RUŽOVÝ OKTÓBER v spojení s kampaňou boja proti rakovine prsníka

0
47
Ružový október

Nádorové choroby patria v súčasnosti medzi druhú najčastejšiu príčinu úmrtia na Slovensku a počet onkologických pacientov každoročne stúpa. Rakovina prsníka vedie v rebríčku onkologických ochorení žien, na druhom mieste rakovina hrubého čreva a konečníka a na treťom mieste rakovina maternice. U mužov dominuje rakovina hrubého čreva a konečníka, rakovina prostaty a rakovina pľúc. Najúčinnejším spôsobom ako predchádzať fatálnym následkom onkologických ochorení je jednoznačne prevencia.

Aj preto je mesiac október na celom svete známy ako Ružový október. Symbolizuje ho ružová stužka.

Prevencia zachraňuje životy

Na Slovensku žije okolo 30 000 žien s rakovinou prsníka. Problémom je to, že veľká časť z nich bola diagnostikovaná vo vyšších štádiách ochorenia a tak až tristo žien ročne zomiera zbytočne. „Možno nevedeli o prevencii, možno sa nedostali na včasné vyšetrenia, možno dostali do vienka zlý typ rakoviny, ktorý rýchlo metastázuje a možno od začiatku nedostali tú najadekvátnejšiu liečbu. Pomôžme urobiť všetko preto, aby sme všetky tieto MOŽNO zmenili v prospech žien,“ vyzýva Jana Pifflová, prezidentka aliancie Nie Rakovine.  

Chráňte si svoje prsia

Karcinóm prsníka je zhubná rakovina prsných žliaz. Ide o najčastejší typ rakoviny u žien, ktorý predstavuje takmer 20 % zo všetkých karcinómov v ženskej populácii. Hoci presná a jediná príčina rakoviny prsníka stále nie je celkom známa, poznáme rizikové faktory, ktoré na ňu vplývajú a dajú sa skoro odhaliť. Dôležitá je aj rodinná anamnéza – výskyt rakoviny v blízkej rodine – môžete byť totiž nositeľkou génu, ktorý spôsobuje náchylnosť na toto ochorenie. Existujú aj špeciálne genetické testy, ktoré to potvrdia, alebo vyvrátia. Absolvovala ich aj americká herečka Angelina Jolie. Keď jej bol diagnostikovaný tzv. BRCA gén, rozhodla sa pre mastektómiu.

Prevencia rakoviny prsníka by mala začať od 18 rokov prostredníctvom USG každé dva roky. Od 40. roku ženy sa preventívne prehliadky realizujú prostredníctvom sonografického vyšetrenia, neskôr mamografie každé dva roky. Ženám so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka sa odporúča absolvovať mamografiu každý rok.

Dôležitá je včasná diagnostika

Riziko výskytu rakoviny prsníka sa zvyšuje s rastúcim vekom. K zvýšeniu rizika prispievajú hormonálne zmeny po menopauze a tiež slabnúca imunita, ktorá sa prejavuje aj vo vyššom počte pridružených infekčných ochorení (horné dýchacie cesty, močové cesty) u pacientiek nad 50 rokov v porovnaní s mladšími pacientkami.

Dôležité je vedieť, že rakovina prsníka je ochorením, ktoré sa dá ľahko zachytiť už v prvotných štádiách. V prípade pokročilého nálezu je však liečba podstatne náročnejšia a výsledok neistý. Karcinóm prsníka totiž zvykne metastázovať do oblasti kostí, pľúc, pečene a mozgu. Včasnou diagnostikou a následnou modernou liečbou sa dá toto ochorenie úplne vyliečiť! Preto je veľmi dôležité, aby ženy absolvovali preventívne a skríningové vyšetrenia.

Liečba pri karcinóme prsníka

Pri lokalizovanom náleze je základnou liečbou chirurgická liečba. Ďalej sa používa rádioterapia a tzv. systémová liečba, ktorou je súhrnne označovaná chemoterapia, hormonálna liečba, biologická liečba a tiež imunoterapia. Každá liečba, či už chirurgická, rádioterapia, chemoterapia, biologická, hormonálna či imunoterapia má svoje špecifické nežiaduce účinky, ale napríklad aj jednotlivé chemoterapeutiká sa od seba líšia svojimi nežiaducimi účinkami. Väčšina z nich je prechodná, avšak niektoré môžu byť spojené aj s dlhodobými, prípadne trvalými následkami. Existujú rôzne podporné medikamentózne a nemedikamentózne postupy, ktoré môžu kvalitu života pacientiek počas liečby ich onkologického ochorenia zlepšovať a niektoré nežiaduce účinky zmierňovať.

V boji proti rakovine prsníka je nevyhnutná prevencia a pravidelný skríning. Preto je dôležité neustále apelovať na ľudí, aby ich nepodceňovali a snažili sa aj o zvýšenie informovanosti o tejto chorobe.

NÁŠ TIP

Bezpečnosť a účinnosť aj počas náročných období sa preukázala v klinických štúdiách, počas ktorých účastníci štúdií denne užívali 500 mg vysokočistého (93 %) betaglukánu z hlivy ustricovitej. Tento typ betaglukánu je známy pre svoje prospešné účinky – v prvom rade imunologické, ale tiež metabolické a antioxidačné. Rôznymi cestami zvyšuje aktivitu viacerých častí imunitného systému. Tým, že je nenávykový a nemá vedľajšie účinky sa dá účinne užívať spolu s intenzívnou medikamentóznou protirakovinovou liečbou. Viac na www.natures.sk

 Ružový október betaglukán

Foto: Natures a iStock

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu