Obľuba medvedieho cesnaku v poslednej dobe prudko stúpa. Zistili sme, že skvele nechutí len medveďom. Ideálne je vybrať sa čo najskôr do lesa, kde teraz narazíte na veľkého pomocníka v boji proti chorobám a na podporu imunity. Nazbierajte si ho do košíka a doma z neho pripravte výbornú polievku, pesto na cestoviny či rizoto. Pozor, zbierame ho len začiatkom jari. Keď začne kvitnúť, zhorkne. Pokiaľ si ho netrúfate hľadať vo voľnej prírode a riskovať zámenu s konvalinkou, potom si ho radšej kúpte na trhovisku alebo v supermarkete, kde sa v poslednom čase objavuje podobne ako špenát či zelené korenie.
Jarný životabudič
Medvedí cesnak je považovaný za jeden zo silných jarných životabudičov. Pozitívne pôsobí aj na imunitný systém. Obsahuje totiž veľké množstvo vitamínu C (150 mg v 100 g). Pretože silne vonia po cesnaku, obsahuje tiež typické látky, ktoré za onou sírnatou vôňou stoja – allicín, vďaka čomu má antibakteriálny, protizápalový účinok, stimuluje a pomáha imunitnému systému.
Prírodné antibiotikum
Allicín je nestála zlúčenina, preto jeho príjem je nutné periodicky opakovať. Je známym bojovníkom proti chrípke, prechladnutiu, respiračným problémom, angínam, hnačkám, stafylokokom aj streptokokom, prvokom trichomony, vírusom spôsobujúcim opary, mykózam a ďalším. V Číne napríklad pri akejkoľvek bakteriálnej či vírusovej nákaze odporúčajú užívať cesnak každé dve hodiny.
O medveďom cesnaku je známe, že reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie, urýchľuje hojenie rán a vredov, upokojuje kŕče hladkého svalstva, ničí črevné parazity, podporuje chuť do jedla a tvorbu krvi. Medvedí cesnak je Pomáha tiež pri ateroskleróze, vysokom krvnom tlaku i astme. Oceníme ho aj pri liečbe mykóz a plesní, poruchách srdcového rytmu, chronických kožných problémoch. Pôsobí močopudne, tonizuje nervový systém a pomáha pri reumatických bolestiach. Dosť dôvodov na to, aby sme ho čo najčastejšie mali na svojom jedálnom lístku!
Využitie v kuchyni
Lístky medvedieho cesnaku možno mixovať, trhať či krájať do zelených smoothie, šalátov, či koreniť nimi polievky, pridávať do rizotá, fašírky, omelety, robiť pesto a chutné jarné nátierky.
Pesto z medvedieho cesnaku
Výborne chutí na hriankach alebo s cestovinami. Rýchla večera je za pár minút na stole!
Potrebujeme: 150 ml olivového oleja, 2 PL píniových orieškov, 1 strúčik cesnaku, kôru z 1 citróna, čerstvo mleté čierne korenie, soľ, 100 g listov medvedieho cesnaku, 3 – 4 PL nastrúhaného parmezánu
Príprava: Na panvici nasucho opečieme píniové oriešky. Medvedí cesnak umyjeme a necháme vyschnúť. Do mixéra nalejeme olivový olej, pridáme oriešky, cesnak, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a korenie. Pri mixovaní postupne pridávame medvedí cesnak, kým nevznikne zelená pasta. Nakoniec primiešame parmezán, podľa potreby dolejte ešte olivový olej a ešte raz premixujte.
Vajíčkový šalát s medvedím cesnakom
Šalát môže byť rýchlou, chutnou a výdatnou večerou. Podávame s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Potrebujeme: 4 – 6 uvarených vajec, zväzok medvedieho cesnaku, soľ, korenie, 2 ks jarnej cibuľky, olivový olej, 2 lyžičky horčice, jablčný ocot, trocha jogurtu alebo kokosového mlieka na zjemnenie zmesi. Šalát môžete nadstaviť na kocky nakrájaným avokádom
Príprava: Uvarené vajcia ošúpeme a nakrájame. Rovnako nakrájame aj umytý medvedí cesnak a cibuľku. Zmes zmiešame s vajcami a pridáme soľ, čerstvo namleté čierne korenie, horčicu, olej a podľa chuti trochou jablčného octu. Šalát zamiešame a zjemníme hustým jogurtom alebo kokosovým mliekom. Môžeme pridať aj avokádo.
Foto: Prodietix a unsplash.com