Celiakia je doživotné autoimunitné ochorenie, ktoré je spôsobené neznášanlivosťou lepku v organizme. Neexistujú na ňu lieky a nedá sa vyliečiť. Jeho prejavom, či už sa jedná o menej vážne zažívacie problémy, vážne zápaly či nepriechodnosť čriev, sa dá predchádzať jedine dodržiavaním bezlepkovej diéty. Hoci sa môže zdať bezlepková diéta veľmi obmedzujúca, na trhu už v súčasnej dobe existuje celý rad kvalitných produktov, ktoré jej dodržiavanie robia pohodlnejšou.
„Pri bezlepkovej diéte človek nesmie konzumovať obilniny, ktoré obsahujú lepok, to znamená pšenicu, žito, jačmeň, ovos ani príbuzné plodiny. Prakticky sa musí vyhýbať pečivu, cukrovinkám s obsahom múky, cestovinám, knedlíkom, potravinám, do ktorých bola pridaná strúhanka, vločkám, krupici a podobne. Väčšinou chvíľku trvá, než si pacient zvykne všetky potraviny s lepkom identifikovať, neskôr je ale pre neho dodržiavanie diéty pomerne jednoduché. U veľkej časti potravín je možné nájsť i bezlepkový variant, takže človek sa nemusí nijako obmedzovať v chutiach a stále prijíma kvalitnú vyváženú stravu,“ vysvetľuje Patrícia Biskupcová zo Združenia celiatikov.
Bezlepkovou alternatívou k tradičným českým receptom, ktoré sa spravidla bez klasickej pšeničnej múky nezaobídu, sú napríklad produkty EXPRES MENU. Použitím prirodzene bezlepkovej ryžovej a kukuričnej múky vznikajú bezlepkové jedlá, ktoré sú zavárané špeciálnou technológiou, vďaka ktorej aj bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok vydržia 3 roky v izbovej teplote. K ich výrobe sú používané kvalitné preverené suroviny a špeciálne upravovaná voda, ktorá má schopnosť podporiť chuť jedál. To umožňuje znížiť obsah soli a nepoužívať žiadne aditíva zvýrazňujúce senzorické a chuťové vlastnosti.
Adam Sogel zo spoločnosti EXPRES MENU vysvetľuje, prečo sa rozhodli variť bezlepkovo: „Odpoveď je veľmi prostá, pretože v súčasnej globalizovanej gastronómii sa lepok používa často všade tam, kde je potreba nahradiť drahšiu pôvodnú surovinu. Tým sa do nášho tráviaceho traktu dostáva omnoho viac lepku, než sme schopní normálne spracovať a to potom následne môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy. Pri zahusťovaní našich omáčok používame zmes ryžovej a kukuričnej múky, ktoré nie sú geneticky modifikované. Varenie bez lepku je prevencia aj pre tých, ktorí s lepkom nemajú problém.“
Dodáva, že sa tiež svojim sortimentom snaží rozšíriť možnosti rodinám, v ktorých musia niektorí členovia dodržovať bezlepkovú diétu: „S jedlami EXPRES MENU sa naje celá rodina – stačí si len vybrať z našich tradičných českých jedál, otvoriť sáčok, obsah zohriať a servírovať.“
zdroj@ Expres Menu