Aby sa čo najdlhšie zachovala funkčnosť a estetika vašich vonkajších žalúzií je nevyhnutné ich pravidelne čistiť. Pravidelná údržba nielen predĺži ich životnosť, ale tiež eliminuje hlbšie usádzanie odolných nečistôt, ktoré by neskôr vyžadovali použitie agresívnejších čistiacich prostriedkov.

Bežné znečistenie vonkajšej tieniacej techniky

Vonkajšie žalúzie na mieru a rolety sú vystavené rôznym exteriérovým vplyvom. V letných mesiacoch sa na nich usádza množstvo peľu, prachu a iných častíc poletujúcich vo vzduchu. V zimnom období, počas vykurovacej sezóny, sa tu zase hromadia sadze z komínov. 

Ako sa zbaviť prachu a špiny? 

  1. Aby ste predišli poškodeniu povrchu tieniacej techniky, dôkladne odstráňte všetky hrubé nečistoty ešte pred samotným umývaním. 
  2. Žalúzie nakloňte tak, aby ste mali dobrý prístup k jednotlivým lamelom. 
  3. Pripravte si vedro s teplou vodou a trochou saponátu. 
  4. Na utieranie použite handričku z mikrovlákna. Utierajte zhora nadol. 
  5. Následne môžete na opláchnutie použiť hadicu a studenú vodu, prípadne tlakový čistič nastavený na nízkej tlakovej frekvencii, ale iba ak to výrobca výslovne nezakazuje. 

Tomuto sa radšej vyhnite!

Pravidelne kontrolujte žalúzie či rolety a odstraňujte z nich viditeľné nečistoty, ako napríklad vtáčí trus, piesok alebo mokré lístie. Čím rýchlejšie sa ich zbavíte, tým menšia je šanca, že zanechajú trvalé škvrny. 

Na čistenie nepoužívajte silné čistiace prostriedky, pasty, oleje alebo riedidlá. Vyhnite sa tiež abrazívnym materiálom, ako sú drsné hubky, drôtenky alebo kefy, ktoré môžu poškodiť aj vyhľadávané hliníkové rolety. Pri čistení látkových roliet nepoužívajte handričky, ktoré púšťajú vlákna ani papierové obrúsky, ktoré by na nich zanechali zvyšky. 

Nikdy rolety či žalúzie nerolujte/nezaťahujte mokré. Vlhkosť totiž môže spôsobiť vznik plesní a hrdze na mechanických častiach

Námrazu sa nesnažte manuálne odstrániť, mohli by ste vonkajšie žalúzie poškodiť. Radšej počkajte, kým sa ľad a námraza v koľajničkách roztopia samé. 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu