Odborníci radia budúcim mamičkám, ako sa vyhnúť hemoroidom počas tehotenstva

0
62
tehotná ako sa vyhnúť hemoroidom

Tehotenstvo je jedno z najkrajších, no zároveň aj najnáročnejších období ženy. Budúce mamičky sa chystajú na príchod nového člena rodiny fyzicky i psychicky. V príprave tela na pôrod však mnohokrát zabúdajú na prevenciu pred hemoroidmi, ktoré sa môžu vyskytnúť počas tehotenstva. Ako sa im vyvarovať a ako s nimi bojovať? Radí gynekologička.

Zlatá žila aj v tehotenstve

Hemoroidy, známe aj ako zlatá žila, sú žilové ochorenie vznikajúce v oblasti konečníka – buď na jeho povrchu, alebo hlbšie v análnom kanáli. „Ide o chronické, pomaly postupujúce ochorenie, ktoré môže byť v istom období úplne bezpríznakové, alebo môže mať len menej obťažujúce príznaky,“ vysvetľuje gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček.  Hoci sa zdá, že hemoroidmi trpia prevažne starší ľudia, nie je tomu tak. Ohrozenou skupinou sú často aj tehotné ženy. „V ambulancii mám 25 – 30 % tehotných žien, alebo žien po pôrode, ktoré trápia hemoroidy. Odborná literatúra však hovorí až o 50 %,“ hovorí gynekologička MUDr. Zuzana Kosibová.

Hemoroidy pred aj po pôrode

Sliznica konečníka je vystlaná cievnou sieťou, ktorá vyživuje okolité tkanivo. Ak je však tlak na cievy priveľký, nahromadí sa v nich krv a vytvoria sa uzlíky – hemoroidy. Špeciálny tlak na cievnu sieť vzniká aj počas tehotenstva, kedy sa ženám spomaľuje črevná peristaltika a rastom plodu stúpa aj tlak maternice. „Vznik hemoroidov podporuje aj fakt zvyšujúceho sa objemu krvi v organizme tehotnej ženy,“ hovorí gynekologička. Zároveň vysvetľuje, že prítomnosť hemoroidov môže samotný pôrod zhoršiť, ale ide o krátkodobý stav. „Určite nie je dôvod na ukončenie tehotenstva cisárskym rezom z preventívnych dôvodov, aby sme zabránili prípadnému prechodnému zhoršeniu,“ dodáva MUDr. Zuzana Kosibová. Tiež vysvetľuje, že vhodnou prevenciou a liečbou hemoroidov sa dá všetkým komplikáciám, akým môže byť napríklad zápal, dobre vyhnúť.

tehotná ako sa vyhnúť hemoroidom

Dajte stopku hemoroidom

Už pri vyšetrení tehotných žien sa venuje pozornosť vnútorným i vonkajším hemoroidom. „Akonáhle vidíme, že ide o vonkajšie hemoroidy, alebo nám tehotná žena opíše klinickú symptomatológiu vnútorných hemoroidov, doporučujeme preventívne opatrenia a vhodnú liečbu,“ vysvetľuje gynekologička. Na svrbenie, krvácanie či bolesť odporúča hlavne čapíky s protizápalovou, analgetickou a protiedematóznou zložkou. Po pôrode zas čapíky s anestetickou zložkou. „Preferovala by som čapíky a gély s rýchlym vstrebávaním. Existujú aj čistiace produkty na oblasť konečníka, ktoré možno použiť po stolici. Chladná sprcha po stolici i preplach perianálnej oblasti môžu tiež veľmi pomôcť,“ hovorí MUDr. Zuzana Kosibová a zdôrazňuje, že sedacie kúpele v tehotenstve vôbec neodporúča. Vhodným produktom na čistenie môžu byť napríklad vlhčené obrúsky s extraktom listnatca pichľavého (Ruscus acuelatus), ktorý obsahuje ruskogenín a neoruskogenín. „Tieto látky sťahujú cievy a znižujú priepustnosť kapilár, čím sa znižuje opuch,“ vysvetľuje gastroenerológ MUDr. Radovan Juríček. U čapíkov je vhodnou zložkou lidokaín, ktorý ma anestetický účinok a prináša rýchlu úľavu od bolesti, a tiež tribenozid, ktorý znižuje priepustnosť ciev. „Krémy a čapíky s týmito zložkami sú vhodné pre ženy od 4. mesiaca tehotenstva a rovnako aj pre dojčiace ženy,“ hovorí. Budúce mamičky tak majú na výber z viacerých produktov, napríklad Procto-Glyvenovl či Preparation H.

Prevencia pred hemoroidmi

Hoci za vznikom hemoroidov počas tehotenstva môžu stáť faktory, ktoré nedokážeme ovplyvniť, svojou životosprávou im vieme aspoň čiastočne zabrániť. Gynekologička MUDr. Zuzana Kosibová odporúča:

  • Dostatočný príjem tekutín, ktorý je kľúčový pre fungovanie tráviaceho systému a prevenciu zápchy. Tehotné ženy by denne mali vypiť minimálne 2 až 3 litre tekutín. Okrem vody sú vhodnou alternatívou napríklad aj bylinné čaje.
  • Pestrú a vyváženú stravu, ktorá by mala byť bohatá najmä na vlákninu. Vhodné sú celozrnné produkty, mnoho zeleniny, ovocia, strukovín i orechov.
  • Dostatočný pohyb, ktorý okrem celkového zdravia pomáha aj predchádzať zápche. Dôležité je však venovať sa pohybu, ktorý tehotenstvo neohrozí.
  • Cviky panvového dna, známe ako Kegelove cviky. Tie okrem posilnenia svalov pomáhajú predchádzať opuchom a zápalom žíl, a tiež podporujú správnu funkciu tráviaceho systému.
  • Obmedzenie tvrdých stoličiek na sedenie. Podsedáky či mäkké vankúše zmierňujú tlak pri sedení. Pri sedavej práci je dôležité pravidelne vstať a prejsť sa aspoň na pár minút.

Pripravila: Viktória Hudáková
Foto: unsplash.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu