korenistou a horko-sladkou chuťou, kým Crodino Rosso je charakteristické ľahko trpkou arómou krvavých pomarančov.

Výber je naozaj veľký. Ten svoj drink si vyberie úplne každý. Niet divu, že sa čas na aperitív stal každodennou súčasťou talianskeho životného štýlu. Je preslávený svojou uvoľnenou atmosférou s užívaním si pokoja a radosťou zo stretnutia. Dopriať si ho môže každý, či už v Taliansku, či u nás. Je predsa krásne mať svoj malý rituál, na ktorý sa môžeme tešiť hoci aj každý deň. 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu