V Topoľčanoch na hodových slávnostiach 12. augusta 2023 si domáci rekordmani zaknihovali na svoje konto pôvodný slovenský rekord. Raz ho už mali, ale mesto Žilina ich prekonalo. Tentoraz v Topoľčanoch pripravili najväčšiu omeletu – t z 1 380 kusov vajíčok. Doterajší rekord, ktorého držiteľom boli Žilinčania, vylepšili o 358 kusov.
Samotné rozbíjanie vajíčok trvalo 19 minút, miešanie na ohni bolo 31 minút a pod pokrievkou sa dokončovala omeleta približne 10 minút. Pri tomto náročnom rekorde bola použitá najväčšia panvica, ktorú dodala v roku 2021 spoločnosť DECODOM. Jej priemer je 1 610 mm a jej špecialitou je výsuvné ohnisko. Čerstvé vajíčka dodala spoločnosť KOVÁČIK FARM-Andrej Kováčik SHR.
Na prípravu omelety boli použité aj ďalšie suroviny a ingrediencie – asi 4 kg domácej údenej slaniny, približne po 2,5 kg dusenej šunky a šampiňónov, asi 3,5 kg cibule, soľ, korenie, pažítka, paprika červená mletá, bravčová masť 0,75 kg, maslo 0,5 kg.
Akcia začala krátko po 18.30 hodine. O rozbíjanie vajíčok sa postaralo 7 pomocníkov, vrátane primátorky Alexandry Gieciovej. Na panvici sa na bravčovej masti a masle smažili už pripravené nakrájané ingrediencie – domáca údená slanina, dusená šunka, šampiňóny a cibuľa. Pridali soľ, korenie. Potom už bola na panvicu vyliata zmes rozšľahaných vajíčok a nastalo zdlhavé miešanie a sledovanie či je už zmes v požadovanom stave. Šéfkuchár Roman Gejdoš dohliadal na to, aby bola omeleta vo vnútri správnej krémovej konzistencie. Na záver posypal omeletu červenou paprikou a pomocníci ozdobili celý povrch omelety zelenou pažítkou.
Záverečná degustácia prítomnými účastníkmi pokusu o nový rekord potvrdila, že omeleta je upečená a rekord platný. Potom na pódiu prevzala primátorka Alexandra Gieciová certifikát, ktorým bola potvrdená platnosť nového slovenského rekordu. No a bodku za rekordom dala konzumácia chutnej omelety, ktorá sa minula všetka. Hody v Topoľčanoch teda dopadli na výbornú.
Igor Svítok, All rights reserved