Jar prináša po dlhej zime veľa možností ako si doplniť vitamíny a obohatiť jedálniček aj jarnou chrumkavou a zdravou zeleninou. Delikátna špargľa, której sezóna je v apríli a máji, je vhodnou voľbou nielen pre tých, ktorí majú v obľube pestrofarebnú stravu, ale výborne poslúži aj ako príloha na odľahčenie sýteho hlavného jedla. Degustujme práve teraz jej správnu chuť a príjemnú čerstvosť aj vďaka receptom, ktoré pre nás pripravil Lidl.
Krémová špargľová polievka
Počet porcií: 4
Suroviny
• 500 g bielej špargle
• 2 stredne veľké zemiaky
• 1,5 l zeleninového alebo hydinového vývaru
• morská soľ
• 2 cibule
• 1 lyžica masla
• 2 žĺtky
• štipka kryštálového cukru
• čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Príprava
Zo špargle odrežeme drevnaté konce, ošúpeme a nakrájame ju na približne 2 cm kúsky (hlavičky si odložíme na neskôr). Očistené zemiaky nakrájame na malé kocky. Do teplého vývaru pridáme zemiaky a kúsky špargle (okrem hlavičiek). Posolíme a zeleninu varíme domäkka. Osobitne opražíme na masle cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme ju do hrnca k uvarenej špargli a zemiakom. Medzitým v miske vyšľaháme žĺtky s trochou studeného vývaru. Polievku stiahneme z ohňa a primiešame vyšľahané žĺtky s vývarom. Polievku na chvíľu vrátime späť na oheň, ale dávame pozor, aby sa nezačala variť. Necháme ju trochu vychladnúť, dochutíme soľou, cukrom a rozmixujeme na hladký krém. Odložené hlavičky šparglí oblanšíujeme v posolenej vriacej vode alebo na pare.
Polievku na tanieri ozdobíme hlavičkami šparglí a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Kurací steak s citrusovou omáčkou, špargľou a feniklom
Počet porcií: 5
Suroviny
• 1 kg kuracích pŕs
• 500 g zelenej špargle
• 2 fenikle
• morská soľ
• olivový olej
• 2 lyžice masla
• 6 strúčikov cesnaku
• 1 – 2 štipľavé papričky
• čierne korenie
• čerstvý tymian
• 1 citrón
• 1 lyžica cukru
• šťava z 2 pomarančov
• 50 g syra grana padano Lovilio
• 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
Príprava
Restovaný fenikel so špargľou. Zo špargle odrežeme drevnaté konce (približne 2 cm), škrabkou očistíme (okrem hlavičiek) a umyjeme. Z umytého fenikla odrežeme vňať (odložíme si ju na neskôr), odstránime vonkajšie listy a nakrájame na hrubšie plátky. Fenikel krátko blanšírujeme vo vriacej posolenej vode a vyberieme. V tom istom hrnci oblanšírujeme aj špargľu. Zeleninu necháme odkvapkať.
Na panvici s olivovým olejom a 1 lyžicou masla opražíme nasekaný cesnak a štipľavé papričky. Pridáme oblanšírovaný fenikel a špargľu. Ochutíme soľou, čiernym korením, lístkami tymianu a nastrúhanou kôrou z 1 citróna. Restujeme na miernom ohni dozlatista.
Kurací steak s citrusovou omáčkou. Umyté a osušené kuracie prsia narežeme pozdĺžne tak, aby vznikli ploché rezne. Ochutíme ich čiernym korením, soľou a opečieme z oboch strán na rozpálenej panvici s olivovým olejom. Potom pridáme 1 lyžicu masla a trstinový cukor. Keď cukor skaramelizuje, prilejeme šťavu z 2 pomarančov a 1 citróna, nastrúhaný syr a zázvor. Necháme prejsť varom a podľa potreby posolíme.
Na tanier naservírujeme restovaný fenikel so špargľou. Na zeleninu položíme kurací steak, pokvapkáme citrusovou omáčkou a ozdobíme nasekanou feniklovou vňaťou.
Grilované hovädzie rolky so špargľou a bryndzou
Počet porcií: 4
Suroviny na hovädzie rolky
• 700 g hovädzieho stehna
• 1 zväzok zelenej špargle
• 4 strúčiky cesnaku
• 1 štipľavú papričku
• 150 g plnotučnej bryndze
• ½ citróna
• hrsť čerstvého tymianu
• 30 g masla
• olivový olej
• morská soľ a čierne korenie
na šalát
• 4 ks lahôdkovej cibuľky
• 200 g cherry paradajok
• 1 štipľavá paprička
• 100 g listového šalátu
• hrsť čerstvej bazalky
• ½ citróna
• olivový olej
• morská soľ a čierne korenie
Príprava
Hovädzie rolky. Zo špargle odkrojíme spodné časti a očistíme ju škrabkou (okrem hlavičiek). Krátko ju oblanšírujeme – povaríme 2 – 3 minúty vo vriacej osolenej vode.
Hovädzie stehno nakrájame na tenké plátky, naklepeme pod fóliou, posolíme a okoreníme. Plátky mäsa posypeme nadrobno nasekaným cesnakom a dôkladne ho doň vtlačíme. Mäso posypeme kúskami čerstvého tymianu, nadrobno nakrájanou štipľavou papričkou, potrieme bryndzou a na stred položíme pozdĺžne prekrojenú špargľu. Zrolujeme a uzatvoríme špáradlami. Mäsové rolky opekáme zo všetkých strán na rozpálenej panvici s olivovým olejom, alebo grilujeme. Na záver pridáme na rolky maslo a pokvapkáme citrónovou šťavou. Panvicu zakryjeme alobalom a necháme pár minút postáť.
Šalát. V miske zmiešame na polovice prekrojené cherry paradajky, nakrájanú lahôdkovú cibuľku, štipľavú papričku a čerstvú bazalku. Väčšie šalátové listy opatrne prekrojíme a primiešame k ostatnej zelenine. Ochutíme soľou, čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Zľahka premiešame.
Z roliek odstránime špáradlá a servírujeme ich so šalátom. Jedlo na tanieri ešte raz pokvapkáme citrónovou šťavou.
Teľacie rezne so špargľou a hubami
Počet porcií: 2
Suroviny
• 200 g špargle
• 200 g čerstvých húb (hliva ustricová, alebo šampiňóny)
• 3 strúčiky cesnaku
• 1 štipľavá paprička
• 2 teľacie rezne z vrchného šálu
• morská soľ
• čierne korenie
• olivový olej
• 1 – 2 lyžice masla
• 100 ml bieleho suchého vína
• čerstvá petržlenová vňať
• a hrsť hoblín parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
Príprava
Špargľu očistíme škrabkou (okrem hlavičiek) a nakrájame na menšie kúsky (hlavičky necháme celé). Rovnako nakrájame aj huby. Cesnak a štipľavú papričku nasekáme nadrobno.
Rezne z oboch strán posolíme, okoreníme a prudko ich orestujeme na rozpálenej panvici s olejom spolu s hubami. Keď sú plátky z jednej strany opečené, obrátime ich a do panvice pridáme špargľu, ktorú ešte posolíme a okoreníme. Po chvíli ešte ochutíme cesnakom a štipľavou papričkou. Tesne pred dokončením zjemníme maslom, podlejeme vínom a pár sekúnd povaríme, aby sa odparil alkohol.
Teľacie rezne servírujeme so špargľou a hubami preliate výpekom a posypane petržlenovou vňaťou a hoblinami parmezánu.