Hotelové včielky na Štrbskom Plese sa majú k svetu

0
366

Blízko do hotela, blízko do prírody – aj do práce. Aj takto by sa dal opísať netradičný chov včiel na streche hotela FIS na Štrbskom Plese. Keď s ním v hoteli pred troma rokmi začínali, nevedeli ako sa včielkam bude dariť. Dnes im zabezpečujú sladučký tatranský med na raňajky pre hostí. Keďže sa včielkam ubytovanie na streche hotela pozdáva, čoskoro ich bude viac, pribudnú ďalšie  včelstvá. 

Chov včiel v horských podmienkach nie je jednoduchý. Negatívom je krátke vegetačné obdobie a nižšie teploty, pozitívom zase čistejšie životné prostredie a pomoc prírode. Keď s chovom včiel v júni 2018 na streche hotela FIS v nadmorskej výške 1380 m n. m. začínali, úle na streche hotelového fitness sa stali domovom piatich včelstiev. 

„Boli sme sami zvedaví, ako to dopadne. A dnes vylietajú včielky už do svojej štvrtej sezóny,“ hovorí s úsmevom riaditeľka hotela FIS Erika Fočárová a dodáva: „V minulom roku sme vytočili 25 kg medu, rok predtým dokonca 80 kg. Snažíme sa o ekologický prístup, nepoužívame žiadne tvrdé chemikálie, časť znášky nechávame včelám na prikrmovanie počas dlhej zimy, neberieme im ani peľ. Vytáčame len med, aby sme ho vedeli dať ochutnať našim hosťom. A keďže im naozaj chutí, v priebehu tohto leta rozšírime stavy našich včelstiev asi na 7.“

V snahe dopriať včelám čo najlepšie podmienky, nastúpili aj na cestu vlastného kolobehu vosku. „Tým, že nablízku nie sú žiadne chémiou ošetrované polia, ani v hoteli nepoužívajú pri starostlivosti o zeleň chémiu a aj pri liečení používame len organické kyseliny, ani vo vosku neostávajú nijaké rezíduá tvrdej chémie. Vždy po sezóne staré dielo včielok roztopíme, vosk očistíme, dezinfikujeme a následne im opäť z toho istého vosku lisujeme nové medzistienky, ktoré potom budú zasa plniť medom,“ vysvetľuje včelár Vladimír Chovanec. Po tom, čo v polovici júna denné teploty na Štrbskom Plese vystúpili nad kritickú hranicu 15 °C, začalo byť v úľoch rušno. „Ak sa nič nepredvídané nestane, včely budú usilovne pracovať až do augusta, kedy u nás končí znáška. Vtedy budeme musieť opäť vytočiť med, zakŕmiť, preliečiť a pripraviť sa na zimu,“ doplnil zanietený včelár.

Kvalitu medu od hotelových včielok potvrdili aj odborníci v laboratóriách, ktorí vo vzorkách nenašli stopy ťažkých kovov. Naopak, potvrdili prítomnosť vítaných minerálnych prvkov ako sú draslík, vápnik a horčík. 

Med od hotelových včielok nie je na predaj. Hostia ho môžu ochutnať len počas raňajok. Ale medový zážitok dopĺňa hosťom aj ekologická kozmetika v podobe sprchovacích gélov a mydiel s podielom medovej zložky, vyrobená v malom rodinnom podniku v Poprade a tiež masáže s prírodnou medovou kozmetikou. 

O hotelových včelách a ich význame sa návštevníci hotela dozvedajú aj z infopanelov v interiéri hotela.

Milan Galajda, TMR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu