Jar prináša po dlhej zime veľa možností ako si doplniť vitamíny a obohatiť jedálniček aj jarnou chrumkavou a zdravou zeleninou. Delikátna špargľa, której sezóna je v apríli a máji, je vhodnou voľbou nielen pre tých, ktorí majú v obľube pestrofarebnú stravu, ale výborne poslúži aj ako príloha na odľahčenie sýteho hlavného jedla. Degustujme práve teraz jej správnu chuť a príjemnú čerstvosť aj vďaka receptom, ktoré pre nás pripravil Lidl. 

Krémová špargľová polievka

Počet porcií: 4

Suroviny

500 g bielej špargle

• 2 stredne veľké zemiaky

• 1,5 l zeleninového alebo hydinového vývaru

• morská soľ 

• 2 cibule 

• 1 lyžica masla 

• 2 žĺtky

• štipka kryštálového cukru

• čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Príprava

Zo špargle odrežeme drevnaté konce, ošúpeme a nakrájame ju na približne 2 cm kúsky (hlavičky si odložíme na neskôr). Očistené zemiaky nakrájame na malé kocky. Do teplého vývaru pridáme zemiaky a kúsky špargle (okrem hlavičiek). Posolíme a zeleninu varíme domäkka. Osobitne opražíme na masle cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme ju do hrnca k uvarenej špargli a zemiakom. Medzitým v miske vyšľaháme žĺtky s trochou studeného vývaru. Polievku stiahneme z ohňa a primiešame vyšľahané žĺtky s vývarom. Polievku na chvíľu vrátime späť na oheň, ale dávame pozor, aby sa nezačala variť. Necháme ju trochu vychladnúť, dochutíme soľou, cukrom a rozmixujeme na hladký krém. Odložené hlavičky šparglí oblanšíujeme v posolenej vriacej vode alebo na pare. 

Polievku na tanieri ozdobíme hlavičkami šparglí a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Kurací steak s citrusovou omáčkou, špargľou a feniklom

Počet porcií: 5

Suroviny

1 kg kuracích pŕs

• 500 g zelenej špargle

• 2 fenikle

• morská soľ 

• olivový olej 

• 2 lyžice masla 

• 6 strúčikov cesnaku

• 1 – 2 štipľavé papričky

• čierne korenie 

• čerstvý tymian

• 1 citrón

• 1 lyžica cukru

• šťava z 2 pomarančov

• 50 g syra grana padano Lovilio

• 1 lyžička nastrúhaného zázvoru

Príprava

Restovaný fenikel so špargľou. Zo špargle odrežeme drevnaté konce (približne 2 cm), škrabkou očistíme (okrem hlavičiek) a umyjeme. Z umytého fenikla odrežeme vňať (odložíme si ju na neskôr), odstránime vonkajšie listy a nakrájame na hrubšie plátky. Fenikel krátko blanšírujeme vo vriacej posolenej vode a vyberieme. V tom istom hrnci oblanšírujeme aj špargľu. Zeleninu necháme odkvapkať.

Na panvici s olivovým olejom  a 1 lyžicou masla opražíme nasekaný cesnak a štipľavé papričky. Pridáme oblanšírovaný fenikel a špargľu. Ochutíme soľou, čiernym korením, lístkami tymianu a nastrúhanou kôrou z 1 citróna. Restujeme na miernom ohni dozlatista.

Kurací steak s citrusovou omáčkou. Umyté a osušené kuracie prsia narežeme pozdĺžne tak, aby vznikli ploché rezne. Ochutíme ich čiernym korením, soľou a opečieme z oboch strán na rozpálenej panvici s olivovým olejom. Potom pridáme 1 lyžicu masla a trstinový cukor. Keď cukor skaramelizuje, prilejeme šťavu z 2 pomarančov a 1 citróna, nastrúhaný syr a zázvor. Necháme prejsť varom a podľa potreby posolíme.

Na tanier naservírujeme restovaný fenikel so špargľou. Na zeleninu položíme kurací steak, pokvapkáme citrusovou omáčkou a ozdobíme nasekanou feniklovou vňaťou.

Grilované hovädzie rolky so špargľou a bryndzou

Počet porcií: 4

Suroviny na hovädzie rolky

700 g hovädzieho stehna

• 1 zväzok zelenej špargle

• 4 strúčiky cesnaku

• 1 štipľavú papričku

• 150 g plnotučnej bryndze 

• ½ citróna

• hrsť čerstvého tymianu

• 30 g masla 

• olivový olej

• morská soľ a čierne korenie 

na šalát

4 ks lahôdkovej cibuľky

• 200 g cherry paradajok 

• 1 štipľavá paprička

• 100 g listového šalátu

• hrsť čerstvej bazalky

• ½ citróna

• olivový olej 

• morská soľ a čierne korenie

Príprava

Hovädzie rolky. Zo špargle odkrojíme spodné časti a očistíme ju škrabkou (okrem hlavičiek). Krátko ju oblanšírujeme – povaríme 2 – 3 minúty vo vriacej osolenej vode.

Hovädzie stehno nakrájame na tenké plátky, naklepeme pod fóliou, posolíme a okoreníme. Plátky mäsa posypeme nadrobno nasekaným cesnakom a dôkladne ho doň vtlačíme. Mäso posypeme kúskami čerstvého tymianu, nadrobno nakrájanou štipľavou papričkou,  potrieme bryndzou a na stred položíme pozdĺžne prekrojenú špargľu. Zrolujeme a uzatvoríme špáradlami. Mäsové rolky opekáme zo všetkých strán na rozpálenej panvici s olivovým olejom, alebo grilujeme. Na záver pridáme na rolky maslo a pokvapkáme citrónovou šťavou. Panvicu zakryjeme alobalom a necháme pár minút postáť.

Šalát. V miske zmiešame na polovice prekrojené cherry paradajky, nakrájanú lahôdkovú cibuľku, štipľavú papričku a čerstvú bazalku. Väčšie šalátové listy opatrne prekrojíme a primiešame k ostatnej zelenine. Ochutíme soľou, čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Zľahka premiešame.

Z roliek odstránime špáradlá a servírujeme ich so šalátom. Jedlo na tanieri ešte raz pokvapkáme citrónovou šťavou.

Teľacie rezne so špargľou a hubami

Počet porcií: 2

Suroviny

200 g špargle

• 200 g čerstvých húb (hliva ustricová, alebo šampiňóny)

• 3 strúčiky cesnaku

• 1 štipľavá paprička

• 2 teľacie rezne z vrchného šálu

• morská soľ 

• čierne korenie 

• olivový olej 

• 1 – 2 lyžice masla

• 100 ml bieleho suchého vína

• čerstvá petržlenová vňať

• a hrsť hoblín parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio

Príprava

Špargľu očistíme škrabkou (okrem hlavičiek) a nakrájame na menšie kúsky (hlavičky necháme celé). Rovnako nakrájame aj huby. Cesnak a štipľavú papričku nasekáme nadrobno.

Rezne z oboch strán posolíme, okoreníme a prudko ich orestujeme na rozpálenej panvici s olejom spolu s hubami. Keď sú plátky z jednej strany opečené, obrátime ich a do panvice pridáme špargľu, ktorú ešte posolíme a okoreníme. Po chvíli ešte ochutíme cesnakom a štipľavou papričkou. Tesne pred dokončením zjemníme maslom, podlejeme vínom a pár sekúnd povaríme, aby sa odparil alkohol.

Teľacie rezne servírujeme so špargľou a hubami preliate výpekom a posypane petržlenovou vňaťou a hoblinami parmezánu.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu