Varíme s projektom Zrodené v EÚ

0
483
WIFI POSÍLÁNÍ

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetká poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinárskych produktov.

S projektom Zrodené v EÚ a v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičky, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte.

Našu gastronomickú cestu po Európe nemôžeme začať nikde inde, ako v Českej republike.

Pstruh po mlynársky s pohánkovým rizotom (4 porcie)

4 čerstvé pstruhy
1 citrón
2 lyžice hladkej múky
50 g roztopeného masla na vyprážanie
100 g masla
1 zväzok petržlenovej vňate

Pohánkové rizoto:

250 g pohánky
1 cibuľa
1 červená paprika
1 zelená paprika
5 šampiónov
korenie
soľ
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica oleja

Postup:

Vypitvané pstruhy poriadne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme
Pokvapkáme ich zvonku aj zvnútra citrónom, jemne osolíme a obalíme v hladkej múke
Na panvici zohrejeme roztopené maslo a ryby na ňom z každej strany asi 5 minút opekáme
Po opečení zlejeme použitý tuk z panvice a dáme na panvicu jednu lyžicu čerstvého masla
Pstruhy na maslo položíme, obrátíme a prenesieme na tanier
Na panvicu s maslom nasypeme umytú, vysušenú a jemne nasekanú petržlenovú vňať a len veľmi krátko speníme
Maslo s petržlenovou vňaťou nalejeme na pstruha a položíme plátky citrónu
Pohánku nasypeme do vriacej mierne osolenej vody a varíme 10 minút
Následne scedíme prebytočnú vodu
Cibuľu nakrájame na slížiky a speníme na oleji
Papriky nakrájame na kocky, šampióny na plátky, všetko prisypeme k cibuli a krátko opekáme
Zmes trochu osolíme, okoreníme a dusíme, pokiaľ mäso nezmäkne
Pridáme pretlačený cesnak a zmes zmiešame s pohánkou

Viac informácií na www.zrodene.eu

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu