Veľká noc je tu čo nevidieť. Práve po nadchádzajúce sviatočné dní si môžete pripraviť pre svojich hostí príjemné prekvapenie vínami Vitis Vegan a vyskúšať pochúťky, ktorým určite neodolajú.
V súlade so zdravším životným štýlom
Moderní ľudia sa v súčasnosti viac zaujímajú o ekológiu, recykláciu, kúpu eko či zero waste produktov, nechýba im ani zvýšený záujem o športovanie. Zmena životného štýlu vedie k výrazným zmenám návykov najmä u mladšej generácii, ktorá kladie veľký dôraz na kvalitu potravín, ich pôvod, spôsob výroby, zloženie, čerstvosť, vyhľadávanie potravín v bio kvalite, preferovanie nových zdravých potravín, menej cukru v jedle, obmedzovanie alkoholu v nápojoch atď. Aj preto častejšie rezonujú informácie a dopyt po vegánskych vínach.
Vinárstvo Vitis v súlade s modernými svetovými trendmi pripravilo pre milovníkov kvalitného vína kolekciu odrodových vín Vitis Vegan.
Všetky odrody v línii Vitis Vegan sú slovenského pôvodu a sú vyberané z tých najlepších vinohradníckych regiónov. V ponuke je spolu 8 suchých odrodových vín: 4 biele odrody Devín, Irsai Oliver, Veltínske zelené a Sauvignon, ružové víno Rulandské modré rosé a tri červené vína odrody Modrý Portugal, Frankovka modrá a Zweigeltrebe.
Jarnej pochúťke nikto neodolá
Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde, tak prečo túto zdravú bylinku nezahrnúť do jarného a veľkonočného menu? Recept zo surovín, ktoré má doma každý, poteší dokonalou chuťou domácich i každého očakávaného hosťa. Vychutnajte si lahodný slaný závin i neodolateľný domáci piškótový zákusok a doprajte si pohodu v dobrej spoločnosti a s dobrým, vegánskym vínom!
Slaný závin s medvedím cesnakom
Potrebujeme:
Na cesto: 300 g hladkej múky, 150 ml mlieka, 30 g bravčovej masti (1 PL), 1 vajce, ½ kocky čerstvého droždia (alebo pol balíčka sušeného droždia), 1 ČL kryštálového cukru, 1 – 2 ČL soli, mleté čierne korenie.
Na plnku: približne 30 lístkov medvedieho cesnaku (čím viac lístkov dáme, tým bude plnka zelenšia a chuť intenzívnejšia), 100 – 150 g bryndze alebo krémového čerstvého syra, 1 – 2 uvarené, nastrúhané zemiaky, 1 vajce na potieranie cesta, 2 PL sezamových semiačok na posypanie.
Postup:
Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a cukor. Ak používame čerstvé droždie, chvíľu počkáme, kým vzíde kvások, ak sušené, môžeme hneď pokračovať v práci. Do múky pridáme, masť, vajce, soľ, korenie a nakoniec aj mlieko s droždím a vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto na pomúčenej doske ešte ručne premiesime, vytvarujeme bochník a prikrytý fóliou necháme pri izbovej teplote asi hodinu kysnúť.
Medzitým si pripravíme plnku. Nastrúhame uvarený, vychladnutý zemiak (môžeme namiesto neho použiť aj 2 PL zemiakovej kaše z predošlého dňa), pridáme ostatné prísady a nasekaný alebo rozmixovaný medvedí cesnak. Všetko dobre premiešame.
Vykysnuté cesto na doske dlaňami roztlačíme na obdĺžnik veľký asi ako plech. Natrieme ho pripravenou plnkou a zavinieme. Na plechu vystlanom papierom na pečenie necháme závin ešte aspoň pol hodiny podkysnúť. Pred pečením závin potrieme rozšľahaným vajíčkom, pravidelne narežeme ostrým nožom a posypeme sezamom. Závin pečieme pri teplote 180 stupňov asi pol hodiny do zlatohneda. Po dopečení ho necháme vychladnúť a až potom ho krájame.
K závinu na veľkonočný stôl ponúkame z novej kolekcie vegánskych vín Vitis VEGAN Rulandské modré rosé. Rulandské modré je veľmi stará odroda hrozna, pochádzajúca z Francúzska. Toto víno rubínovej až tehlovo-červenej farby má vôňu plnú lesného ovocia a chuť, v ktorej je cítiť lesné jahody s jemným nádychom malín.
Piškótový koláč s plnkou z vaječného koňaku
Túto dobrotu milujú takmer všetci a jeho rýchla príprava hrá do karát každej gazdinke. Ak chcete pripraviť na Veľkú noc niečo extra, foodblogerka Miška Smolová @sistersbakerysk vás v tom nenechá samých. V spojení s vinárstvom VITIS vytvorila dokonalý dezert z piškót, ktorého chuť vyšperkovala do posledného detailu, tak ako sa na tento sviatok patrí. Vyskúšajte ho aj vy a spríjemnite si so sladkým zákuskom sviatočné chvíle.
Potrebujeme:
Na korpus: 6 celých vajec, 6 PL kryštálového cukru, 7 PL polohrubej múky, 4 PL vody a 1 ČL kypriaceho prášku.
Na plnku: 700 ml mlieka, 300 g masla, 150 ml vaječného koňaku, 3 PL kryštálového cukru, 200 g BeBe keksov alebo podobných sušienok, 2 Zlaté klasy alebo vanilkové pudingy, trochu vaječného koňaku na potretie korpusu a
trochu roztopenej čokolády na ozdobenie.
Postup:
Najprv si pripravíme piškótový základ. Celé vajcia dáme do misky, pridáme kryštálový cukor a šľaháme mixérom na najvyšších otáčkach, kým nevznikne bledá nadýchaná pena. Potom na túto penu dáme preosiatu polohrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom. Múku dôkladne zapracujeme gumenou varechou do vaječného základu. Cesto nalejeme do menšieho plechu (použila som plech s rozmermi 25 x 40 cm), vystlaného papierom na pečenie a potretého maslom. Uhladíme povrch cesta, potom poklepeme dlaňou zo spodnej strany plechu, aby sme vyklepali von veľké bubliny vzduchu a piškótový základ dáme piecť. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 15 – 17 minút. Potom korpus necháme vychladnúť.
Kým sa cesto pečie, uvaríme z dvoch balení Zlatého klasu, mlieka zmiešaného s vaječným koňakom a kryštálového cukru hustý puding. Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme úplne vychladnúť. Medzitým si v mise mixérom vyšľaháme zmäknuté maslo do krémova. Keď vaječný pudingový krém vychladne, po lyžiciach ho zašľahávame mixérom do maslového krému. Vychladnutý korpus potrieme tenkou vrstvou vaječného koňaku, nanesieme naň pripravenú plnku a uhladíme povrch. Na povrch potom naukladáme vedľa seba BeBe keksíky a koláč dáme stuhnúť do chladu. Nakoniec ho ešte ozdobíme roztopenou čokoládou.
Na doladenie chuti ponúkneme k zákusku unikátne vegánske víno Iršai Oliver, slovenské odrodové vegánske víno z produkcie Vitis Vegan. Nádherné víno plné sviežosti a chuti. Vôňa má charakter ľahkého vánku rozkvitnutej lúky a muškátov. Chuť vína je veľmi svieža a ľahká. Hodí sa ako príjemné osvieženie s čerstvým ovocím, v lete s melónom, v zime s ananásom či mangom. Výborne chutí v kombinácii s veľkonočnými koláčikmi. Ďalšie informácie nájdete na www.najnapoje.sk.
Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk, www.sistersbakery.sk