Viete ako správne skladovať čerstvé bylinky, ovocie a zeleninu

0
285
ako skladovať zeleninu

Predstavte si, že si s nadšením prinesiete domov voňavé bylinky, šťavnaté ovocie a chrumkavú zeleninu. No o pár dní vás čaká nepríjemné prekvapenie – zvädnuté listy, scvrknuté ovocie, a zelenina, ktorá stratila svoju sviežosť. Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Najmä v prípade, ak chcete, aby vaše recepty na hlavné jedlá boli naozaj chutné, nezačínajte s prípravou pri sporáku, ale v chladničke – a to správnym skladovaním surovín! Objavte tajomstvá čerstvosti a naučte sa správne skladovať bylinky, ovocie ale aj zeleninu.

Rozhodli ste sa pripraviť jeden z vašich obľúbených zdravých receptov na obed a zrazu zistíte, že šalát je už zvädnutý a paprika mäkká? A je po nadšení! Správne skladovanie nielen ušetrí peniaze, ale aj čas strávený nákupmi a hlavne – si vďaka nemu doprajete prísun potrebných vitamínov a minerálov.

Čerstvé bylinky – poklady vašej kuchyne

Jemné bylinky, medzi ktoré patria petržlen, koriander, mäta a bazalka – potrebujú vodu! Ostrihajte stonky, vložte ich ako kyticu do pohára s vodou a prikryte väčším plastovým vreckom. V chladničke takto vydržia až týždeň. Bazalka však miluje izbovú teplotu – preto ju v pohári s vodou nechajte na kuchynskej linke. Ak chcete zachrániť zvädnutý petržlen či koriander alebo šalát, ponorte ich na 10 minút do ľadovej vody. Často sa im vráti sviežosť! Pevné bylinky ako sú rozmarín, tymian alebo šalvia vydržia viac. Skladujte ich tak, že ich zabalíte do vlhkého papierového obrúska a vložíte do uzatvárateľného vrecka. Takto si zachovajú sviežu chuť až 2 týždne.

Tip: Vyskúšajte vaše obľúbené recepty na slovenské polievky ochutiť rozmarínom – ten dodá svojou jedinečnou chuťou a vôňou šmrnc napríklad aj klasickej hríbovej polievke so zemiakmi. 

Každý druh ovocia má svoje pravidlá

Nie každé ovocie patrí do chladničky. Niektoré druhy sa lepšie cítia na kuchynskej linke, iné potrebujú chlad, aby neprezreli. Klimakterické ovocie, ku ktorému patria banány, jablká alebo avokádo, dozrieva aj po zbere, pretože produkuje etylén, ktorý spôsobuje predčasné dozrievanie a kazenie. Tieto druhy ovocia preto potrebujú rozličné uskladnenie. Banány nechajte na pulte, kým nedosiahnu ideálnu sladkosť. Jablká a hrušky zas uschovajte v chladničke, ale pozor – držte ich oddelene od zeleniny, v zásuvke určenej na ovocie. Bobuľové ovocie, ako čerešne, hrozno je nutné skladovať ihneď po zbere v chladničke a spotrebovať čo najskôr! Jahody vopred nikdy neumývajte – vlhkosť je ich nepriateľ. Tropické ovocie ako mango, kiwi a avokádo nechajte dozrieť mimo chladničky a až potom ich môžete presunúť do chladu. Citrusy zas milujú chladnejšie prostredie, ale nie extrémne. Ideálna teplota pre ne je 10 – 15 °C v spodnej priehradke chladničky.

ako skladovať zeleninu

Ako udržať zeleninu čo najdlhšie chrumkavú?

Zelenina je základom mnohých zdravých receptov, od šalátov až po zapekané dobroty. Správne skladovanie jej pomáha zachovať nielen chuť, ale aj vitamíny. Koreňovú zeleninu ako mrkva, zeler, petržlen uložte do chladničky v perforovanom vrecku – ešte predtým však odstráňte vňať – tá ťahá živiny z koreňa! Takto si zelenina zachová čerstvosť až mesiac. Listovú zeleninu ako sú šaláty, špenát, rukola najskôr jemne umyte v studenej vode, potom dôkladne osušte. Následne uložte medzi papierové utierky do uzatvárateľnej nádoby. Papier absorbuje prebytočnú vlhkosť a zelenina ostane svieža.

A viete aká zelenina do chladničky nepatrí? Zrelé paradajky! V chlade strácajú chuť a stanú sa múčnatými. Skladujte ich preto na pulte stonkami nadol. Nezrelé môžete dať do chladničky, ale pred použitím ich nechajte dosiahnuť izbovú teplotu.

Na čo pri skladovaní nezabudnúť?

Určite na kvalitné skladovacie nádoby – tie totiž nie sú výdavok, ale investícia. Sklenené nádoby s hermetickým uzáverom, perforované vrecká na zeleninu a správne nastavená teplota chladničky dokážu ušetriť pokojne aj stovky eur ročne.

Čerstvosť je základ skvelého jedla

Či už pripravujete rýchly obed, experimentujete s novými receptami na hlavné jedlá, alebo varíte tradičné recepty na slovenské polievky – kvalita surovín rozhoduje o výsledku. Správne skladovanie nie je raketová veda, ale pár jednoduchých pravidiel, ktoré zmenia váš prístup k vareniu.

Pamätajte: čerstvé suroviny = chutné jedlá = spokojná rodina. Je to presne to, čo chceme dosiahnuť v kuchyni.

Pripravil: Dalibor Kravárik
Foto: Pexels, unsplash.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu